Οι αντιλήψεις που εισάγει η κυβέρνηση στην Συνταγματική αναθεώρηση, λογικό είναι να μεταφερθούν και στον νέο νόμο για την Αναθεώρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα βγει στην δημοσιότητα μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου” σχολίαζε με νόημα στέλεχος του ΥΠΕΣΔΑ και στην ερώτηση του myota.gr “αν ο περιορισμός της θητείας των βουλευτών στα 8 χρόνια, αφορά και την θητεία των δημάρχων».
«Είναι δυνατόν οι βουλευτές να θητεύουν μόνο για 8 χρόνια και οι δήμαρχοι για πάντα;» σχολίαζε το ίδιο στέλεχος.
Και δεν είναι μόνο αυτή η πρόταση που μεταφέρεται στον νόμο για την αυτοδιοίκηση. Είναι και η απλή αναλογική και η κατάργηση του μπόνους των εδρών που πρόκειται να μπει στην συζήτηση και για την τοπική αυτοδιοίκηση
Αλλωστε η κυβέρνηση έχει στα χέρια της δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι και η απλή αναλογική και η περιορισμένη θητεία των αιρετών, απολαμβάνουν ευρεία πλειοψηφία στην κοινή γνώμη.
Στο τραπέζι θα μπει και ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική συμμετοχή στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Η Κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, ακούει εισηγήσεις για περιορισμό στους ελέγχουν νομιμότητας και των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αντίστοιχα ενίσχυση των διατάξεων που προβλέπουν την κοινωνική συναίνεση στις αποφάσεις.
Αλλη μια διάταξη που θα πέσει στο τραπέζι είναι ο πολλαπλασιασμός των διατάξεων που απαιτούν διευρυμένη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.
Σίγουρο επίσης είναι ότι η νέα αντίληψη περί δημοψηφισμάτων και συλλογής υπογραφών με την αρνησικυρία θα περιληφθεί και στον νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση.
Να σημειώσουμε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται αυξημένες πλειοψηφίες για την Αναθεώρηση των διατάξεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται στους δήμους, αναπαράγουν την εξουσία μέσα από ένα μοντέλο προσωποπαγούς διοίκησης που πρέπει να σπάσει.