Αναδημοσέυση από :www.avgi.gr
Θεσσαλονίκη: Με επεισοδιακό τρόπο, όπως αναμενόταν μετά τις προκλητικές προχθεσινές δηλώσεις που ανασκεύασε χθες ο κ. Φούχτελ, ξεκίνησε χθες η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση δημάρχων. Περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην Τ.Α., που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τη ΔΕΘ αποδοκιμάζοντας τη γερμανική αντιπροσωπεία, ενώ τα ΜΑΤ ανέλαβαν να κρατήσουν μακριά τους διαδηλωτές. Οι αντιδράσεις προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ, ενώ η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ παρενέβη δηλώνοντας ότι “η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης”…
Το κλίμα στη συγκέντρωση των εργαζομένων ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο. Οι προκλητικές δηλώσεις Φούχτελ εξελήφθησαν ως “αιτία πολέμου”. Έτσι η συγκέντρωση έγινε υπό τους ήχους γερμανικών εμβατηρίων, ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν και το “μαζί, μαζί, να διώξουμε τους ναζί”. Μόλις έφθασε ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang-Obermaier και άλλα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς το μέρος τους και προσπάθησε να τους εμποδίσουν να μπουν στον χώρο της ΔΕΘ, ενώ ορισμένοι πέταξαν εναντίον τους νερά, καφέδες και αυγά… Ισχυρή αστυνομική δύναμη ανέλαβε να οδηγήσει τον πρόξενο στο εσωτερικό της ΔΕΘ, ενώ τα ΜΑΤ προσπάθησαν να απομακρύνουν διά της βίας τον κόσμο. Περίπου 300 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, μαζί και ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, κατάφεραν να εισβάλλουν στη ΔΕΘ και τότε ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να φθάσουν έξω από το “Ν. Γερμανός”, όπου διεξάγονταν η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση, στην οποία επικρατούσε έκδηλη αμηχανία.
Α. Γκρόθ: Νιώθω την αγανάκτηση και τον θυμό σας
Κάποια στιγμή, η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Άνετ Γκροθ βγήκε από τον χώρο της συνέλευσης και πήγε προς τους διαδηλωτές, δήλωσε ότι είναι στο πλευρό τους και ότι κατανοεί την αγανάκτηση και τον θυμό τους. “Υπήρξα και εγώ πολλές φορές άνεργη και πολέμησα πολλές φορές τις απολύσεις” τόνισε και πρόσθεσε ότι σήμερα δυστυχώς υποφέρει όλη η Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι δεν εκπροσωπεί την γερμανική κυβέρνηση και ότι το κόμμα της στηρίζει τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, λέει και η κ. Μέρκελ.
Με σκληρή γλώσσα για τη γερμανική αποστολή μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος: “Όσοι ήρθαν σήμερα εδώ, δεν ήρθαν για το καλό μας αλλά για να προσυπογράψουν τον θάνατό μας…”.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λ. Αμμανατίδου, που βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών, σχολίασε ότι “πρώτος στόχος για τον κ. Φούχτελ είναι η ιδιωτικοποίηση του φιλέτου που ονομάζεται διαχείριση των απορριμμάτων, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους -ήδη ο κύριος Φούχτελ μιλάει ξεκάθαρα για απολύσεις- αλλά και με μεγάλο κόστος για τους κατοίκους. Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι με την τοπική κοινωνία, πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα δικαιώματά τους και τον δημόσιο πλούτο, τα οποία επιβουλεύονται κυβέρνηση και τρόικα”.
Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τη ΔΕΘ γύρω στις 11.30 το πρωί και κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου κατέλαβαν το γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη. Φθάνοντας στο δημαρχείο κατέβασαν τη σημαία της Ε.Ε., την έκαψαν και ανέβασαν μαύρη σημαία.
Δυο ομιλητές ματαίωσαν τη συμμετοχή τους
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τους διοργανωτές και ματαίωσε την ομιλία του μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Κώστας Νικολάου, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Heinrich Boell: “Η συνολική ελληνογερμανική συνάντηση των δήμων σηματοδοτήθηκε πολιτικά από τη δήλωση – έμμεση υπόδειξη (και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας) του κ. Φούχτελ για απολύσεις στους δήμους της Ελλάδας (λέγοντας π.χ. ότι 1.000 εργαζόμενοι στη Γερμανία κάνουν τη ίδια δουλειά με 3.000 εργαζόμενους στους δήμους της Ελλάδας), καθώς και από την αντιμετώπιση των διαδηλωτών εργαζομένων στους δήμους με ΜΑΤ και χημικά σήμερα το πρωί στη ΔΕΘ. Τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις μου και φυσικά με την προσέγγισή μου περί συμμετοχής των πολιτών στα κοινά των δήμων και συνεπώς μού είναι αδύνατον να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση που σημαδεύτηκε από τα παραπάνω”.
Απάντηση στις δηλώσεις Φούχτελ υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και το δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.
Τα μάζεψε χθες ο Φούχτελ αλλά είδε υποκινητές στη διαδήλωση…
Σε αντίθεση με τον πρόξενο της Γερμανίας, ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ οδηγήθηκε στον χώρο της Συνέλευσης από την “πίσω πόρτα”, ενώ έσπευσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε προχθές παρερμηνεύτηκαν. “Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου. Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα”, είπε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκε ο Γερμανός διπλωμάτης από τους διαδηλωτές. Μιλώντας μάλιστα στη Συνέλευση σχολίασε ότι “υπάρχουν ανθρώπινες τραγικές ιστορίες. Χρειάζεται κατανόηση. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές.
Προσωπικά πιστεύω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, όπως κάνουν τώρα έξω από αυτές τις πύλες. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, γιατί αυτό είναι το δικαίωμα κάθε πολίτη μιας δημοκρατίας”. Ωστόσο άφησε αιχμές πως οι διαδηλώσεις υποκινούνται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός στους ΟΤΑ. “Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να λειτουργήσει, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική”. Το βαρύ κλίμα από τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχείρησε να ελαφρύνει και ο Γερμανός πρόξενος, σχολιάζοντας: “Ίσως δημιουργήθηκε η παρεξήγηση, πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική Αυτοδιοίκηση. Δεν ήμουν θύμα αντιδράσεων. Ήταν παρεξήγηση και ευτυχώς έχασα μόνο τα γυαλιά μου που κόστιζαν μόλις 3 ευρώ. Ελπίζω όμως να λύσουμε αυτές τις παρεξηγήσεις”.
Στην ίδια γραμμή και ο Στυλιανίδης
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έσπευσε να χαρακτηρίσει “υποκινούμενες” τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και αφιέρωσε μεγάλο μέρος στην αξία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, υπογραμμίζοντας ότι “μέσα από τις συμπράξεις που επιχειρούνται, θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”. “Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να εντείνουμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, να εντείνουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να ωθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις αλλαγές και την ανάπτυξη”, σχολίασε. Αφήνοντας ασχολίαστες τις απολύσεις που έρχονται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπεραμύνθηκε των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι “στο Μεσοπρόθεσμο πετύχαμε να περιορίσουμε τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική αυτονομία των δήμων. Τέτοια είναι η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή ανά δήμο, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση και άλλα. Είμαι βέβαιος ότι η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει νέες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία”.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, που είναι και ο οικοδεσπότης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης των δήμων, άσκησε κριτική στον “κίτρινο Τύπο” και αναφέρθηκε στα γερμανικά δημοσιεύματα περί τεμπέληδων Ελλήνων. Τέλος, η Αν. Γκροθ, του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι “οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης μπορεί να συμβάλει στην πιο ισότιμη συμμετοχή στις δυσκολίες”.