Αναδημοσίευση από www.tanea.gr
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την αποστολή των καταλόγων με τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε μάχες χαρακωμάτων.
Όμηροι των καταλήψεων σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων είναι από σήμερα οι δημότες. Η προθεσμία για την αποστολή των καταλόγων με τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας λήγει σήμερα και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε μάχες χαρακωμάτων.
Τη σημαία των κινητοποιήσεων σηκώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία με όπλο τα σκουπίδια και τις κοινωνικές υπηρεσίες επιχειρεί να μπλοκάρει την αποστολή ονομάτων.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, οι καταλήψεις επεκτείνονται από σήμερα εκτός από δημοτικά κτίρια, κυρίως γραφεία Προσωπικού και Διοικητικού, και σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων, παιδικούς σταθμούς – μόνο σε αυτούς του δήμου της Αθήνας φιλοξενούνται καθημερινά 5.500 παιδιά – και ΚΕΠ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι δήμαρχοι βρίσκονται στο πλευρό των υπαλλήλων τους και αρνούνται να δώσουν πράσινο φως σε οποιαδήποτε λίστα διαθεσιμότητας, ενώ ετοιμάζονται να κινηθούν και δικαστικά κατά του μέτρου.
Σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθούν από σήμερα και όλα τα κτίρια του Δήμου Αθηναίων, μετά και το παράθυρο που άνοιξε η δημοτική Αρχή για χορήγηση των στοιχείων (είναι μεταξύ των ελάχιστων δήμων – υπολογίζονται γύρω στους 30 από τους συνολικά 325 – που έχουν συναινέσει στην παροχή ονομάτων για διαθεσιμότητα). Κύκλοι του δημάρχου της Αθήνας επέμεναν πως διαφωνεί πλήρως με το μέτρο, αλλά η μη τήρηση των νόμων αντίκειται στις βασικές αρχές του, ενώ έχει την πεποίθηση ότι το μέτρο μπορεί να πέσει μόνο στα δικαστήρια και για τον λόγο αυτό δηλώνει πως θα στηρίξει νομικά τους εργαζόμενους.
Κατηγορηματικά αντίθετο τάσσεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη διαθεσιμότητα. Ετσι, σε ομόφωνο ψήφισμά του υπογραμμίζει πως δεν θα προχωρήσει σε κατάργηση οργανικής θέσης και δεν θα στείλει καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων που απειλούνται με διαθεσιμότητα και απόλυση. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από εκείνη που δείχνει την πόρτα εξόδου σε έναν εργαζόμενο», σημείωσε ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.
Μάλιστα η Περιφέρεια αποφάσισε να καλύψει από δικά της έσοδα και όχι από κρατικούς πόρους τις δαπάνες για τις αποδοχές όσων υπαλλήλων τελούν υπό διαθεσιμότητα και για όλο το διάστημα 2013 έως 2016 που διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο κ. Σγουρός εισηγήθηκε εξάλλου τη μη εφαρμογή του μέτρου σε όσους δήμους ή περιφέρειες παρουσιάζουν πλεόνασμα και μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μισθολογικές τους δαπάνες.
Προκειμένου να κάμψει το αντάρτικο των αιρετών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει πως η εκκίνηση της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας έχει γίνει ήδη με την έναρξη εφαρμογής του νόμου την περασμένη Τρίτη και εμφανίζεται να δηλώνει πως υπάρχει η δυνατότητα να έχει στη διάθεσή του τα ονόματα μέσω των στοιχείων της απογραφής. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από τους φορείς, θέλει τα στοιχεία προκειμένου να επιβεβαιώσει κυρίως τις εξαιρέσεις.
«Αν οι υπηρεσίες καθυστερήσουν να στείλουν τα στοιχεία, δεν “εξαιρούν” τους υπαλλήλους, καθώς με τη δημοσίευση του νόμου έχουν ήδη τεθεί αυτοδίκαια στο καθεστώς της διαθεσιμότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κείμενο του υπουργείου με ερωταπαντήσεις για τις νέες διαδικασίες. «Τα στοιχεία μπορούν να αντληθούν από τη βάση δεδομένων της απογραφής», προστίθεται και επισημαίνεται: «Επιπλέον, καθώς προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, τα αρμόδια όργανα και οι υπηρεσίες της διοίκησης που δεν τις τηρήσουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές ποινές».
Για τον λόγο αυτό υπάρχουν και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο δηλώνει έτοιμο αν δεν παραλάβει συγκεκριμένα ονόματα υπαλλήλων, που επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις, να θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση αορίστου χρόνου και διοικητικών ειδικοτήτων. Ανεξαρτήτως δηλαδή των εξαιρέσεων που προβλέπει ο νόμος (πρόσληψη με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή μη, τήρηση αριθμητικών προϋποθέσεων σε σχέση με το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων κάθε φορέα, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι ή γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, εργαζόμενοι με σύζυγο που έχει ενταχθεί στο προηγούμενο καθεστώς εφεδρείας κ.ά.).
Το υπουργείο επισείει ουσιαστικά την απειλή της διαθεσιμότητας και της παράλληλης μείωσης στο 75% των αποδοχών σε εκατοντάδες υπαλλήλους και σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερους από τις 2.000 αποχωρήσεις έως τα τέλη του έτους, που είναι η δέσμευση έναντι της τρόικας. Συνολικά, στο Δημόσιο απασχολούνται 22.162 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση αορίστου χρόνου. Από αυτούς οι 10.371 υπηρετούν σε υπουργεία, οι 11.736 σε δήμους και περιφέρειες και οι 55 σε ανεξάρτητες Αρχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών, από το σύνολο των 22.162 υπαλλήλων της κατηγορίας αυτής, περίπου 10.000 εντάσσονται στις ειδικότητες διοικητικών.