“Ξανα-σκέψου την Αθήνα”: τι προβλέπει το σχέδιο αναμόρφωσης του Κέντρου

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

H αναβάθμιση του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας, με κυκλοφοριακή αναδιοργάνωση, πεζοδρομήσεις και περισσότερο πράσινο είναι ο στόχος του αρχιτεκτονικού προγράμματος «Re-think Athens, Ξανα-σκέψου την Αθήνα», που παρουσίασε την Τετάρτη 21.3 ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας το Ιδρυμα Ωνάση.

Το έργο «Re-think-Athens» αποτελεί μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας. Με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα, το έργο περιλαμβάνει την προέκταση του τραμ, με πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, επιτρέπει την παρόδια εξυπηρέτηση με Ι.Χ. και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ το κέντρο της πόλης γίνεται εξαιρετικά φιλικό στον πεζό και στο ποδήλατο.

Στόχοι του έργου:

* Το κέντρο της πόλης να είναι τόπος προορισμού για τον πολίτη και όχι χώρος διέλευσης αυτοκινήτων
* Η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου
* Η ενίσχυση των εμπορικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών της πόλης
* Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο
* Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας
* Η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη

Ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου θα γίνει με Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση. Η έναρξη του Διαγωνισμού αναμένεται σύντομα. Λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν στον παρόντα ιστότοπο.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους σχεδιασμένους για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόλεων και την ένταξή τους σε δίκτυα και πολιτισμικούς γαλαξίες. Η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί το 2015.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ για την υποστήριξή τους διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, οι Υπουργοί των συναρμόδιων φορέων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Όλοι δήλωσαν ανοιχτά την επιθυμία τους να στηρίξουν αυτή την παρέμβαση και δήλωσαν ικανοποιημένοι που ένα τέτοιο έργο πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο το αστικό τοπίο και την καθημερινότητα των πολιτών της Αθήνας.

Αναδημοσίευση από econews