Η Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία της Ισλανδίας

του Δημήτρη Διάκου

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών του Διαδικτύου στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων από τους ίδιους τους πολίτες, στη λειτουργία μιας αυθεντικής Δημοκρατίας, δεν είναι καινούργια.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει τύχει πρακτικής εφαρμογής σε κάποιο κράτος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, αν και η τεχνολογία είναι ήδη ανεπτυγμένη και προσιτή σε μεγάλα ποσοστά πολιτών αυτών των Χωρών. Βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι η άρνηση των αντιπροσώπων των πολιτών, που σήμερα λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις «για λογαριασμό και για το καλό των πολιτών», να δημιουργήσουν τους αναγκαίους αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς άσκησης της εξουσίας.

Είναι προφανές ότι η τεχνολογία ούτε την ευθύνη, ούτε τη δυνατότητα έχει να δημιουργεί θεσμούς. Αυτό το δικαίωμα, την ευθύνη και τη δυνατότητα έχουν μόνο οι πολίτες. Όλοι οι πολίτες.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας περιορίζονται στο να υπηρετούν τους υπάρχοντες θεσμούς και μάλιστα εξ ίσου αποτελεσματικά, είτε αυτοί είναι δημοκρατικοί, ολιγαρχικοί ή ψευτοδημοκρατικοί.

Η δημιουργία αμεσοδημοκρατικών θεσμών, που θα λειτουργούν με μέσα και μεθόδους της νέας τεχνολογίας, ήταν κάτι που το περιμέναμε και για τούτο εκπλαγήκαμε πολύ ευχάριστα διαβάζοντας στο διαδίκτυο ότι η αρχή πρακτικής εφαρμογής έγινε στην Ισλανδία.

Η μικρή αυτή Χώρα χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, που μαζί με την Ελλάδα ταλανίζει τόσες άλλες χώρες.

Οι Ισλανδοί, οι γενναίοι αυτοί απόγονοι των Βίκιγκς, λαός με βαθειά δημοκρατική κουλτούρα, μορφωμένος και με γερή γνώση των συγχρόνων τεχνολογιών, έκαναν την αρχή.

Οι Ισλανδοί αφού κάθισαν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου τον πρωθυπουργό της χρεοκοπίας, με την κατηγορία της αμέλειας, αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη που τους φόρτωσαν άλλοι, καταπιάστηκαν με την αναθεώρηση του Συντάγματος της Χώρας τους.

Δεν άφησαν όμως την συνταγματική μεταρρύθμιση στους επαγγελματίες της πολιτικής, αυτούς δηλαδή που από «αμέλεια» οδήγησαν τη Χώρα τους στην χρεοκοπία. Απαγόρευσαν μάλιστα στους πολιτικούς να υποβάλουν καν υποψηφιότητα συμμετοχής στο Συμβούλιο Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο λαός της Ισλανδίας πήρε στα χέρια του την κατάρτιση του νέου Συντάγματος.

Ειδικότερα: Με διακήρυξη ζήτησαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Συμβούλιο Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Έτσι δημιουργήθηκε κατάλογος 522 υποψηφίων μελών ηλικίας από 18 ετών και άνω, 30% γυναίκες και 70% άνδρες, που κανείς τους δεν είχε υπάρξει πολιτικός. Από αυτόν τον κατάλογο με λαϊκή ψηφοφορία επελέγησαν τα 25 μέλη του Συμβουλίου Συνταγματικής Αναθεώρησης.(ΣΣΑ)

Το ΣΣΑ που έχει αναλάβει τη σύνταξη του Νέου Συντάγματος ζητά τη γνώμη των πολιτών μέσω ιστοσελίδων που σχετίζονται με τα λεγόμενα ‘κοινωνικά δίκτυα’ στο Διαδίκτυο, όπως το Facebook, το Twitter, το Youtube και το Flickr.

Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου μεταδίδονται ζωντανά μέσω του Διαδικτύου με τους πολίτες να παρακολουθούν.

Στατιστικά το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων παρακολουθείται μέσω του Facebook.

Η συμμετοχή του Ισλανδικού λαού γίνεται online: Οι πολίτες δίνουν το όνομά τους και τη διεύθυνσή τους και μετά υποβάλουν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό και στη συνέχεια προωθούνται στο Συμβούλιο, όπου εξετάζονται σε ανοικτή online συζήτηση.

Οι προτάσεις οι οποίες εγκρίνονται από το Συμβούλιο εισάγονται στο προσχέδιο του Συντάγματος, το οποίο προσχέδιο είναι διαρκώς διαθέσιμο online και ανοικτό σε σχολιασμό από τους πολίτες.

Οι εργασίες επί του προσχεδίου προβλέπεται να περατωθούν εντός του Ιουλίου 2011.

Στη συνέχεια το τελικό προσχέδιο του Συντάγματος θα υποβληθεί στη Βουλή της Ισλανδίας για την τυπική έγκριση.

Στην Ισλανδία έχουμε ένα τυπικό παράδειγμα Άμεσης Δημοκρατίας που υλοποιείται από το λαό, με την ευρύτατη χρήση της τεχνολογίας του διαδικτύου χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση των άχρηστων «επαγγελματιών της πολιτικής».

Εύχομαι και ελπίζω η πατρίδα μας να γίνει η Ισλανδία του Νότου και με τη βοήθεια της διαδικτυακής τεχνολογίας να απαλλαγούμε από τα λαμόγια που μας πίνουν το αίμα και δίχως τη διαμεσολάβηση των άχρηστων επαγγελματιών «αντιπροσώπων» να χτίσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες : http://stjornlagarad.is/english/


Πηγή:

 

http://www.dd-democracy.gr/article.asp?Id=91