Οι τρεις ημέρες του κ. Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη

Αναδημοσίευση από: news.kathimerini.gr

Του Σταυρου Τζιμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το μεσημέρι της Τετάρτης, μια μέρα δηλαδή πριν από την έναρξη των εργασιών της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας κ. Γιόακιμ Φούχτελ, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες κατευθύνθηκε για να γευματίσει, στο ουζερί «Πανελλήνιον». Με το που πέρασε την πόρτα, εμφανίστηκε στο πρόσωπό του ένα «μπουκέτο» μικροφώνων και ένα τσούρμο ρεπόρτερ άρχισαν να τον ρωτούν, για τις πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ελληνογερμανική συνέλευση της επομένης. Ο Γερμανός υφυπουργός είπε διάφορα και μεταξύ αυτών και την επίμαχη φράση «τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκπεραιώνουν δουλειές για τις οποίες στη Γερμανία χρησιμοποιούνται χίλιοι».

Οι δημοσιογράφοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι γιατί είχαν on camera και στα κασετόφωνα μια «βόμβα», ενώ ο κ. Φούχτελ αμέριμνος απόλαυσε τους μεζέδες του. Οταν το απόσπασμα βγήκε στον αέρα κάποιοι, Γερμανοί και Ελληνες, που βρίσκονταν στην πόλη για τη Συνέλευση «δαγκώθηκαν» για το τι θα επακολουθήσει και μάλιστα ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, δεν δίστασε να του επισημάνει ότι «έκανες γκέλα».

Το απόγευμα ο κ. Φούχτελ στην ΕΤ3 επιχείρησε να «μαζέψει» την επίμαχη δήλωση, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε πως «είναι τόσο κακό το σύστημα Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί περισσότερους εργαζόμενους από όσους χρειάζονται», αλλά ήταν πολύ αργά. Τα «τέλια» του κ. Θέμη Μπαλασόπουλου και των απεργών της ΠΟΕ-ΟΤΑ που είχαν καταφθάσει ήδη στη Θεσσαλονίκη για να υποδεχθούν τους «σύγχρονους καταχτητές και τους επίδοξους συνεργάτες τους», πήραν φωτιά.

Η δήλωσή του απλώς έριξε λάδι στη φωτιά. Γιατί την ατμόσφαιρα είχε φορτίσει μέρες πριν το κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τα μέλη της να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της συνέλευσης, κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν το πρωί της Πέμπτης στον χώρο των εργασιών. Για να σφυρηλατήσει μάλιστα το αγωνιστικό και κυρίως το πατριωτικό φρόνημά τους, ο κ. Μπαλασόπουλος, τους είχε καταρτίσει και δημοσιοποιήσει από τα τέλη Οκτωβρίου κατάλογο «δωσιλόγων» αιρετών της «Τ.Α. που βρίσκονται σε επικοινωνία τόσο με τον Φούχτελ όσο και με τον Ράιχενμπαχ με βασικό στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους σύγχρονους καταχτητές». Μια πρόγευση του τι επρόκειτο να ακολουθήσει πήραν οι Θεσσαλονικείς την παραμονή της συνέλευσης όταν απεργοί της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό τους διαδήλωσαν, χωρίς στρατιωτικά τζιπ με μεταμφιεσμένους Ναζί, στην Τσιμισκή, κραυγάζοντας συνθήματα… βαθέος πολιτικού περιεχομένου, όπως «πουλάτε τους ΟΤΑ, πουλάτε τα λιμάνια, πουλήστε και τις μάνες σας και φύγετε τσογ…». Με όλα αυτά και ενώ η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, είναι απορίας άξιον πώς το πρωί η Αστυνομία δεν κατόρθωσε να κρατήσει μακριά τους 300 διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την εμπορική πύλη της ΔΕΘ από όπου θα περνούσαν οι συμμετέχοντες στη συνέλευση.

Οταν οι πρώτες εικόνες με τον πρόξενο κ. Βόλφγκανγκ Χέσλερ – Ομπερμάγιερ, να δέχεται καταιγισμό από μπουκάλια νερού, καφέδες κ.λπ. και έναν, μόνο του, αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. να προσπαθεί να τον προστατεύσει έκαναν τον γύρο του κόσμου, τα κινητά μεταξύ συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ και Βερολίνου άναψαν. Η γραμμή ήταν να πέσουν οι τόνοι και αυτό επιχείρησαν από βήματος της συνέλευσης τόσο ο κ. Φούχτελ, που «έκανε λόγο για παρεξήγηση των δηλώσεών του», όσο και ο ίδιος ο πρόξενος, που δήλωσε χαρούμενος διότι κάποιοι διαδηλωτές τού άρπαξαν τα χειρόγραφα της ομιλίας του και έτσι θα έλεγε λίγα.

Χαλαρή ατμόσφαιρα

Το βράδυ στη δεξίωση, που για τον φόβο του κ. Μπαλασόπουλου, μετατέθηκε από την αποθήκη του λιμανιού στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και την πρωινή ένταση διαδέχθηκε το χιούμορ. Ο πρόξενος εμφανίστηκε με ένα ζευγάρι καινούργια γυαλιά, τα οποία -όπως είπε- του χάρισε ένας οπτικός και αναφερόμενος στο φλιτζάνι καφέ που δέχθηκε το χαρακτήρισε «μια περίεργη πρόσκληση για να πιούμε από κοντά έναν καφέ». Ο πρέσβης κ. Βόλφγκανγκ Ντολν σχολίασε πως «η ημέρα ξεκίνησε με έναν καφέ και ολοκληρώνεται με κρασί και μπίρα», τονίζοντας πως «τα σημερινά γεγονότα δεν θα θολώσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Στο μεταξύ, μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή, να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι πρωταίτιοι των επεισοδίων, εντός του Αυτοφώρου, η Αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, δύο δημοτικούς υπαλλήλους και έναν εκπαιδευτικό, υποψήφιο βουλευτή του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 53, 39 και 47 ετών. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους δήμους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.