Πριν 2 χρόνια στις 19 Μαρτίου του 2011 ανακοινώσαμε την ιδρυτική Διακήρυξη του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.
Στην ιδρυτική διακήρυξη θέσαμε ως στρατηγικό στόχο να οργανώσουμε περιφερειακά παρατηρητήρια σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, να ενώσουμε δυνάμεις, να δώσουμε την δυνατότητα και τεχνογνωσία σε μικρές εθελοντικές οργανώσεις να μπουν σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωφελούς εργασίας αξιοποιώντας το αποκλεισμένο αναξιοποίητο κοινωνικό κεφάλαιο του εθελοντισμού.
Είχαμε σκοπό από την μία μεριά να σπάσουμε το «μονοπώλιο» των ελίτ στα κοινωνικά προγράμματα και από την άλλη να περιορίσουμε όσο γίνεται το πελατειακό πολιτικό σύστημα στο χώρο της αδιαφανούς διαδικασίας επιχορήγησης και εξάρτησης. Να απελευθερώσουμε μικρές αλλά σημαντικές δυνάμεις της κοινωνίας πολιτών από την γάγγραινα του κρατισμού. Δύο χρόνια μετά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά μπορούμε να πούμε με μετρήσιμα στοιχεία ότι 100 περίπου νέες και αποκλεισμένες οργανώσεις έχουν μπει στα προγράμματα χάρη στην συμβουλευτική και την δράση του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου. Κι αυτό φαίνεται, τόσο από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας όσο και από τις οργανώσεις που μπήκαν για πρώτη φορά σε προγράμματα «ΤΟΠΕΚΟ» και «ΤΟΠΣΑ» χάρη στην συμβουλευτική που παρέχεται μέσα του Παρατηρητηρίου.
Με αυτόν τον τρόπο, το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο έχει συγκεντρώσει ένα κοινωνικό κεφάλαιο, μια κοινωνική εμβέλεια και μια ισχύ για νέους μεγαλύτερους κοινωνικούς στόχους. Δεν το συγκέντρωσε αυτό το κεφάλαιο με αερολογίες και ψευτοσυνδικαλισμό όπως συνήθως γίνεται από διάφορους που κατά καιρούς έχουν επιχειρήσει κάτι ανάλογο, αλλά με ουσιαστική προσφορά και χρηστική συμβουλευτική πληροφόρηση προς τα μέλη.
Βασική μας αρχή, ήταν και είναι η προσφορά και η αφοσίωση στους στόχους της κοινωνικής οικονομίας χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς «καπέλωμα» της Περιφέρειας από το κέντρο. Για αυτό προτείναμε και προτείνουμε το ομοσπονδιακό σύστημα συντονισμού και οργάνωσης το όποιο επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση στην πράξη από την πλειοψηφία των μελών του δικτύου.
Βασική μας αρχή άλλωστε είναι η συμμετοχική δημοκρατία και η ενίσχυση των θεσμών διαβούλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάθε συγκεντρωτισμός, πλεονεξία και ιδιοτέλεια που πλήττει την συλλογική αντίληψη και πράξη είναι έξω από τις αρχές μας.
Για αυτό και δεν διστάσαμε να θέσουμε εκτός της ομοσπονδιακής αυτής οργάνωσης κάθε μέλος που δεν σέβεται τις αρχές μας στην πράξη.
Ασφαλώς, δεν είμαστε κομματική οργάνωση και δεν θέλουμε να μοιάσουμε σε τίποτε με τα κόμματα και το συγκεντρωτισμό τον οποίο πρεσβεύουν.
Προτρέπουμε τα μέλη μας να ακολουθούν την πάντοτε ρηξηκέλευση αντίληψη «δωρεάν λάβετε δωρεών δώτε» Να προσφέρουν δηλ. δωρεάν τεχνογνωσία στην κοινωνική οικονομία και τον εθελοντισμό όταν και εκείνοι δωρεάν έχουν λάβει.
Να μην αποκλείουν τους άλλους που θέλουν μα προσφέρουν στο κοινωνικό ακτιβισμό και προπαντός να μην συμπεριφέρονται σαν κομματάρχες εκλεκτοί κάποιου αρχηγού.
Με αυτή την έννοια δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο δίκτυο μας εκείνοι που θέλουν μεν να λαμβάνουν δωρεάν τεχνογνωσία αλλά να πουλούν στους άλλους εκδούλευση και ηγετιλίκι.
Παλεύουμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη και για αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία και αυτές τις αρχές όχι μόνο δεν πρέπει να τις ξεχνάμε αλλά οφείλουμε να τις κηρύττουμε και τις αποδεικνύουμε με τις πράξεις, δημιουργώντας νέους συνεργατικούς θεσμούς και νέες θέσεις εργασίας για αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Το πραγματικό νόημα της ζωής είναι να φυτεύουμε δένδρα, κάτω από τη σκιά των οποίων δεν περιμένουμε να καθίσουμε. Νέλσον Χέντερσον
Το να περιμένετε από τον κόσμο να σας συμπεριφερθεί σωστά, επειδή είστε καλός άνθρωπος, είναι σαν να περιμένετε από ένα ταύρο να μη σας επιτεθεί, επειδή είστε χορτοφάγος. Ντένις Γόλει
Ωστόσο, ο άνθρωπος που σπέρνει σπόρους καλοσύνης, απολαμβάνει ανεξάντλητη σοδιά. Τζον Μέισον
11-3-2013
Βασίλης Τακτικός
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook