Social Activism Αθηνών – Newsletter 12ου Τεύχους

Εισαγωγή στους θεσμούς της Κοινωνικής Οικονομίας

Η Κοινωνική Οικονομία μπαίνει, επιτέλους, στην ημερήσια διάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Καμίνης έχει δώσει σαφή προτεραίοτητα και εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του Δήμου Αθηναίων και συμπράττοντες εταίρους τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο Δήμαρχος Θεσσαλονικής κύριος Μπουτάρης καθώς και περίπου 30 Δήμοι της χώρας που προβλέπεται να συνεργαστούν σε πανελλήνιο επίπεδο για τη δημιουργία «οίκων κοινωνικής αλληλεγγύης» και κοινωνικών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα υπηρεσιών όπως υγείας, διατροφής (π.χ. συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία) και κοινωνικών υπηρεσιών πληροφόρησης για τους πολίτες (π.χ. για ανέργους). Ο σχεδιασμός αυτός, θα κινηθεί στο πλαίσιο των θεσμών αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας που αναπτύσσεται ήδη στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα… 

Η Αθήνα σε αδιέξοδο. Υπάρχει λύση στην κοινωνική οικονομία;

Είναι η κοινωνική οικονομία ένα άλλο μονοπάτι;

Γράφει η Νατάσα Στάμου
Δημοσιογράφος

Ένα ερώτημα πλανάται σήμερα στην πόλη της Αθήνας που κυριεύεται από τη φτώχεια. Θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση μέσα από τις εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας;

Στην Ελλάδα η έννοια και κυρίως η εφαρμογή των αρχών και των πρακτικών της κοινωνικής οικονομίας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Μήπως ήρθε η ώρα για την αξιοποίηση των πρακτικών της; Μήπως ήρθε ο καιρός για την ανάπτυξη των εφαρμογών της στους μεγάλους Δήμους της χώρας και ειδικά στην Αθήνα;

Διαβάστε περισσότερα…
Η «φιλανθρωπία» της συντήρησης ανισοτήτων ως υποκατάστατο της κοινωνικής πολιτικής

Γράφει η Αθανασία Φουσέκη
Ψυχολόγος

Διανύουμε μία περίοδο γενικευμένης κρίσης, στην οποία πλήττονται ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ζουν σε συνθήκες περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, ενώ ταυτόχρονα ο πλούτος συσσωρεύεται σε ολοένα και λιγότερους, βαθαίνοντας την κοινωνική ανισότητα.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων δήμου Αθηναίων

Αναδημοσίευση από ιστότοπο Δήμου Αθηναίων

Η κοινωνική αλληλεγγύη και η αισιοδοξία είναι οι δύο άξονες που θα κινηθούν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα και την υποδοχή του καινούργιου χρόνου. Και φέτος, ο Δήμος Αθηναίων στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και κινητοποιεί τις πιο δημιουργικές, δυναμικές και δραστήριες ομάδες της πόλης προκειμένου να υλοποιήσει ένα πολύ πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 19.00,  με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, να δίνει το σύνθημα για τη φωταγώγηση της πόλης από την πλατεία Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

«Info-point από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Συντάγματος»

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη για την περίοδο των γιορτών, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) εγκατέστησε και λειτουργεί νέο info-point στην Πλατεία Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Ο χρόνος ή η κοινωνία φέρνει τα γηρατειά;

Λέσχες φιλίας – Οι λέσχες των Αθηναίων

Γράφει η Έφη Κοσκώση
Κοινωνιολόγος

Η προσφορά του θεσμού των Λεσχών Φιλίας είναι αναμφισβήτητη, η κάθε λέσχη επιτελεί με ξεχωριστό τρόπο, μια αξιοσημείωτη και άκρως απαραίτητη κοινωνική λειτουργία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες απογοήτευσης και έλλειψης ελπίδας.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε καταφύγιο για αδέσποτα ζώα στα Μέγαρα!

Γράφει η Χριστίνα N. Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

Με τεράστια χαρά, ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Αθηναίων , χάρη στη δωρεά της φιλόζωης κ. Ελένης Ανδρέου Γουίν(H.G.WYNNE), απέκτησε δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος Αθηναίων με ομόφωνη απόφασή του, απεδέχθη τη δωρεά της κυρίας Ανδρέου-Γουίν. Η δωρεά περιλαμβάνει ένα οικόπεδο έκτασης 5.162 τμ. το οποίο βρίσκεται στα Μέγαρα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Καλογήρου Μελίσσια». Σε αυτό έχουν ανεγερθεί εγκαταστάσεις κυνοκομείου και λειτουργεί ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Φαντάσου: ΚΑΙ ανάπηρος ΚΑΙ φτωχός

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά
Πολιτικός Επιστήμων

Είναι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά, όχι μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε αλλά και με την αναπηρία τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, αναγκάζονται να κατέβουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, διεκδικώντας τι; Μα φυσικά το αυτονόητο: τα δικαιώματά τους.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 


Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Λέσχες Φιλίας…

Νίκη – Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη
Κλινική Ψυχολόγος

Το πρόγραμμα των Λεσχών Φιλίας περιλαμβάνει: δημιουργική απασχόληση, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ημερήσιες εκδρομές και περιπάτους, εκδηλώσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας. Στόχος των Λεσχών Φιλίας είναι η εξοικείωση των ηλικιωμένων με τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, η προσαρμογή τους στις καινούργιες συνθήκες ζωής, η ομαλή συνύπαρξή τους με νεώτερους και η παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ιδίως σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικά μέσα ή οικογένεια να τους φροντίσει.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Διάλογοι Ευρωπαίων Πολιτών:

Κι εσύ μπορείς να λάβεις μέρος!

Γράφει η Νατάσα Στάμου
Δημοσιογράφος

Ποιό είναι το όραμα των πολιτών της Ευρώπης για την Ευρώπη του 2020; Ποιες οι ανάγκες των κατοίκων της και πώς θα επιλυθούν; Θα εισακουστούν οι σκέψεις και οι επιθυμίες τους από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα; Ιδού η ευκαιρία!

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Επανάσταση, Γυναίκες και Social Media στη Μέση Ανατολή

Άρθρο της Courtney C. Radsch,
από την αμερικανική εφημερίδα Huffingtonpost

Μετάφραση: Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία & Mediα

“Η δύναμη των γυναικών είναι στις ιστορίες τους. Δεν είναι θεωρίες. Είναι αφηγήσεις πραγματικής ζωής τις οποίες, χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, είμαστε σε θέση να τις μοιραζόμαστε δημόσια”, δήλωσε η Αμερικανοαιγύπτια ακτιβίστρια Mona El-Tahaway, ανοίγοντας μία σύνοδο που συγκέντρωσε στο Κάιρο πάνω από εκατό κορυφαίες γυναίκες ακτιβίστριες από την Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα… 

 

Τι είναι το κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η.;

Επιμέλεια: Χριστίνα Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

Πηγή: dei.gr

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που όλοι μας βιώνουμε, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, είμαστε σε συνεχή αναζήτηση λύσεων ή τουλάχιστον ανακούφισης από αυτήν την «απάνθρωπη» οικονομική κρίση. Μία τέτοια πρωτοβουλία η οποία έχει ως προθεση την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από τα έξοδα, είναι το Κοινωνικό Τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. Ουσιαστικά, παρέχεται έκπτωση στο οικιακό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. Το ύψος της έκπτωσης καθορίζεται αναλόγως από την κατηγορία που ανήκει κανείς. Αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση είναι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα , οι τρίτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Έξυπνες συμβουλές για να σου μείνουν λεφτά… στην τσέπη

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος
Οικονομολόγος

Τι θα έλεγες αν μπορούσες με 10 μόνο ευρώ το χρόνο να απολαμβάνεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ειδικές εκπτώσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, απλά επειδή είσαι κάτω από 30 χρονών και Ευρωπαίος πολίτης;

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Κοινωνική Οικονομία: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

Γράφει η Αθανασία Φουσέκη
Ψυχολόγος

Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από επιχειρήσεις και οργανισμούς, κυρίως συνεταιρισμούς, κοινωνίες αλληλοβοήθειας και σωματεία (ενώσεις), η ίδρυση και η λειτουργία των οποίων διέπεται από τις ακόλουθες αρχές: α) έχουν σκοπό κυρίως την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη τους ή την κοινωνία, παρά την επιδίωξη κέρδους, β) έχουν ανεξάρτητη διοίκηση, γ) εφαρμόζουν δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, δ) αποδίδουν προτεραιότητα στα άτομα και στην εργασία έναντι του κεφαλαίου κατά τη διανομή του εισοδήματος (Jacques Defourny, 2001).

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Social Economy Europe: Κοινωνική Οικονομία Ευρώπη

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ξυράφης
Γεωπόνος

Η Κοινωνική Οικονομία – Ευρώπη είναι ο αντιπροσωπευτικός θεσμός για την κοινωνική οικονομία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει συνεταιρισμούς, αλληλοβοηθητικά – αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία υγείας, ενώσεις και ιδρύματα καθώς και άλλου τύπου επιχειρήσεις που μοιράζονται τις αξίες που ορίζονται στις αρχές του Καταστατικού Κοινωνικής Οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Esther Duflo, Οικονομολόγος

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ξυράφης
Γεωπόνος

Η Εστέρ Ντυφλό γεννήθηκε στο Παρίσι το 1972. Σπούδασε οικονομικά και ιστορία στην EΙcole normale superieure με καθηγητή τον Daniel Cohen και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Wiki-wiki: Το εργαλείο και οι δυνατότητές του

Επιμέλεια: Λένα Κατσίμπρα
Γεωγράφος, M.Sc.

Ένα wiki επιτρέπει τη συλλογική συγγραφή κειμένων σε μια πολύ απλή γλώσσα σήμανσης. Μια σελίδα μόνη της σε ένα wiki αναφέρεται ως “σελίδα wiki”, ενώ ολόκληρο το σώμα των σελίδων, οι οποίες είναι συνήθως ιδιαίτερα πυκνά διασυνδεδεμένες με υπερσυνδέσμους λέγεται “το wiki”. Στην πραγματικότητα, ένα wiki είναι μια πολύ απλή, εύχρηστη διατηρούμενη από το χρήστη βάση δεδομένων για αναζήτηση πληροφορίας.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Υγεία – Ποιότητα Ζωής

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαντζαβρά
Πολιτικός Επιστήμων

Το θέμα της υγείας αποτελεί ένα κεντρικό ζήτημα προβληματικής, αφού επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα της ζωής, ως πεδίο αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Προσλήψεις προσωπικού μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού

Αναδημοσίευση από asep.gr

Ολοκληρώθηκαν από το ΑΣΕΠ οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στον τομέα του Πολιτισμού. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ανέργους ηλικίας έως και 35 ετών.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Χριστουγεννιάτικο bazaar του Φάρου Τυφλών Ελλάδος

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου
Πολιτικός Επιστήμων

Για δεύτερη φορά φέτος, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος διοργανώνει χριστουγεννιάτικο bazaar την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 από τις 10:00 π. μ έως τις 17:00 μ. μ. και σας προσκαλεί όλους να επισκεφτείτε το κτίριο του Φάρου Τυφλών και να γιορτάσετε μαζί σε μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

 

Η Γκόλφω έπιασε πάτο!

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου,
Πολιτικός Επιστήμων

Η Θεατρική ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος σας περιμένει την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Λυκούργος Καλλέργης» για να απολαύσετε την ξεχωριστή θεατρική παράσταση «Η Γκόλφω έπιασε πάτο». Όλοι οι ηθοποιοί είναι άτομα με προβλήματα όρασης που αναδεικνύουν το ταλέντο τους και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στην σκηνή για να περάσετε ευχάριστα και να διασκεδάσετε.

Διαβάστε περισσότερα…

 


 

Στις φαβέλες της Παραγουάης…

Γράφει η Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφος

Οι άνθρωποι που ζουν στις παραγκουπόλεις των αστικών περιοχών της Λατινικής Αμερικής, στις λεγόμενες φαβέλες έρχονται αντιμέτωποι με τα καρτέλ ναρκωτικών και ζουν σε συνθήκες φτώχειας ως αποτέλεσμα της άνισης κατανομής του πλούτου στις περιοχές αυτές. Στις παραγκουπόλεις οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα και κλέβουν ακόμα και τον ηλεκτρισμό προκειμένου να ζήσουν.

Διαβάστε περισσότερα…