Ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε καταφύγιο για αδέσποτα ζώα στα Μέγαρα!

oktanio

 Γράφει η Χριστίνα N.Χαραλαμποπούλου,
Διεθνολόγος.

Με τεράστια χαρά, ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Αθηναίων , χάρη στη δωρεά της φιλόζωης κ. Ελένης Ανδρέου Γουίν(H.G.WYNNE), απέκτησε δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος Αθηναίων με ομόφωνη απόφασή του, απεδέχθη τη δωρεά της κυρίας Ανδρέου-Γουίν. Η δωρεά περιλαμβάνει ένα οικόπεδο έκτασης 5.162 τμ. το οποίο βρίσκεται στα Μέγαρα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Καλογήρου Μελίσσια». Σε αυτό έχουν ανεγερθεί εγκαταστάσεις κυνοκομείου και λειτουργεί ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Η κυρία Γουίν προκειμένου να δωρίσει το οικόπεδο έθεσε κάποιους όρους οι οποίοι και έγιναν αποδεκτοί. Οι όροι αυτοί είναι οι εξής :

« 1. Να δοθεί στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων που θα λειτουργήσει ο Δήμος Αθηναίων στο χώρο που προτίθεμαι να δωρίσω ονομασία που θα εμπεριέχει το ονοματεπώνυμό μου (“H.G.WYNNE”), προς τιμήν του μακροχρόνιου αγώνα μου για τα αδέσποτα ζώα αλλά και για να τονιστεί η σημασία του εθελοντισμού.

2. Να μπορώ να κατοικώ εντός του χώρου μέχρι τη στιγμή που ο Δήμος Αθηναίων θα αποκτήσει την άδεια λειτουργίας του χώρου ως καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

3. Θα ήθελα να μπορώ να έρχομαι στο Κέντρο Αδέσποτων Ζώων ελεύθερα κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας του και να μπορώ να προσφέρω εθελοντικό έργο.

4. Επιθυμώ να υπάρχει η δυνατότητα το καταφύγιο αδέσποτων ζώων να μπορεί να φιλοξενεί και να περιθάλπει πέντε έως επτά (5-7) αδέσποτα ζώα κάθε χρόνο που εντοπίζονται από εμένα ή από τον μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό οργανισμό ΕΚΚΠΑΖ «Πιστός Φίλος», (ΑΠ 4500/2011).

5. Θα ήθελα επίσης, να δημιουργηθεί μικρός μουσειακός χώρος μέσα στο καταφύγιο σχετικά με το ιστορικό του καταφυγίου από την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας του μέχρι τη χορηγία του στο Δήμο Αθηναίων.

6. Να διατηρηθεί η αναμνηστική τιμητική πλάκα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που βρίσκεται στην είσοδο του καταφυγίου.

7. Επιθυμώ να γίνουν προσπάθειες ώστε να βρεθούν οικογένειες που θα υιοθετήσουν τα ζώα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο, άλλως τα ζώα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στο χώρο μέχρι το φυσικό τους θάνατο.

8. Θέλω ο Δήμος Αθηναίων να ενισχύσει με κάθε τρόπο την εθελοντική συμμετοχή και τις επισκέψεις στο καταφύγιο.

9. Από τη στιγμή που το καταφύγιο θα μεταβιβασθεί νόμιμα στο Δήμο Αθηναίων, ο Δήμος πρέπει να δεσμευτεί να φροντίσει με δικά του έξοδα και προσωπικό για την τροφή και την κτηνιατρική μέριμνα των αδέσποτων σκύλων, που θα εξακολουθούν να φιλοξενούνται στο καταφύγιο.

10. Σε περίπτωση που ο Δήμος Αθηναίων σταματήσει να χρησιμοποιεί τον χώρο ως καταφύγιο/κλινική αδέσποτων ζώων, επιθυμώ να μου επιστραφεί η κυριότητα του χώρου».

O Δήμος Αθηναίων, ανέφερε ότι ««Με την πρωτοβουλία αυτή θα εξασφαλίζεται η ομαλή ροή του υλοποιούμενου προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εθελοντών, τόσο των κτηνιάτρων να χειρουργούν δωρεάν στο ιατρείο του καταφυγίου, όσο και σε φιλόζωους πολίτες, να συνεισφέρουν εθελοντικά στην επιπλέον φροντίδα, εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των ζώων, με απώτερο σκοπό την επιτυχή υιοθεσία τους». Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος για θέματα Πρασίνου και Περιβάλλοντος Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος είναι αρμόδιος, ευχαρίστησε θερμά την κ.Wynne για την πράξη της, εκφράζοντας παράλληλα και τις ευχαριστίες του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή:Απόφαση για καταφύγιο αδέσποτων