Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή
επικοινωνία & media
Το «Γραφείο Ένταξης Αλλοδαπών, Προσφύγων και Ρομά» [1] , [2], εντάσσεται σήμερα στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας, είναι κυρίως γνωστό ως «Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων» βρίσκεται στον 5ο όροφο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στη συμβολή Ψαρών & Μαιζώνος 45 στη ιστορική συνοικία του Μεταξουργείου. Αποτελεί ίσως μια υποτιμημένη – ακολουθώντας την κεντρική κρατική πολιτική περί ένταξης – αλλά πολύτιμη υπηρεσία σε μια πόλη όπου «συγκατοικούν» πολίτες από δεκάδες μεριές του κόσμου με μικρές ή μεγάλες πολιτισμικές ομοιότητες και αποκλίσεις.
Ας δούμε όμως τι είναι και τι προσφέρει.
Το «Διαπολιτισμικό Κέντρο» του Δήμου Αθηναίων που λειτουργεί από το 2008 με υπεύθυνη την κοινωνιολόγο κ. Τούλα Τράνακα προσφέρει καθημερινά ενημέρωση σχετικά με δικαιολογητικά και διαδικασίες σχετιζόμενες με την απόκτηση και ανανέωση των αδειών διαμονής των αλλοδαπών και φροντίζει για την παραπομπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες. Επίσης, το γραφείο σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη, διατηρεί οργανώνει και υλοποιεί σε συνεργασία με συλλόγους μεταναστών στο πλαίσιο της ευρύτερης στενής συνεργασίας με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (βλ. μελέτη του ΕΚΚΕ για το θεσμό – 2011) διαπολιτισμικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ημερίδες ενημέρωσης για ζητήματα καθημερινής δραστηριότητας, δράσεις κατά της ξενοφοβίας κ.α
Η προσφορά του Διαπολιτισμικού Κέντρου υπήρξε σπουδαία τα τελευταία έτη και αναφορικά με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία διεξάγει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μεταξύ αυτών είναι τα μαθήματα εκμάθησης Η/Υ και τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας κυρίως σε μητέρες μετανάστριες. Μάλιστα, το πρόγραμμα «Η μαμά μαθαίνει ελληνικά» που υλοποιήθηκε στο διάστημα 2008-2010 για συνολικά 1.635 μητέρες μετανάστριες και 850 παιδιά αξιολογήθηκε και παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ο,τι αφορά το κατά πόσο βοηθήθηκαν οι γυναίκες μετανάστριες στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη, την κατανόηση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού και κυρίως στην παρακολούθηση της σχολικής προόδου των μικρών μαθητών. Για τα μεταναστόπουλα στο παρελθόν υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα «Μικροί Υπεύθυνοι Πολίτες» που προωθούσε την ένταξη μέσα από τη συμμετοχή στο σώμα προσκόπων. Μεταξύ άλλων το Κέντρο έχει οργανώσει την 1η και 2η «Διαπολιτισμική Ημερίδα επιχειρηματικότητας» και έχει παράσχει πληροφόρηση μέσω ημερίδων σε μετανάστες και μετανάστριες πάνω σε θέματα υγείας για την «Νέα Γρίπη», την ηπατίτιδα, τον καρκίνο του μαστού καθώς και για ζητήματα όπως αυτό της γυναικείας κακοποίησης και εκμετάλλευσης και της παιδικής εργασίας. Ανάμεσα στις διαπολιτισμικές δραστηριότητες που υλοποιεί είναι ακόμα τα λογοτεχνικά φεστιβάλ στην Τεχνόπολι όπως το 1ο φεστιβάλ Ιβηρο-αμερικανικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα αλλά και τα σαββατοκύριακα «Θεάτρου για παιδιά από τη γειτονία μας» που έγιναν στο θέατρο «Αργώ». Διατηρεί ταυτόχρονα συχνή συνεργασία με τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς 104,4 (πολύγλωσσος) και 9.84 για την καλύτερη επικοινωνία και ενημέρωση προς τους μετανάστες της πόλης αναφορικά με όλα τα παραπάνω.
Το Διαπολιτισμικό Κέντρο τέλος, συνεργάζεται, όχι μόνο με εθνικούς αλλά και με διεθνείς Οργανισμούς για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών. Πιο σημαντική συνεργασία θεωρείται η συμμετοχή του Δήμου στα ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων, το “Clip” που σχετίζεται με την ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης και το “Eurocities” που φέρνει σε επαφή 140 πόλεις από 30 χώρες μέσα από μια πλατφόρμα δομημένη βάσει θεματικών, συγκροτώντας working groups κ.α. Τα δίκτυα αυτά στοχεύουν στην ανταλλαγή εμπειριών, την συνεργασία και την προώθηση καλών πρακτικών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων πάνω στο ζήτημα της ένταξης των μεταναστών.
Στην παρούσα φάση αναμένεται η έναρξη των μαθημάτων εκμάθησης Η/Υ σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο τα οποία οργανώνονται πλέον χωρίς την σχετική επιχορήγηση, εξολοκλήρου από το Διαπολιτισμικό Κέντρο. Κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων, τα μαθήματα θα διεξαχθούν στην αρχή του νέου έτους.