Ενημερωτικές Δράσεις του ΕΚΤ για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης

Την εβδομάδα 22-28 Οκτωβρίου, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) γιορτάζει μαζί με πλήθος από άλλους οργανισμούς, κέντρα και φορείς από όλο τον κόσμο, τη διεθνή Eβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης (Οpen Αccess Week), ένα παγκόσμιο γεγονός που στοχεύει να μας μυήσει στα οφέλη της ελεύθερης, άμεσης και ανοικτής πρόσβασης στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Οι εκδηλώσεις, που όπως και σε όλο τον κόσμο φέτος έχουν θέμα “Set the default to open access”, δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να ενημερωθούν για τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανοικτή Πρόσβαση, τις δράσεις του ΕΚΤ και τις πολιτικές και πρακτικές που αναπτύσσει ο φορέας προκειμένου να συμβάλλει στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης. Δεδομένου ότι οι υποστηρικτές της ανοικτής πρόσβασης (χρηματοδότες της έρευνας, ινστιτούτα, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, φοιτητές κ.α.) αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, στόχος των φετινών εκδηλώσεων είναι να εμπνεύσουν την ευρεία συμμετοχή των ερευνητών σε ενέργειες που προωθούν την ανοικτή πρόσβαση στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.

Κεντρική εκδήλωση των φετινών δράσεων του ΕΚΤ στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι το “Σεμινάριο για την Ανοικτή Πρόσβαση αι το αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ”, που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους ερευνητές του ΕΙΕ και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο “Λεωνίδας Ζέρβας” την Πέμπτη 25/10 (11.00-13.00). Η κεντρική αυτή εκδήλωση θα πλαισιωθεί με σειρά ενημερωτικών δράσεων, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο “Η Ανοικτή Πρόσβαση: τρέχουσες εξελίξεις και η συμμετοχή του ΕΙΕ”, η Δρ Εύη Σαχίνη θα συνοψίσει τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης στην ερευνητική κοινότητα και θα εστιάσει στις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση, τις πολιτικές που αναπτύσσει ο φορέας και τον τρόπο που οι πολιτικές αυτές εντάσσονται σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου η Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ολοένα και περισσότερο ως αναγκαιότητα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Δρ Ν. Χούσος θα παρουσιάσει το ιδρυματικό αποθετήριο Ήλιος του και τις δυνατότητες για δημοσίευση με ανοικτή πρόσβαση μέσα από τις διαδικασίες αυτοαρχειοθέτησης που αναπτύσσονται στο ΕΙΕ, αλλά και μια σειρά από εργαλεία και λογισμικά του αποθετηρίου Ήλιος, που επιτρέπουν στους ερευνητές να προβάλλουν και να μοιραστούν το έργο τους με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Θα ακολουθήσει η ενότητα “Ρωτήστε το ΕΚΤ ό,τι θέλετε για την Ανοικτή Πρόσβαση!”, καθώς αναπόσπαστο μέρος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση στα ζητήματα που απασχολούν τους ερευνητές σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση. Επίσης, σε παρέμβασή του ο Νίκος Ρούσσος, Επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕΛ/ΛΑΚ θα μίλησει για την Ανοικτή Πρόσβαση σε Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο.

Οι παράλληλες δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, στον χώρο της Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας “Κ.Θ. Δημαράς” (ΕΙΕ, Βασ. Κωνσταντίνου 48 Αθήνα) κινούνται σε τρείς άξονες:

α) Μάθε: Ενημερωτικό υλικό για την Ανοικτή Πρόσβαση (ΑΠ), τις σχετικές υποδομές και τις δράσεις του ΕΚΤ θα διανέμεται στους επισκέπτες του ΕΙΕ και της Βιβλιοθήκης.

β) Aκου: Όσοι ενδιαφέρονται για την Ανοικτή Πρόσβαση θα μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικές δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, στις 11.00 π.μ. την Τρίτη 23/10, την Τετάρτη 24/10 και την Παρασκευή 26/10.

γ) Ρώτα: Προσωπικό του ΕΚΤ θα είναι στη διάθεση του κοινού, για να παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση και να απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν την Ανοικτή Πρόσβαση.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης, τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν, καθώς και για τα ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά που αναπτύσσει το ΕΚΤ για την ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση

Στην εποχή του Διαδικτύου, η ανοικτή πρόσβαση στη γνώση έχει τη δύναμη να μετασχηματίσει τον τρόπο που διεξάγεται και διανέμεται η επιστημονική έρευνα, με άμεσα και ορατά αποτελέσματα για την επιστήμη, τη βιομηχανία, την ιατρική και την κοινωνία ως σύνολο. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετέχει στις προσπάθειες για την ανοικτή διάθεση της επιστημονικής γνώσης και των ερευνητικών δεδομένων με πλήθος δράσεων (π.χ. αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης, ερευνητικές υποδομές, ανάπτυξη ανοικτού λογισμικού, ενημερωτικές δράσεις, συντονισμός πολιτικών στη Μεσόγειο, ανάπτυξη επιστημονικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης κ.ά.).

Με στόχο την ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την έρευνα και την ελεύθερη διάθεση περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) αναπτύσσει υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, προωθώντας το έργο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Στόχος είναι να εξασφαλίσει, με οργανωμένο και φιλικό τρόπο, εύκολη πρόσβαση σε ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο.

Περισσότερες από 4.500.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (http://www.epset.gr), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

Τα ηλεκτρονικά αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης (Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, Ήλιος με το επιστημονικό υλικό του ΕΙΕ, Πανδέκτης με συλλογές Ιστορίας και Πολιτισμού, ψηφιακή Ζωφόρος του Παρθενώνα) καλύπτουν όλες τις επιστήμες και διευρύνονται συνεχώς. Το περιεχόμενο, μάλιστα, των Αποθετηρίων Πανδέκτης και Ζωφόρος του Παρθενώνα διατίθεται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, την οποία το ΕΚΤ εμπλουτίζει με ελληνικό ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο. Παράλληλα, το ΕΚΤ εκδίδει, σε συνεργασία με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, περιοδικά ανοικτής πρόσβασης σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε το περιεχόμενό τους να είναι προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου.

Το ΕΚΤ υποστηρίζει την Ανοικτή Πρόσβαση με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως είναι ο δικτυακός τόπος http://www.openaccess.gr και το blog www.openaccess.gr/blog. Επίσης, το ΕΚΤ είναι το Εθνικό Κέντρο Ανοικτής Πρόσβασης για την πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ (ευρωπαϊκό έργο ΟpenAIREplus, http://www.openaire.eu).


 

Πηγή : www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης