«Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικές για τους νέους επιστήμονες. Οι ευκαιρίες που τους δίνονται είναι μηδαμινές τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και σε επίπεδο καριέρας καθώς και εξευτελιστικές σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι νέοι βρίσκουμε πολλές κλειστές πόρτες παραμένοντας σε δυσμενή θέση.
Παρόλα αυτά, δεν αισθάνομαι αδικημένη στα εφόδια που μου έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε εργασιακή εμπειρία, σε γνώσεις και πανεπιστημιακή ειδίκευση. Θεωρώ πως οι επιστήμη μου, όπως και οι περισσότερες επιστήμες, έχουν ακόμα θέση σε αυτή την χώρα και σίγουρα όλοι οι νέοι επιστήμονες μπορούμε να προοδεύσουμε…»
Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Πανταζή, αποφοίτου Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών,
στην Όλγα Υψηλάντη, Περιβαλλοντολόγο
Κωνσταντίνα, είσαι απόφοιτη της τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Τα Πληροφοριακά Συστήματα και Ασφάλεια» και «Επιχειρησιακή Έρευνα και Οικονομικά Πληροφορικής».Είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως διαχειρίστρια διαδικτύου στις δύο ηλεκτρονικές εφημερίδες μας, την Oikopress και την Social activism Αθηνών. Διανύοντας τον τέταρτο μήνα της εργασίας σου τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πώς σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις στο μέλλον;
Ξεκινώντας στην ΑμΚΕ «Ερύμανθος», είχα την ευκαιρία να απασχοληθώ σε μία θέση σχετική με το αντικείμενο σπουδών μου αλλά παράλληλα και κοινωνικού οφέλους κάτι πρωτόγνωρο για μένα.
Πρώτα απ’όλα, μέσω του προγράμματος αυτού και τη δημιουργία των διαδικτυακών τόπων Oikopress και Social activism κατάφερα να επεκτείνω τις γνώσεις μου σχετικά με το web development (κατασκευή ιστοσελίδων) και Internet Marketing (Κοινωνικά δίκτυα-Social Media), τομείς της Πληροφορικής οι οποίοι βρίσκονται σε σημαντική ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Επίσης, το αντικείμενο των δύο εφημερίδων με έκανε να ευαισθητοποιηθώ τόσο σε οικολογικά όσο και σε κοινωνικά θέματα, διαπιστώνοντας πόσο σημαντικό ήταν το έργο των συντακτών των δύο αυτών εφημερίδων που έθιγαν φλέγοντα και χρηστικά ζητήματα.
Ένα άλλο κομμάτι προσφοράς του προγράμματος αποτέλεσαν τα οφέλη που απέκτησα σε προσωπικό επίπεδο. Αυτά ήταν η γνωριμία, η συνεργασία καθώς και η συμπόρευση με αξιόλογους και καταρτισμένους νέους επιστήμονες όπου ο καθένας ειδικεύεται σε διαφορετικό επιστημονικό κλάδο. Με αυτό τον τρόπο, η ανταλλαγή γνώσεων μέσω αυτής της συνεργασίας υπήρξε για μένα το πιο ανεκτίμητο αγαθό.
Η εμπειρία μου, λοιπόν αυτή θα με βοηθήσει τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου εξέλιξη, αφού μελλοντικά θα μπορώ πλέον να λειτουργήσω ως επαγγελματίας στο χώρο της Πληροφορικής και έχοντας αποκομίσει πολλά, και σε γνώσεις αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας.
Ποια ήταν τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκες ως διαχειρίστρια διαδικτύου;
Η κύρια δραστηριότητά μας στο Τεχνικό Τμήμα ήταν η κατασκευή και ο εμπλουτισμός των δύο ιστοτόπων μας μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS)-Joomla,καθώς και η καλή λειτουργία τους. Έτσι, ως διαχειρίστρια διαδικτύου ασχολήθηκα με την ανανέωση του υλικού των σελίδων (άρθρα-θεματικές ενότητες) καθώς και με τη διάδοση του στα Social Media.
Πως νιώθεις που έπρεπε να συμμετάσχεις και να λειτουργήσεις σε μια ομάδα? Υπήρξε συνεργασία μεταξύ σας για να βγει το αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του τετραμήνου? Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ερχόμενη στο πρόγραμμα, γρήγορα διαπίστωσα πως η συνεργασία μου στην ομάδα του Τεχνικού τμήματος αλλά και με τις ομάδες των συντακτών των δύο εφημερίδων θα ήταν από τις πιο θετικές. Όλοι οι συνάδελφοί μου οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι νέοι άρτια καταρτισμένοι στην επιστήμη τους που εργάζονται με συνέπεια και συναδελφικότητα. Επομένως, όλοι λειτουργήσαμε με ομαδικό πνεύμα για να φέρουμε εις πέρας το έργο των εφημερίδων αλληλοβοηθούμενοι πάντα σε οποιοδήποτε πρόβλημα και δυσκολία αντιμετωπίζαμε.
Οι δυσκολίες που κυρίως αντιμετώπισα ήταν σε προβλήματα που προέκυπταν και τα οποία είχαν να κάνουν με νέα για μένα έργα,που πάλι σε συνεργασία με την ομάδα μου, πάντα επιλύονταν.
Έτσι, πετυχαίνοντας τον εκάστοτε στόχο μας σε ομαδικό επίπεδο, όλοι είχαμε πετύχει και ατομικά κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό μιας και στο χώρο εργασίας θεωρώ πολύ πιο αποδοτική και δημιουργική την ομαδική εργασία.
Το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας με τους συναδέλφους σου με σκοπό την διάδοση και την ενημέρωση τόσο των εφημερίδων όσο και των πολιτών, πιστεύεις ότι έδωσε το αποτέλεσμα που ήθελες;
Θεωρώ πως το υλικό των δύο εφημερίδων σε θεματικές ενότητες και άρθρα βρίσκεται σε πολύ αξιόλογο επίπεδο και στο διάστημα αυτό όλες οι ομάδες κατάφεραν να αποδώσουν το καλύτερο των δυνατοτήτων τους.
Πέρα από αυτό όμως σίγουρα υπάρχει χώρος βελτίωσης και εξέλιξης, είναι κάτι που απαιτεί συνεχής προσπάθεια από τη μεριά μας και μπορεί να φανεί σε βάθος χρόνου.
Η αναγνώριση λένε είναι κάτι που έρχεται μέσω της καταξίωσης, επομένως η άποψη μου είναι πως παρά τη συνεχή διάδοση και ενημέρωση οι δύο εφημερίδες χρειάζεται πρώτα να εδραιωθούν και να θέσουν τις πρώτες γερές βάσεις τους.
Πριν από αυτήν την εργασία ήσουν άνεργη ή είχες κάποια άλλη δραστηριότητα;
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου αλλά και ως πτυχιούχος πια, είχα τη δυνατότητα να απασχοληθώ σε εταιρείες που αναπτύσσονταν σε ποικίλους τομείς δράσεις. Το τελευταίο πεντάμηνο, βρισκόμουν σε ανεργία λόγω λήξης σύμβασης της προηγούμενης εργασίας μου. Παρόλα αυτά, θέλοντας ο χρόνος ανεργίας μου να είναι παραγωγικός, παρακολουθούσα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος στο Web Designing and Development.
Νιώθεις αδικημένη από τις συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας για τους πτυχιούχους και τους νέους επιστήμονες;
Σίγουρα οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικές για τους νέους επιστήμονες. Οι ευκαιρίες που τους δίνονται είναι μηδαμινές τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και σε επίπεδο καριέρας καθώς και εξευτελιστικές σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι νέοι βρίσκουμε πολλές κλειστές πόρτες παραμένοντας σε δυσμενή θέση.
Παρόλα αυτά, δεν αισθάνομαι αδικημένη στα εφόδια που μου έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε εργασιακή εμπειρία, σε γνώσεις και πανεπιστημιακή ειδίκευση. Θεωρώ πως οι επιστήμη μου, όπως και οι περισσότερες επιστήμες, έχουν ακόμα θέση σε αυτή την χώρα και σίγουρα όλοι οι νέοι επιστήμονες μπορούμε να προοδεύσουμε.
Η μετριότητα του συστήματος είναι δεδομένη, όλοι γνωρίζουμε πως βασιλεύει η αναξιοκρατία ,η κλεπτοκρατία και η διαφθορά και η χώρα μας βιώνει μέσα από αυτό έντονη οικονομική κρίση.
Παρόλα αυτά, δεν θα αποκαλέσω τη γενιά μου χαμένη σε καμία περίπτωση, αδικημένη ίσως , στερημένη σε πολυτέλειες πια και αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσχέρειες. Και ναι, το μέλλον είναι και αβέβαιο και δύσκολο, όμως υπάρχουν πάντα αυτοί που ισχυρίζονται ότι μέσα από την οικονομική κρίση γεννιώνται ευκαιρίες και δυνατότητες που πρέπει ο καθένας μας να τις ανακαλύψει και να μπορέσει να τις αρπάξει και να τις αξιοποιήσει στο έπακρο.
Κωνσταντίνα, πιστεύεις ότι συμμετέχεις σε ένα έντυπο δημοσιογραφίας πολιτών όπως αυτό τουλάχιστον παρουσιάστηκε τελευταία στην εκδήλωση στο Hilton ή ότι «κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη» και κάνεις απλά την δουλειά σου;
Πιστεύω πως σε αυτή την ομαδική προσπάθεια όλα είναι μία αλυσίδα. Μπορεί το αντικείμενο απασχόλησης μου να μη συνδέεται άμεσα με τη δημοσιογραφία πολιτών και ναι, να βρίσκομαι κυρίως πίσω από μία οθόνη, όμως ο ρόλος μου όπως και ο ρόλος όλων των συναδέλφων μου στο Τεχνικό Τμήμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στο έργο των δύο εφημερίδων.
Η δημοσιογραφία πολιτών στην ηλεκτρονική της μορφή είναι αλληλένδετη με τη δική μας δραστηριότητα διότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει δίχως τη δική μας αισθητική παρέμβαση στο περιεχόμενο της αλλά κυρίως δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί και να αναγνωριστεί από τους πολίτες δίχως την δική μας διάδοση στα Κοινωνικά δίκτυα (Social Media).