Μια εμπειρία από πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στη Σερβία

Συνέντευξη της Θένιας Φέτση,
στο Νίκο Γκέκα, Δημοσιογράφο

 

Η Α.Μ.Κ.Ε. «Ερύμανθος» συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ισότητα των φύλων: Ο Δρόμος για μια περιεκτική κοινωνία», ένα πρόγραμμα ανταλλαγών νέων στη Σερβία. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Club for Youth Empowerment 018», στα πλαίσια του προγράμματος «Youth In Action». Η Θένια Φέτση, που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μας μίλησε για την εμπειρία της. Διαβάστε τι μας είπε…

 

Ν. Γ.: Πώς βίωσες την εμπειρία σου από το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων;

Θ. Φ.: Η εμπειρία μου ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για μία σειρά από λόγους. Αρχικά, πρέπει να πω, ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν άτομα από οργανώσεις και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως η Μάλτα, η Σερβία, η Βοσνία, η Τουρκία και τα Σκόπια. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους νέους από αυτές τις χώρες, πάνω στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων.

Ανταλλάξαμε απόψεις, μιλήσαμε για τις διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα πάνω στο ζήτημα, αναφερθήκαμε στο ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάθε χώρα και τέλος συγκρίναμε τη θέση των γυναικών ανά χώρα. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τη θέση των γυναικών στη χώρα μας.

 

Ν. Γ.: Οι διοργανωτές τι σας προσέφεραν;

Θ. Φ.: Οι διοργανωτές μάς παρείχαν επίσημες έρευνες σχετικά με τη θέση της γυναίκας σε κάθε χώρα, κάτι που εξέπληξε πολλούς συμμετέχοντες, εφόσον πολλά από αυτά που πίστευαν για την ισότητα των δύο φύλων στη χώρα τους, ανατράπηκαν από τα επίσημα στοιχεία.

Επίσης μας παρουσίασαν ντοκιμαντέρ με τη κοινωνική θέση των γυναικών στους Μασάι. Το συγκεκριμένο βίντεο άλλαξε την οπτική μας πάνω στο θέμα, αφού αντιληφθήκαμε τη διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος από πολιτισμό σε πολιτισμό. Π.χ., οι γυναίκες των Μασάι, εν προκειμένω, έχουν πολύ λίγα δικαιώματα.

 

Ν. Γ.: Το συγκεκριμένο σεμινάριο, όμως, δεν αφορούσε την ισότητα των δύο φύλων μέσω της φωτογραφίας; Η φωτογραφία πού είναι;

Θ. Φ.: Ασχοληθήκαμε με τις φωτογραφίες αμέσως μετά! Οι διοργανωτές μάς έδωσαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σεμινάριο που αφορούσε τις φωτογραφίες και τις τεχνικές λήψεις. Εν συνεχεία, χωριστήκαμε σε ομάδες και προσπαθήσαμε με τη βοήθεια ειδικών να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε!

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω πως κάθε ομάδα απαρτιζόταν από μέλη διαφορετικών εθνικοτήτων. Αυτή η συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες της βαλκανικής, μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και να τις σεβαστούμε.

 

Ν. Γ.: Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας λοιπόν;

Θ. Φ.: Αρχικά πρέπει να πω ότι βασικός στόχος του σεμιναρίου ήταν η έκφραση της ισότητας των δύο φύλων μέσα από φωτογραφίες που θα βγάζαμε εμείς και ο στόχος αυτός επετεύχθη. Για την ακρίβεια, το αποτέλεσμα της εργασίας μας ήταν μια έκθεση φωτογραφίας, η οποία παρουσιάστηκε στη σερβική πόλη Νις και συνοδεύτηκε από μουσικοχορευτικά δρώμενα. Η συγκεκριμένη εργασία έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν καλύτερα το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, ευαισθητοποιώντας τους σχετικά.

 

Ν. Γ.: Τι θεωρείς πως κέρδισες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τι είδους προοπτικές πιστεύεις πως ανοίγονται για παρόμοια προγράμματα;

Θ. Φ.: H συγκεκριμένη εκδήλωση άνοιξε το δρόμο και για άλλες παρόμοιες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα αποτέλεσε μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Σερβία και την κουλτούρα της. Το πρόγραμμα μάς έδωσε τη δυνατότητα να συναναστραφούμε με άτομα από τα Βαλκάνια, με τα οποία επιβεβαιώσαμε πόσα κοινά έχουμε. Επιπλέον, μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πώς θα υπάρξει μία ποιοτική βελτίωση της κοινωνικής θέσης των γυναικών στην Ελλάδα.

 

Ν. Γ.: Θεωρείς ότι η τέχνη της φωτογραφίας μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση μηνυμάτων κοινωνικού ακτιβισμού;

Θ. Φ.: Εννοείται πως ναι! Αν κατανόησα ένα πράγμα για τις φωτογραφίες στο πρόγραμμα, αυτό είναι ότι η φωτογραφία ως τέχνη αποτελεί αφενός τρόπο έκφρασης συναισθημάτων και αφετέρου μέσο ακτιβισμού και διάδοσης ιδεών.

 

Ν. Γ.: Θα ξανασυμμετείχες σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα;

Θ. Φ.: Οπωσδήποτε, καθώς πιστεύω ότι κέρδισα πάρα πολλά! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε για μένα μία μοναδική εμπειρία, θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα ταξίδι σε διαφορετικούς πολιτισμούς, κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισα κόσμο, ευαισθητοποιήθηκα πάνω σε κοινωνικά ζητήματα και συζήτησα κοινωνικά θέματα που συνήθως περιθωριοποιούνται. Συμπερασματικά, θα μπορούσα να πω ότι μετά από ένα τέτοιο ταξίδι αν δεν αλλάξει η ζωή σου εντελώς, είσαι οπωσδήποτε λίγο διαφορετικός!