Αναδημοσίευση από ethnos.gr
Γράφει η Κατερίνα Κυρίτση
Στους τομείς των πωλήσεων, των εξαγωγών, αλλά και της πληροφορικής θα πρέπει να στραφούν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη και επέκταση τα επόμενα έτη.
Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, επεκτείνονται τόσο σε αγορές του εξωτερικού όσο και στην παγκόσμια κοινότητα του Διαδικτύου, γεγονός που απαιτεί και την αντίστοιχη στελέχωσή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα αφενός να “πλασάρουν” τις δεξιότητές τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του υποψήφιου εργοδότη και, αφετέρου, να ενημερώνονται και να δικτυώνονται τακτικά, ώστε να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Ο κ. Μιχάλης Συνοδινός, σύμβουλος Ανάπτυξης και Στρατηγικής Επιχειρήσεων, μοιράζεται με το “Εθνος-Εργασία” τα λεγόμενα επαγγέλματα του μέλλοντος και τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Ποια θεωρούνται τα επαγγέλματα του μέλλοντος την τρέχουσα χρονική περίοδο και γιατί;
Τα επαγγέλματα που αναμένεται να έχουν ζήτηση στο μέλλον αφορούν κυρίως τον επικοινωνιακό τομέα των επιχειρήσεων, την επέκτασή τους στο εξωτερικό και τις νέες τεχνολογίες. Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας με τον πελάτη είναι μια θέση που το επόμενο διάστημα θα γίνει αναγκαία για τις επιχειρήσεις, καθώς η απόκτηση ενός νέου πελάτη είναι σαφώς δυσκολότερη και κοστοβόρα από τη διατήρηση του ήδη υπάρχοντος. Αλλωστε, για να υφίσταται μία επιχείρηση τα έσοδά της θα πρέπει να υπερβαίνουν τα έξοδα, επομένως οι καλοί Πωλητές σε όλους τους τομείς είναι πάντα “ευπρόσδεκτοι”.
Μία ακόμα ισχυρή τάση είναι οι εξαγωγές, με αποτέλεσμα ο Υπάλληλος Εξαγωγών και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης να είναι επιβεβλημένοι για τις επιχειρήσεις σήμερα. Η διαφορά από το τμήμα εξαγωγών έγκειται στο γεγονός ότι ο International Business Developer οφείλει να ελέγχει και πιθανές ευκαιρίες που ίσως προκύψουν σε σχέση με θυγατρικές, είτε εξαιτίας οικονομικών λόγων είτε για την καθεαυτή ανάπτυξη στο εξωτερικό ή συγχώνευση της επιχείρησης.
Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλέπουμε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τεχνολογία. Το Διαδίκτυο είναι μια τεχνολογία που συνεχώς αλλάζει και γίνεται ένα από τα κύρια μέσα προώθησης μιας επιχείρησης, έτσι, ο Social Media Officer είναι εκείνος που θα προωθήσει την επιχείρηση.
Επίσης, η μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένων Developers μπορεί να γίνει μια καλή διέξοδος για τους νέους, όπως και θέσεις για Network Architects, Network Engineers, Programmers, Programmer Analysts.
Από τις επιχειρήσεις θα αναζητηθούν, επίσης, τόσο Διευθύνοντες Σύμβουλοι Τεχνολογίας (CTO) όσο και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Πληροφορίας(CIO), ως πιο εξειδικευμένα στελέχη, καθώς οι παραδοσιακές ιστοσελίδες αλλάζουν και πρέπει να γίνουν πιο κερδοφόρες.
Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί η διαφορά των παραπάνω, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι ο ένας είναι υπεύθυνος για την τεχνολογική υποδομή και μόνο, και ο άλλος για τις διαδικασίες και τις πρακτικές που υποστηρίζουν τη ροή των πληροφοριών.
Ποια τα κριτήρια που χρησιμοποιούν σήμερα οι επιχειρήσεις για την επιλογή προσωπικού;
Δυστυχώς, λόγω τόσο της ύφεσης, όσο και της καλπάζουσας ανεργίας, το Νο1 κριτήριο των επιχειρήσεων είναι ο οικονομικός παράγοντας. Η μεγάλη προσφορά βιογραφικών σε συνδυασμό με τη μικρή έως μηδαμινή ζήτηση για προσωπικό λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων για να περιορίσουν το κόστος εργασίας.
Επιπλέον, σημαντικό κριτήριο αποτελούν η ίδια η θέση εργασίας που ζητά η επιχείρηση και τα προσόντα που τίθενται ως προαπαιτούμενα (π.χ. προϋπηρεσία).
Μία ατυχής, αλλά συνήθης, πρακτική των επιχειρήσεων είναι η πρόσληψη προσωπικού, ενεργού στην αγορά, καθώς θεωρούν ότι όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς δύσκολα θα προσαρμοστούν και πάλι σε χώρο εργασίας.
Πρόκειται για πρακτική την οποία προσωπικά θεωρώ τελείως λανθασμένη, αν αναλογιστούμε τα “ισχυρά” βιογραφικά που διαθέτουν αρκετοί άνεργοι και τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόσληψη ενός ανέργου.
Ποιες οι εκτιμήσεις αναφορικά με το μέλλον της αγοράς εργασίας το προσεχές μέλλον;
Το μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας το έχει το κράτος, καθώς, εάν βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και δώσει κάποια επιπλέον κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων ή προχωρήσει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ανεργία θα μειωθεί σημαντικά.
Επιπλέον, πολύ φοβάμαι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα αμείβονται όχι με κάποιον συμβατικό μισθό, αλλά με ένα ποσοστό επί των επιτυχημένων αποτελεσμάτων τους.
Η θετική πλευρά του πράγματος είναι ότι ο τομέας της τεχνολογίας συνεχώς επεκτείνεται, με αποτέλεσμα αρκετές νέες επιχειρήσεις να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ, ταυτόχρονα, εταιρείες που πραγματοποιούν εξαγωγές θα είναι σε θέση στο άμεσο μέλλον να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό.
Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει χάσει το παιχνίδι, απλώς μειονεκτεί στο ημίχρονο.
Χωροταξία και αναδιοργάνωση με το «Europe 2020»
Τα προγράματα του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα αυτά που εκπονούνται για την περίοδο 2013-2020 σε ποιους τομείς θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης;
Εκτιμώ ότι ειδικά το επόμενο διάστημα ζήτηση αναμένεται να έχουν οι απόφοιτοι χωροτάκτες, με δεδομένο ότι Δήμοι και Περιφέρειες θα χρειαστούν τη συμβολή τους για να αξιοποιήσουν το επόμενο ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα (Europe 2020). Τέλος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ίδια η αγορά απαιτεί τη νέα ειδικότητα του Διευθυντή αναδιοργάνωσης, με στόχο τη διαχείριση των αλλαγών και των νέων δεδομένων που βιώνουν οι παραδοσιακές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.