Αναδημοσίευση από voria.gr
«Τα περιθώρια για να υπάρξουν νέες στρατηγικές είναι ελάχιστα. Η λύση είναι το… μπάι πας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Τις δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την οικονομική ανασυγκρότηση της πόλης, που σήμερα είναι η «ελληνική πρωτεύουσα της ανεργίας», παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα.
«Φτάσαμε στο σημείο, η Θεσσαλονίκη με τέσσερα πανεπιστήμια, μια Διεθνή Έκθεση που έχει χάσει τον ρόλο που είχε, και ένα σημαντικό λιμάνι να έχει γίνει η ελληνική πρωτεύουσα της ανεργίας», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι «τα περιθώρια για να υπάρξουν νέες στρατηγικές είναι ελάχιστα. Η λύση είναι το… μπάι πας».
Οι δράσεις, που αναπτύσσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανασυγκρότηση της πόλης, καλύπτουν τρεις άξονες: τον δημοσιονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό, την αναζήτηση νέου επιτελικού ρόλου στη συστράτευση φορέων της πόλης και την ανάπτυξη πολιτικής για τον τουρισμό.
Ως προς τον πρώτο άξονα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2011 και 2012, παρά το έλλειμμα των 50 εκατομμυρίων, που -όπως είπε- παρέλαβε και παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών.
«Ενεργοποιήσαμε εθελοντικές ομάδες και χορηγίες, εξορθολογίσαμε τις δαπάνες, είχαμε στενό έλεγχο στις τιμές των προμηθειών και προχωρήσαμε στη χρήση ιδιόκτητων κτιρίων για να αποφύγουμε τα υψηλά ενοίκια» υπογράμμισε.
Σημαντικός είναι κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ο συντονισμός με όμορους δήμους για το περιαστικό δάσος, την παράκτια συγκοινωνία και την προστασία του Θερμαϊκού, η συνεργασία με φορείς της πόλης και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους. Η ανάπτυξη του τουρισμού ως μια δραστηριότητα «που δεν χρειάζεται επενδύσεις, αλλά προβολή» και μπορεί να αποτελέσει όχημα για νέες τουριστικές αγορές (κυρίως του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Ρωσίας), αποτελεί βασική προτεραιότητα του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Δεν θέλουμε μόνο την προβολή μιας πόλης- μουσείου, αλλά επενδύουμε στη ζωντανή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης» εξήγησε ο κ. Μπουτάρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2011 η Θεσσαλονίκη είχε αύξηση των τουριστών κατά 331% από το Ισραήλ, κατά 286% από την Αίγυπτο, κατά 96% από τη Ρωσία, κατά 72% από τα Σκόπια και κατά 63% από την Τουρκία. Η τουριστική ανάπτυξη της πόλης επιτυγχάνεται μέσω της κατάρτισης ετήσιου πολιτιστικού ημερολογίου, της δημιουργίας θεματικού τουρισμού (γαστρονομικού και θρησκευτικού) για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, της επανενεργοποίησης του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της πύκνωσης αεροπορικών συνδέσεων, της διοργάνωσης καταξιωμένων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών και η Womex.
Εξάλλου, το 2013 έχει ανακηρυχθεί ως έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς συμπληρώνονται 1150 χρόνια από την έναρξη της αποστολής των δύο αγίων, και στόχος του δήμου είναι να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες από τον ορθόδοξο κόσμο.
Οι ανταποκριτές ξένου Τύπου απηύθυναν, επίσης, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σειρά ερωτημάτων για θέματα της επικαιρότητας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το μέτρο της διαθεσιμότητας, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η κατασκευή του μετρό και η ελληνογερμανική συνεργασία. Για τα σκουπίδια, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε χαρτογράφηση του προβλήματος και όχι να τρέχουμε πίσω από τα σκουπίδια».
Στόχος αποτελεί η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης στο 20% επί των ετήσιων απορριμμάτων και η διενέργεια καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ως προς το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «κακούς χειρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν μας αφήνει να κάνουμε αξιολόγηση του προσωπικού» και τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να παρανομήσει σε αυτό που λέει ο νόμος, αλλά μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ανατραπεί ο νόμος.
Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε «παρών» και στις επόμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, «στην κουτσουρεμένη θητεία των 3,5 χρόνων δεν προλαβαίνεις να κάνεις πράγματα».