Τι αλλάζει στα εργασιακά

Διαβάστε τι προβλέπεται στην τελική συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας

To πακέτο για τα εργασιακά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έκλεισε οριστικά με νέα υπαναχώρηση της τρόικας στο θέμα των αποζημιώσεων. Έτσι, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή προβλέπουν :

-πάγωμα των τριετιών

-πλαφόν αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους στα 2.000 ευρώ. Οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις είχαν αίσια κατάληξη καθώς η ελληνική πλευρά κατάφερε να ανεβάσει το πλαφόν το οποίο έως το βράδυ της Τρίτης είχε παραμείνει στα 1800 ευρώ. Το πλαφόν αφορά τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων που απασχολούνται πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται ως αποζημίωση περισσότερους από 12 μισθούς.

– Για τους νεότερους εργαζόμενους θα διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα (χωρίς προειδοποίηση), σύμφωνα με την οποία όποιος απολυθεί έπειτα από 16χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη εισπράττει ως αποζημίωση 12 μισθούς.

– Η αποζημίωση μειώνεται κατά 50% εφόσον ο χρόνος προειδοποίησης είναι 4 μήνες. Και αυτή η συμφωνία, θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο «νίκη» στα σημεία, καθώς η Τρόικα επέμενε ο χρόνος προειδοποίησης να μειωθεί στους 3 μήνες από τους 6 που ισχύει σήμερα.

Με το νέο καθεστώς, χάνουν έως και 30% από την αποζημίωσή τους, υψηλόμισθοι, διευθυντικά στελέχη και κυρίως golden boys των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τρόικα αρχικώς απαιτούσε ως ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης 12 μισθούς συν ένα μπόνους για όσους συμπληρώνουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας, το οποίο δε θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (βασικός μισθός 586 Χ6).

 

Παραδείγματα

Ας δούμε αναλυτικά πόσο θα χάσει από την αποζημίωσή του λόγω απόλυσης ένας μισθωτός που αμείβεται έπειτα από 28 χρόνια εργασίας με 3000 ευρώ.

Σήμερα: αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης μισθοί 24 μηνών + 1/6 ( δώρα και επιδόματα) σύνολο 84.000

Αρχική απαίτηση τρόικας

12 μήνες Χ 3000 + 1/6 + μπονους 586Χ6 ( 3.516)

Σύνολο 45.516 ευρώ. Απώλεια 46,4%

Συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας

12μηνες Χ3000+1/6

12 μήνες ( οι υπόλοιποι έως τους 24) Χ 2000

Σύνολο 66.000 ευρώ

Απώλεια 21,4%

Εις ό,τι αφορά την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε η όποια συμφωνία για εξαήμερη εργασία ή ελαστικό ωράριο να γίνεται μέσω συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο των 40ωρών εργασίας την εβδομάδα. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατόρθωσε να αποκρούσει την επιμονή της τρόικας για διευθέτηση του χρόνου μέσω ατομικών συμβάσεων, καθώς φοβόταν ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει κερκόπορτα για την εξάπλωση των ατομικών συμβάσεων ως μηχανισμού ρύθμισης όλων των θεμάτων, ακόμα και του ύψους του μισθού.

Για τη διατήρηση των τριετιών στον… πάγο (με στόχο να αποφευχθεί η κατάργησή τους) όπως είναι σήμερα, έως το τέλος του 2016 -αν τελικά εγκριθεί η διετής επιμήκυνση- δόθηκε σκληρή μάχη με τον κ. Βρούτση να τις αποκαλεί «ιερό τοτέμ» στις συνομιλίες με την τρόικα. Ωστόσο, οι δανειστές απέρριψαν τη διατήρηση του επιδόματος γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – που σημαίνει μείωση του μισθού κατά 58 ευρώ- με το επιχείρημα ότι η ΕΣΣΕ θα λήξει το Δεκέμβριο και μετά την εκπνοή και της 3μηνης μετενέργειας δε θα μπορεί να διατηρήσει κανένα από τα επιδόματα που την ακολουθούν εκτός από την «παγωμένη» χρονοωρίμανση.

« Πάρτε το απόφαση»- αποσαφήνιζε σήμερα στέλεχος του υπουργείου Εργασίας- «ο κατώτατος μισθός είναι γυμνός σύμφωνα με το μνημόνιο. Καταφέραμε να επαναφέρουμε τις τριετίες. Είναι ήδη μεγάλη νίκη. Στο εξής, με την αλλαγή του μηχανισμού θέσπισης του κατώτατου μισθού, το ύψος του νέου ελάχιστου εθνικού μισθού από τον Απρίλιο θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Δε μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να αποφασίζουν άλλο ύψος μισθού. Μπορούν όμως να προσθέσουν πάνω στο μισθό επιδόματα η ό,τι άλλο συμφωνήσουν».

Τι λένε οι βιομήχανοι.

Την πρόθεση του ΣΕΒ να αποφύγει… να αναρτήσει εξοπλισμό στο βασικό μισθό εξέφρασε σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος  ο οποίος σήμερα ζήτησε μισθούς «χωρίς σκουλαρίκια και χαϊμαλιά». Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν πρέπει να υπάρχουν οικογενειακά και άλλα επιδόματα, παρά μόνο ο μισθός και μπόνους παραγωγικότητας.

Σχολιάζοντας το πακέτο των εργασιακών ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε: «Δεν θέλουμε νέα νομοθέτηση του κατώτατου μισθού, δεν θέλουμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και των τριετιών», ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ των μειώσεων στις αποζημιώσεις.

 


 

Πηγή: Πρώτο Θέμα