Σίλβιο – Μόντι

Αποσπασματική αναδημοσίευση
πηγή : ΑΠΕ

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εργασίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και συνέχιση της οικονομικής εξυγίανσης είναι τα κύρια σημεία του «πολιτικού μανιφέστου» το οποίο παρουσίασε χθες ο Μάριο Μόντι και που προβάλλεται σήμερα από το σύνολο του ιταλικού τύπου.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που χαίρουν προστασίας και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν καμία εγγύηση», είναι η θέση του Μόντι.

Στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς το πρόγραμμα του Μόντι προβλέπει την ενίσχυση των ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου «αφού οι ενστάσεις κάποιων πολιτικών δυνάμεων δεν επέτρεψαν, την χρονιά που μας πέρασε, την έγκριση πιο αυστηρών νόμων».

Ο Μόντι επιθυμεί επίσης να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου της έμμεσης «εξαγοράς ψήφων», κυρίως στον ιταλικό νότο, όπως και την θέσπιση ενός νόμου που να ορίζει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ επιχειρηματικής και πολιτικής δράσης.

Η τοποθέτησή του αυτή «φωτογραφίζει» την περίπτωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τις εικοσαετείς ανεπιτυχείς προσπάθειες να βρεθεί μια λύση που θα ρυθμίζει το μοναδικό αυτό πολιτικό «φαινόμενο».