Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη

Αναδημοσίευση από Naftemporiki.gr

Νέο ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ωστόσο οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά εν μέσω ύφεσης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11,7% από 11,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 9,9% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε σχεδόν 19 εκατομμύρια.

Από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά ανεργίας των κρατών – μελών, με την Αυστρία να εμφανίζει ποσοστό 4,3% και την Ισπανία να εμφανίζει ποσοστό 26,2%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, υποχώρησε στο 2,2% τον Νοέμβριο από 2,5% που ήταν τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή του στο 2,4%.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει εξέλθει ακόμα από την κρίση. «Δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση… Η ανάκαμψη για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης θα αρχίσει σίγουρα το δεύτερο εξάμηνο του 2013», είπε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να παρέμβει «εάν παραστεί ανάγκη» για την προστασία του ευρώ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και πάλι, εάν καταστεί αναγκαίο», είπε.