Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και τους δημοσιογράφους, κκ. Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Αδαμόπουλο.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Οι διατάξεις είναι λάθος. Δηλαδή όλα έγιναν όπως γίνονται το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Είναι μια «οριζόντια» περικοπή, δηλαδή πιάνουμε μια κατηγορία ανθρώπων, τους οποίους δε τους έχουμε αξιολογήσει. Δεν έχουμε μετρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες βρίσκονται. Δεν έχουμε εκτιμήσει τα κενά που αφήνουν αυτοί οι άνθρωποι. Σήμερα έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξει ένα πολύ σφοδρό κείμενο καταδίκης αυτών των διατάξεων και θα συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους μέχρι το τέλος, ακόμα και δικαστικά».
ΔΗΜ.: Από την άλλη μεριά δεν έχουν μπει μέσω ΑΣΕΠ και εσείς ως ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει σε διακεκριμένες θέσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματα
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ «Μιλάμε και για ανθρώπους οι οποίοι όταν μπήκαν δεν υπήρχε ΑΣΕΠ. Οπότε μην είμαστε άδικοι και εν πάσει περιπτώσει αυτοί οι άνθρωποι, με όποιον τρόπο κι αν μπήκαν, εργάστηκαν για πάρα πολλά χρόνια και δημιουργήθηκε ένα δικαίωμα, μια εύλογη προσδοκία σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δε πρόκειται να φύγουν από την υπηρεσία τους. Πολλοί, μάλιστα, είχαν την επιλογή να γίνουν μόνιμοι και δε το έπραξαν. Αλλάζει συθέμελα η ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, πιθανόν το άλλο μέλος της οικογένειας, είτε ο σύζυγος ή η σύζυγος, έχει φύγει ήδη από τη δουλειά οπότε δε μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα στους ανθρώπους στα τυφλά και να καταργούμε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων. Τώρα πληρώνει η κοινωνία μας, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, το γεγονός ότι δε δεχθήκαμε να αξιολογούμαστε. Αν υπήρχε αξιολόγηση θα υπήρχε και δικαιοσύνη».
Για την απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά το νόμο για την Ιθαγένεια
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ «Δεν θα μιλήσω διεξοδικά για αυτό το ζήτημα προτού διαβάσω την απόφαση. Ωστόσο από αυτά που έχουν διαρρεύσει στο Τύπο, βλέπω ότι πρόκειται για μεγάλη οπισθοχώρηση, διότι ερχόμαστε πλέον να απονέμουμε Ιθαγένεια όχι με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή το πόσα χρόνια μένουν οι γονείς αν είναι νόμιμοι ή όχι το πόσα χρόνια έχει πάει το παιδί στο σχολείο, αλλά με κριτήρια άκρως υποκειμενικά. Δηλαδή καθόμαστε να ελέγξουμε αν έχει εθνικό φρόνημα ή όχι. Πείτε μου εσείς τώρα τι ερωτήσεις θα κάνουμε σε κάποιον για να δούμε αν έχει πίστη στα εθνικά ιδεώδη ή όχι; Αυτό είναι επιστροφή στα χρόνια της εθνικοφροσύνης που ξέρουνε που μας οδήγησε. Θα κάτσουμε να ρωτάμε, για το τι έκανε ο Καραϊσκάκης ή αν ήταν αλβανικής καταγωγής ο Τζαβέλλας ή όχι, για να κρίνω αν είμαστε άξιοι να έχουμε την ελληνική ιθαγένεια ή όχι; Αυτό είναι προφανής οπισθοχώρηση».
Για τις δηλώσεις Φούχτελ
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εγώ λέω να μη πετάμε ρουκέτες. Άλλο πράγμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Γερμανία άλλο πράγμα στην Ελλάδα. Μη συγκρίνουμε ανόμοια μεγέθη. Γιατί αν πιάσουμε και μερικούς Έλληνες, δουλεύουν το διπλάσιο από ότι δουλεύει ο οποιοσδήποτε. Μη συγκρίνουμε πράγματα που δε συγκρίνονται».
Για τις ευθύνες του δήμου στην παράνομη μετανάστευση
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνει ο δήμος για το ζήτημα των παράνομων μεταναστών, ποια είναι η αρμοδιότητα του δήμου την οποία ασκούμε πλημμελώς; Περιμένω να ακούσω. Δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικά απάντηση δεν υπάρχει αρμοδιότητα του δήμου. Ο δήμος πρέπει να κάνει τη δουλειά του εκεί που έχει αρμοδιότητα. Το γεγονός ότι κυκλοφορούν παράνομοι μετανάστες στην πόλη, αφείλεται στο ότι δε φυλάμε τα σύνορα. Και ανεχτήκαμε αυτή τη κατάσταση τόσα χρόνια. Ενώ δεν έχει λειτουργήσει κανονικά η Υπηρεσία Ασύλου, πράγματα τα οποία έλεγα από Συνήγορος του Πολίτη. Εγώ δέχομαι τη κριτική όπως πρέπει να τη δέχεται ο κάθε Δήμαρχος ότι δε κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά να μιλάμε για τη δουλειά του».