Χορηγοί Ελπίδας καθημερινά στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης.

Γράφει η Χριστίνα Ανδρέου,

Κοινωνιολόγος

Θα πίστευε κάποιος πως σε μια περίοδο κρίσης, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και τους ανθρώπους σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, η βοήθεια και η αλληλεγγύη προς στο συνάνθρωπο θα ήταν έννοιες απομακρυσμένες, αν όχι τελείως ξεχασμένες. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας, η προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που όλο και πληθαίνουν και η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια θα καθιστούσε αδύνατη την έννοια της προσφοράς. Και όμως, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει αυτή την πεποίθηση που, ίσως, υπάρχει.

Καθημερινά, δεκάδες άνθρωποι προθυμοποιούνται να προσφέρουν και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη, με όποιο τρόπο δύναται ο καθένας. Το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων λαμβάνει πλήθος δωρεών σε είδη ρουχισμού, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και φάρμακα, οι οποίες με τη σειρά τους διοχετεύονται στις ευπαθείς ομάδες των αστέγων και απόρων.

Καθημερινά το Κ.Υ.Α.Δ.Α. δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων από απλούς πολίτες, οι οποίοι ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν και οι ίδιοι να συνεισφέρουν στις ομάδες εκείνες των ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν μόνο οικονομικές δυσκολίες αλλά στερούνται τα βασικά αγαθά της στέγασης και της σίτισης.

Οι δωρεές πολύ συχνά προέρχονται από πολίτες εκτός Αθήνας ή ακόμα και εκτός Ελλάδας. Είναι, πραγματικά, αξιοσημείωτη η διάθεση για προσφορά και βοήθεια που επιδεικνύουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, πόλης όπου κατοικούν ή χώρας προέλευσης. Ακόμη, κοινωνικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες συμπληρώνουν το μεγάλο κομμάτι των χορηγιών και δωρεών στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συλλογής βασικών αγαθών ενώ ακόμη και με τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης, συμβάλλουν στη διάδοση ενός εξαιρετικά ελπιδοφόρου μηνύματος, που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Εταιρείες, όπως η Cosmote και η Carrefour – Μαρινόπουλος συμμετέχουν ενεργά και καθημερινά στο κοινωνικό έργο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Η πρώτη, με τη σημαντική της χορηγία στη ανακαίνιση κτιρίου και στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για άπορες οικογένειες και η δεύτερη, με τη χορηγία και συνεργασία για την ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μέσω του οποίου 200 περίπου οικογένειες προμηθεύονται βασικά αγαθά για την καθημερινότητά τους.

Έμπρακτα οι άνθρωποι και οι κοινωνικοί φορείς δείχνουν τη συμπαράστασή τους στα σημαντικά προβλήματα που βασανίζουν χιλιάδες πλέον συνανθρώπους μας. Γίνονται αρωγοί σε ένα από τα σημαντικότερα έργα, που επιτελούνται στη ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από τη βοήθεια και στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την προσπάθεια επανένταξης των ατόμων αυτών στην κοινωνική ζωή.

Στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης καταβάλλεται καθημερινά σημαντική προσπάθεια για τη στήριξη των ατόμων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Τόσο οι υπάλληλοι και εθελοντές όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κέντρου, φροντίζουν ώστε να παρέχεται βοήθεια στους ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτό. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, γνωρίζει και αφουγκράζεται τα σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι του και προσπαθεί για την εξάλειψή τους.

Αποτελεί, πιστεύω, σημαντική παράμετρο στη γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών, η γνώση πως τα άτομα και οι φορείς που εκφράζουν την κοινωνία μας προσπαθούν και αγωνίζονται για την καταπολέμηση των φαινομένων των αστέγων, των απόρων και των ανέργων. Είναι, πρωτίστως, η δική τους συμπεριφορά που κινεί το γενικό συναίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης. Με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες γίνονται χορηγοί ελπίδας σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.