ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ έχουν ΟΡΑΜΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ έχουν ΟΡΑΜΑ

Στην διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» για την 15 Οκτ 2020, με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) πρότεινε να καθιερωθούν επιλεκτικές συζητήσεις ΜΟΝΟ για αγρότισσες κάθε Τρίτη, στις 20.00.

Μετά από αρκετές διαδικτυακές συζητήσεις εκτιμήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί μια ομάδα στο facebook για καθημερινή επικοινωνία, και έτσι έγινε η ομάδα «ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ» με πρώτες διαχειρίστριες τις: Μάγδα Κοντογιάννη, Μαρία Καραντάνη, Αργυρώ Λαγγουράνη & Μαρία Τέλλιου.

Στις 5 Ιαν 2021, στην διαδικτυακή βασιλόπιτα των αγροτισσών ξεκαθαρίσθηκε ότι οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ «αγκαλιάζουν» όλες τις γυναίκες που ζουν στις αγροτικές περιοχές, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες είτε κάθε άλλη γυναίκα της υπαίθρου, και όλες μαζί ξεκίνησαν την υποστήριξη στο «ΟΡΑΜΑ για την αγροτική Ευρώπη 2040».

Ο ετήσιος στόχος για το 2021, 200 χρόνια από την επανάσταση της εθνικής παλιγγενεσίας, είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, 15 Οκτ, να γίνει ένα σημαντικό γεγονός για όλες και όλους, που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο της Ελλάδος. Μια εμβληματική εκδήλωση που θα φέρει και θα τιμήσει την αγροτιά, με τον σημαντικό ρόλο της στην αγροδιατροφή και στις πατροπαράδοτες παραδόσεις, ήθη και έθιμα, που κράτησαν το έθνος μας ενωμένο και επιβίωσε ως κράτος μέχρι σήμερα.

Σε ένα καλό αγροτικό σχολείο παλαιά ο Διευθυντής του έλεγε: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορεί να έχεις ένα λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την σημασία των αγροτισσών στην διαμόρφωση και στήριξη των αγροτικών κοινωνιών.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άντρας για την υγειά του, είναι να βρει μια σύντροφο και να παντρευτεί. Μια γυναίκα, το καλύτερο που έχει να κάνει για να προστατέψει την υγεία της, είναι να καλλιεργεί και να φροντίζει τη σχέση με τις φιλενάδες της». Dr. David Spiegel, Πανεπιστήμιο Stanford. (newsbeast.gr, 21/3/2012).

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας ομάδας κορυφαίων ερευνητών η οποία μελέτησε την δεκαετία (2002-2012) την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον, το νου, τον εγκέφαλο και το σώμα, προκειμένου να καταλάβει με ποιους τρόπους η μοναξιά, το άγχος ή η ανθρώπινη συνύπαρξη και η υποστήριξη μπορούν να επηρεάσουν την σωματική υγεία.

Ήδη από το 2002, αρκετοί ερευνητές μελετούν τη σημασία της γυναικείας φιλίας. Η επιστήμη απέδειξε (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες – UCLA) ότι ο γυναικείος εγκέφαλος αντιδρά στο άγχος παράγοντας οξυτοκίνη -την περιβόητη «ορμόνη της αγάπης». Χάρη σε αυτήν, η αντίδραση «πολεμάω ή φεύγω» (fight or flight) μαλακώνει κι έτσι η γυναίκα αποφεύγει τις δύο ακραίες συμπεριφορές και αντιδρά πιο ήπια. Η οξυτοκίνη είναι αυτή που προσφέρει το βιολογικό κίνητρο στις γυναίκες να συνυπάρχουν με άλλες γυναίκες και επίσης να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Επιπλέον, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο συνδέονται και συνυπάρχουν οι γυναίκες τις βοηθά να αντιμετωπίζουν το άγχος και πολύ δύσκολες δοκιμασίες στη ζωή τους. Ο ποιοτικός χρόνος που έχει μια γυναίκα με τις φίλες της προκαλεί στον οργανισμό της την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης, που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας.

Οι γυναίκες μοιράζονται συναισθήματα, ενώ οι άντρες δημιουργούν σχέσεις με άξονα τις δράσεις τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν άντρα να καθίσει να μιλήσει με τους φίλους του για το πώς αισθάνεται ή για το πώς πάνε τα πράγματα στη ζωή του. Θα μιλήσει για τον αθλητισμό, για τα αυτοκίνητα, για το ψάρεμα, για το στρατό. Για το πώς αισθάνεται, ποτέ.

Στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε όλοι, πάντα σε συνδυασμό με την γενικότερη κοινωνική απαξίωση του αγροτικού κόσμου, οι «survivor» … αγρότισσες αντί να «λυγίσουν» αποφάσισαν να ενώσουν τις κοινωνικές τους δυνάμεις, έστω και διαδικτυακά και να βρίσκονται κάθε Τρίτη, στις 20.00.

Έχουν πραγματοποιήσει με πάρα πολλές δυσκολίες εκδήλωση στις 14/10/2021 για την Ημέρα της Αγρότισσας, οπότε αποφάσισαν να καθιερώσουν τις διαδικτυακές συναντήσεις. Τα τεχνικά προβλήματα επιλύθηκαν και η πρώτη Τρίτη έγινε στις 17/11/2020. Ακολούθησαν η Τρίτη 24/11/2020, η 1/12/2020, η 8/12/2020 & η 15/12/2020.

Στις 22/12/2020 αποφασίσθηκε η δημιουργία στο facebook της ομάδας «ΓΥΝΑΙΚΕΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ».

Οι αγρότισσες, κατά κύριο επάγγελμα, συναντώνται κάθε Τρίτη στις 20.00 στο zoom του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, με φροντίδα της κας Μάγδας Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφου). Την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα η συνάντηση των αγροτισσών είναι ανοικτή στις γυναίκες της υπαίθρου και άλλους προσκεκλημένους σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση.

Ήδη στις 15/12/2020 η συζήτηση εστιάστηκε στα ήθη και έθιμα για τους Άγιους Μόδεστους, προστάτες των αγροτικών ζώων, με την βοήθεια της κας Αικατερίνης Καμηλάκη, π Δ/ντριας Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.

Στις 5/1/2021 η Τρίτη ήταν πανηγυρική με κόψιμο ηλεκτρονικής πίττας, και στις 2 Φεβ 2021, στις 20.00, το θέμα είναι οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, με την συμμετοχή της κας Ζωής Φραγγούδη, προέδρου του Συνεταιρισμού ΓΑΙΑ-Έβρου.

Στην συνάντηση της 12/1/2021 αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση όσων περισσοτέρων συζητήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος για να συζητηθεί το τοπικό «ΟΡΑΜΑ για την αγροτική τους περιοχή 2040», με επιστέγασμα την εκδήλωση της 27 Ιαν 2021, 12.00, για το ΟΡΑΜΑ 2040.

Οι αγρότισσες-Γυναίκες της Υπαίθρου πραγματοποίησαν ήδη διαδικτυακές δημόσιες συζητήσεις για το ΟΡΑΜΑ για την ύπαιθρο Δωρίδας (13/1/2021), για το ΟΡΑΜΑ της Πάρνηθας στην Αττική ύπαιθρο (14/1/2021), για το ΟΡΑΜΑ της ορεινής Αχαΐας (15/1/2021), για το ΟΡΑΜΑ της Σερραϊκής υπαίθρου (16/1/2021) και ήδη σχεδιάσθηκαν διαδικτυακές δημόσιες συζητήσεις για το ΟΡΑΜΑ της αγροτικής Μεσσηνίας (19/1/2021), για το ΟΡΑΜΑ των Πιερίων (20/1/2021) και για το ΟΡΑΜΑ της Αττικής υπαίθρου (26/1/2021). Όλες οι συζητήσεις βρίσκονται σε video στο facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Οι αγρότισσες σκέφτονται να σχεδιάσουν μια μεγάλη εκδήλωση στις 15 Οκτ 2021, 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Και μέχρι τότε οι αγρότισσες ζουν και εργάζονται οικογενειακά 365 μέρες το χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, με διαθεσιμότητα για εργασία 24 ώρες το 24ώρο, και επιβιώνουν έχοντας συνάντηση όλες μαζί κάθε Τρίτη, στις 20.00

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα