Social Activism Αθηνών – Newsletter 14ου Τεύχους

Ο πολίτης – φιλόσοφος.
Από την Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία στη σύγχρονη κρίση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού,
Διευθυντή της «Social Activism Αθηνών» στις
Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο &
Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

Σε μια παρουσίαση εφημερίδας θα περίμενε κανείς να ακούσει τι έχει αναδείξει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο μέσο και ποια είναι πορεία του. Στη σχετική εκδήλωση όμως του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του «5ου Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα – Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης», που φιλοξενήθηκε στο πολυσυνέδριο «Money Show», τα στελέχη της εφημερίδας δεν περιορίστηκαν εκεί.

Ο πολίτης της συμμετοχικής δημοκρατίας – Ένας φίλος απ’ τα παλιά

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγο
ς

Η άμεση, συμμετοχική δημοκρατία ως μοντέλο δεν είναι κάτι καινούριο. Στηρίζεται στη δομή της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας που άνθησε στην Ελλάδα περί τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που ως τύπος δημοκρατίας είναι κατά κάποιο τρόπο «εγχώριο προϊόν» μόλις τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αναζητούν τις αξίες και τα οφέλη του, οφέλη τα οποία απολαμβάνουν εδώ και κάποια χρόνια χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αν και θα περίμενε κανείς οι Έλληνες να αξιοποιήσουν από τους πρώτους την κληρονομιά τους αυτή, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Νέα εποχή για τη δημοσιογραφία…
Πολίτες στο ρόλο του δημοσιογράφου

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc

Η παραδοσιακή δημοσιογραφία αναφέρεται στην πρωτογενή παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος έχει επιφορτιστεί με την έγκαιρη, έγκυρη, καίρια και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Σε όλο αυτό το εγχείρημα έρχεται να συνεισφέρει και η νέα ψηφιακή τεχνολογία με την χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media). Ο νέος όρος «δημοσιογραφία των πολιτών» ή αλλιώς «συμμετοχική δημοσιογραφία» αναφέρεται στην νέα δυνατότητα όλων να γίνουν παραγωγοί μιας πληροφορίας…

Δύο σε ένα… Οικολογικές δράσεις και κοινωνική επανένταξη!

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Οι δράσεις που αφορούν το περιβάλλον μαζί με τις κοινωνικές –το αντικείμενο και των εκδόσεων oikopress και social activism, της συγκρότησης κοινωνικού κεφαλαίου από ιδίους πόρους και της επέκτασης της κοινωνικής οικονομίας- είναι σημαντικό ζητούμενο στην εποχή μας. Πόσο σπουδαίο και όμορφο είναι όταν μπορούν να συνδυάζονται και τα δύο;

Ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας πολιτών

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη,
Δημοσιογράφος

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις Social Activism και Oikopress είναι ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Χίλτον», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Εθελοντισμός χωρίς σύνορα» αυτό το παράδειγμα παρουσιάστηκε ως ένα ζωντανό παράδειγμα των ηλεκτρονικών εκδόσεων  που εκδίδονται από ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ήταν μια ευκαιρία να εξεταστεί το φαινόμενο σε ευρύτερη κλίμακα.

Τα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων μέσα από το Διαπολιτισμικό Κέντρο

Συνέντευξη της Τούλας Τράνακα,
Κοινωνιολόγου & Υπεύθυνης του «Διαπολιτισμικού Κέντρου» του Δήμου Αθηναίων,
στην Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία και Media

Συναντήσαμε την κοινωνιολόγο κ. Τούλα Τράνακα, μία γυναίκα που γνωρίζει καλά τις δυνατότητες και τις ελλείψεις των ΟΤΑ αλλά και τις ευεργετικές δυνατότητες των ενταξιακών πολιτικών για την σφυρηλάτηση της πολυπόθητης κοινωνικής συνοχής. Λίγο πριν τη λήξη του 2012, μας παραχώρησε μία πολύ διαφωτιστική συνέντευξη για τα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Αθηνών μέσα από το Διαπολιτισμικό Κέντρο και τις δυσκολίες που μας κρατάνε πίσω…

Ο Φεμινισμός στις Η.Π.Α.:
Η πορεία του γυναικείου κινήματος προς την κατάκτηση της ψήφου

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου,
Διεθνολόγος

Αναμφισβήτητα το κίνημα, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, του φεμινισμού εντάσσεται στο εύρος του κοινωνικού ακτιβισμού. Ο φεμινισμός περιλαμβάνει στους κόλπους του κομμάτια ηθικής φιλοσοφίας, κοινωνικές θεωρίες και πολιτικές δράσεις. Οι στόχοι και οι διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος αν και ποικίλουν έχουν ως κοινό παρανομαστή τη χειραφέτηση της γυναίκας. Το θέμα της φεμινιστικής φιλοσοφίας αποτελεί ένα δαιδαλώδες θέμα με πάρα πολλά παρακλάδια.

Διασκέδαση με άδεια τσέπη, γίνεται;

 Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Όλοι με ρωτούν αν ανήκω στους χαμένους ή τους κερδισμένους της Πρωτοχρονιάς. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς, απαντώ εγώ! Το φλουρί της βασιλόπιτας πέρασε ξυστά δίπλα από το κομμάτι μου, αλλά τουλάχιστον κέρδισα μια μαγεριά φασόλια στα χαρτιά! Και μάλιστα γίγαντες! Διασκέδαση με άδεια τσέπη, δίχως χρήματα, γίνεται; Η απόκριση στο ερώτημα μπορεί να είναι θετική. Αλλαγή του τρόπου σκέψης χρειάζεται και τότε όλα θα πάνε καλά!

Το AIDS επιστρέφει και απειλεί με φόντο την κρίση στη χώρα

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Eπιδημική μορφή, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, έχει λάβει η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τον ιό HIV/AIDS κατά τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 46,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ICAP – Έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Μία σημαντική και αρκετά ολοκληρωμένη απόπειρα καταγραφής της γυναικείας επιχειρηματικότητας έγινε από την εταιρεία ICAP GROUP , για να εξεταστεί ο βαθμός ανάπτυξής της, η επίδρασή της στη συνολική αλυσίδα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα χαρακτηριστικά της, όπως και τα στοιχεία των γυναικών επιχειρηματιών και των ανώτατων στελεχών και των μάνατζερ ,ιδίως, τα κίνητρα που τους ωθούν στην αναζήτηση και την συνέχιση της καριέρας, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.

Είναι καιρός να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας!

 Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Πώς μπορεί τελικά όμως να συνδέεται η κρεμμύδα ή κάθε άλλο πρωτοχρονιάτικο γούρι με όσα προσδοκούμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες μίας κοινωνίας σε αναβρασμό, από τον καινούριο χρόνο, από το μέλλον;