Γράφει η Κατερίνα Νάκου
Δημοσιογράφος
«Για να απελευθερωθεί η μυρωδιά του τσαγιού, πρέπει να το βυθίσεις σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό». Ίσως η παραπάνω φράση εξηγεί την επιμονή της σε πείσμα των δυσκολιών και την ανάγκη της «να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει»… Η Madi Sharma είναι επιχειρηματίας που μιλά δημόσια ανά τον κόσμο και με το παράδειγμά της εμπνέει και παρακινεί όσους αγωνίζονται να φέρουν την αλλαγή στο πλαίσιο της δικής τους κοινωνίας. Παρουσιάζει και διδάσκει σε σχολεία, πανεπιστήμια, δίνει τροφή για σκέψη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μιλάει με πάθος για την επιχειρηματικότητα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την πολυμορφία, την ισορροπία μεταξύ των φύλων και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
H Madi Sharma μάχεται ενάντια στην παιδική κακοποίηση
Η Madi έχει ιδρύσει και διευθύνει τη Madi Group, μία ομάδα παγκόσμιου βεληνεκούς που περιλαμβάνει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η φιλοσοφία της είναι η δημιουργία καινοτόμων ιδεών προσαρμοσμένων στις τοπικές δράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία βιώσιμη κοινωνία. Μεταξύ άλλων δράσεων, η Madi Group, υποστηρίζει κυρίως γυναίκες επιχειρηματίες με την αναγνώρισή τους και δίνοντάς τους ώθηση να ανοιχτούν σε νέες αγορές. Η Madi αναφέρει στη Social Activism:
«Οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού. Το μητρικό ένστικτο μας καθορίζει. Είμαστε φροντιστές – οι φύλακες του μέλλοντος, και του παρελθόντος. Οι γυναίκες, από τη φύση τους σκέφτονται θέτοντας ως όρους τη βιωσιμότητα, τη μακροζωία και την ειρήνη. Επικεντρώνονται στην υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, την ασφάλεια και τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ύπαρξη. Οι γυναίκες είναι οι μακροπρόθεσμοι στοχαστές. Και η επιτυχία στο χώρο εργασίας, στην ανάπτυξη, ακόμη και στην ίδια την ύπαρξη θα έρθει μόνο στις οργανώσεις εκείνες που έχουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα και στρατηγική. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ως εκ τούτου την ένταξη των γυναικών».
Η Madi καθιστά σαφές ότι το ζητούμενο δεν είναι οι γυναίκες να βρεθούν σε καλύτερη θέση από τους άνδρες διότι εκείνο που έχει τελικά σημασία είναι η ισορροπία. Και αυτό προκύπτει από την αναγνώριση ότι η ισορροπία μεταξύ των φύλων σε έναν οργανισμό παράγει καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε, η ίδια η συλλογή στατιστικών αυτό αποδεικνύει: Η συλλογή των στατιστικών αναλύσεων δείχνει ότι στα διοικητικά συμβούλια, όπου εμφανίζεται ίση αναλογία ανδρών και γυναικών, λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις απ’ ό,τι εκεί όπου κυριαρχούν είτε οι άνδρες είτε οι γυναίκες. «Η αναγνώριση ότι η ισορροπία σε έναν οργανισμό παράγει καλύτερα και πιο βιώσιμα αποτελέσματα θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας και στο μέλλον», υποστηρίζει.
Μερικοί από τους στόχους που επιχειρεί να υλοποιήσει το Διεθνές Δίκτυο που η ίδια δημιούργησε, είναι η απασχόληση των νέων και η επιχειρηματικότητα, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η προσπάθεια εξάλειψης των παιδικών γάμων και των εξαναγκαστικών γάμων, η εκπαίδευση. Μέσω της «έκτακτης εκπαίδευσης», έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό μοντέλο των επιχειρήσεων για τα σχολεία και κοινότητες, όπου οι μαθητές κρατούν τα κέρδη και συμμετέχουν σε μία ζωντανή παγκόσμια επιχείρηση. Τα κέρδη από την εταιρεία συμβάλλουν στην εκπαίδευση ενός παιδιού στην Ινδία. Ως προς τη δέσμευσή της για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, η Madi είναι επί του παρόντος στη διαδικασία της οικοδόμησης μίας εταιρείας πρόσληψης και κατάρτισης για να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα κάνουν μία δουλειά που αγαπούν και οι εργοδότες έχουν το προσωπικό που θέλουν να εργάζεται γι’ αυτούς. Επιπλέον, η ενδυνάμωση των γυναικών, με έμφαση στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας είναι εντός των προτεραιοτήτων της. Θύμα οικογενειακής βίας και η ίδια και ανύπαντρη μητέρα, ίδρυσε την πρώτη της εταιρεία αρχικά από την κουζίνα του σπιτιού της που οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία δύο εργοστασίων και σε τιμητικές διακρίσεις. Η Madi Sharma είναι επίσης μέλος της ομάδας εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Τελευταίο εγχείρημα της Madi είναι η δημιουργία διεθνούς διαδικτυακής πύλης που διαπερνά κάθε σύνορο, ενώνει και αναγνωρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις μορφές της, σε όλες τις εκφάνσεις της (www.entrepreneurenvoy.org). Πρόκειται για μία ενιαία παγκόσμια πύλη που απευθύνεται σε επιχειρηματίες, ομοϊδεάτες άτομα και οργανισμούς. Η Social Activism, αυτή τη βδομάδα, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο «φύλλο» της τις απαντήσεις της Madi Sharma…
Τι σας ενέπνευσε να θέσετε τις ιδέες σας σε εφαρμογή;
«Θέλω να προσφέρω στην κοινωνία. Πάντοτε έθετα τον εαυτό μου σε προτεραιότητα (εγωιστικό ακούω να λέτε!). Αυτή, όμως, είναι η πραγματικότητα -αν φροντίζετε έναν ηλικιωμένο συγγενή και αρρωστήσετε, δε θα μπορείτε να τον φροντίζετε πια- μπορεί και οι δύο να πεθάνετε. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή: όταν ζείτε σύμφωνα με αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους-, κάνετε και όλους γύρω σας ευτυχισμένους… Ξέρω από προσωπική μου εμπειρία ότι η ζωή είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους. Ωστόσο, γνωρίζω επίσης ότι οι περισσότεροί μας δεν ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τους στόχους τους, που φέρνουν εσωτερική γαλήνη και ευτυχία και ως εκ τούτου ικανοποίηση. Η φιλοδοξία μου είναι ο καθένας να πιστέψει στον εαυτό του, και τότε μπορεί να επιτύχει τις πραγματικές δυνατότητες του. Εάν κάθε άτομο αξιοποιήσει το δυναμικό του σωστά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια για να φτιάξουμε έναν καλύτερο και βιώσιμο κόσμο. Είναι ουτοπικά όλα αυτά; – Δε νομίζω, μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή ένας άνθρωπος τη φορά, ένα βήμα τη φορά απλώς πρέπει να θέλουμε… Και δεν υπάρχει τίποτα το εγωιστικό σε αυτό».
Μπορούν οι νέες ιδέες να δώσουν λύση στην κρίση και να προκαλέσουν κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες;
«Οι νέες ιδέες είναι το θεμέλιο της μέλλοντος του δικού μας και του πλανήτη μας. Εάν από τους 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη γη, ο καθένας είχε μια ιδέα, πολλές από αυτές τις ιδέες θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου. Η δυσκολία είναι ότι οι άνθρωποι έχουν τις ιδέες, αλλά δεν υποστηρίζονται στη μετατροπή των ιδεών τους σε δράση! Αυτός είναι ο στόχος μου… να υποστηρίξω τους ανθρώπους στο να μετατρέπουν τις ιδέες τους σε δράση -μερικές φορές λέγοντάς τους μόνο τους μπορούν να το κάνουν, άλλες φορές μέσω της στρατηγικής ή του marketing– αλλά άξονα ότι όλοι μπορούν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε δράση! Εδώ είναι ένα παράδειγμα -Είμαι μια επιχειρηματίας η οποία τρέχει τις δικές της επιχειρήσεις. Βέβαια, δε διευθύνουν όλοι οι επιχειρηματίες μια επιχείρηση, μπορεί να είναι πρωτοπόροι στην επιχειρηματική οργάνωσή τους ή μπορεί να έχουν οικοδομήσει μια κοινωνική επιχείρηση ή συνεταιρισμό –σε κάθε περίπτωση- αν η ιδέα τους έχει μετατραπεί σε δράση μπορεί να παράγει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Αν είναι επιτυχημένη (και θα είναι!), τότε μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας και δημιουργία πλούτου, να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να έχουν μία καλύτερη ζωή και να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν. Στη σημερινή κρίση, αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να ενθαρρύνουμε για να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση. Οι κοινωνικές επιπτώσεις των ιδεών που οδηγούν σε δράσεις μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στις κοινότητες, καθώς και στην ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας (ιδέες για την υποστήριξη νέων ιδεών με στόχο την επίλυση κοινωνικών προκλήσεων που συχνά οδηγούνται και σχεδιάζονται από τις ίδιες τις κοινότητες). Δυστυχώς, ενώ πολλά λόγια λέγονται, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Πώς μπορούν ελληνικές εταιρείες που καταρρέουν, να ανθίσουν και πάλι;
«Χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης, δίχως την άρση της γραφειοκρατίας (και στην Ελλάδα υπάρχει πολύ!), χωρίς οικονομική στήριξη από τις τράπεζες και τους επενδυτές, και χωρίς την εμπιστοσύνη στις αγορές για να στηρίξουν την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα τα πράγματα είναι δύσκολα. Το χειρότερο από όλα, μια από τις επιλογές είναι για τις επιχειρήσεις να γνωρίσουν ανάπτυξη εκτός Ελλάδας (πολλές προσανατολίζονται προς την Κύπρο). Κάτι τέτοιο δε θα βοηθήσει την Ελλάδα. Καταλαβαίνω ότι οι κυβερνήσεις επιβάλλουν λιτότητα και η Τρόικα έχει πολλά να εξετάσει, αλλά η απασχόληση και η ανάπτυξη θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προγραμμάτων και των επενδύσεών τους. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος επιχειρηματιών που μετράει αιώνες. Αυτό το πνεύμα των επιχειρηματιών πρέπει να ανανεώνεται στην ελληνική οικονομία μέσω συγκεκριμένων, γνήσιων προτάσεων και μηχανισμών και την υποστήριξη ειδικά για εκείνους που εργάζονται στον τομέα της μεταποίησης. Η βιομηχανία δημιουργεί θέσεις εργασίας! Αγαπώ την Ελλάδα και βλέπω αληθινό πνεύμα επιχειρηματικότητας. Βλέπω καταπληκτικούς ανθρώπους και οικογένειες που είναι εξειδικευμένοι και θέλουν να εργαστούν, βλέπω πολλούς που εργάζονται χωρίς αμοιβή. Αυτή είναι η αλληλεγγύη και γι’ αυτό υποστηρίζω την Ελλάδα. Και το περιβάλλον, όμως, πρέπει να είναι η σωστή επιλογή για την υποστήριξη της ανάπτυξης και γι’ αυτό οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι η μετατροπή των ιδεών σε δράση είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός!».