Αρνούνται να δώσουν ονόματα για υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα
Αλαλούμ επικρατεί με τους υπαλλήλους που υπάγονται σε διαθεσιμότητα, με πολλούς φορείς να επιμένουν στην άρνηση αποστολής ονομάτων παρά τη λήξη χθες της σχετικής προθεσμίας. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, απέφυγε να δώσει στοιχεία για τις λίστες οι οποίες έχουν φτάσει στις υπηρεσίες του.
Το υπουργείο συνέχιζε και χθες την τακτική των πιέσεων, καλώντας τους φορείς να εφαρμόσουν τον νόμο και παραπέμποντας στις πειθαρχικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για την αποστολή των ονομάτων. Παράλληλα, επέμενε πως ο μόνος λόγος που καθιστά αναγκαίες τις λίστες είναι για να διασταυρώσουν τα στοιχεία, τα οποία έχουν από τη βάση δεδομένων της απογραφής.
Ενδεικτικό είναι πάντως πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ – ΟΤΑ), στο αίτημα του υπουργείου είχαν ανταποκριθεί μέχρι χθες μόνον 20 δήμοι, από τους οποίους μάλιστα οι 15 ανέφεραν πως δεν διαθέτουν υπαλλήλους που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του μέτρου. Κύκλοι του υπουργείου ανέβαζαν σε πολύ μεγαλύτερο τον αριθμό των δήμων, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνουν επίσημο αριθμό για τους υπαλλήλους κι ενώ μόλις χθες έγινε ρύθμιση για τις εξαιρέσεις που είχαν προβλέψει σε εγκύκλιο.
Σε κλοιό καταλήψεων παραμένουν περισσότερα από 230 δημαρχεία σε όλη τη χώρα, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σε ορισμένα υπουργεία, όπως Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Υγείας. Οι εργαζόμενοι στους δήμους επρόκειτο να προχωρήσουν σήμερα σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ είχαν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ φάνηκε πάντως να υποχωρεί από τη σκληρή στάση για κατάληψη παιδικών σταθμών και χώρων απόθεσης απορριμμάτων, που είχε ανακοινώσει προχθές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε παιδικούς σταθμούς και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους πολίτες», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θέμης Μπαλασόπουλος (στον Βήμα 99,5).
Τη θέση της ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας επανέλαβε χθες και η Ενωση Περιφερειών. «Ο νόμος για τη διαθεσιμότητα αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη μεθοδευμένη κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη θεσμική συρρίκνωσή τους», τόνισε ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο οποίος απέστειλε και κατεπείγουσες επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρωτοβουλία ώστε να επανεξεταστεί ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου ανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Οι εξαιρέσεις
Δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα, όπως διευκρινίζεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας και εργαζόμενοι των οποίων ο ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί υπό προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.