Εσάς πόσο σας πάει ο…αγροτουρισμός;

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτική Επιστήμονας

 

Τι είναι αγροτουρισμός:

Ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (1983), «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων». (Βελισσαρίου Ε., 2000, σελ 95).

Μία αγροτουριστική επιχείρηση θα πρέπει να δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε δύο τουλάχιστον από της παρακάτω λειτουργίες: παραδοσιακός ξενώνας, καφενείο ή ταβέρνα με τοπική γαστρονομία, εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, πρατήριο πώλησης αποκλειστικά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, επισκέψιμο αγρόκτημα και δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία, μαθήματα μαγειρικής κ.α.) και να οργανώνεται – προσφέρεται από αγρότη ή μέλος της οικογένειάς του.

Τι είναι οικοτουρισμός:

Ο οικολογικός τουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή η οποία έχει άμεση σχέση με το αγροτικό περιβάλλον και είναι συνυφασμένος και με δραστηριότητες, σε αγροτικούς χώρους, οι οποίες προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρει της τουρίστες θετικές εμπειρίες και ευκαιρίες για γνωριμία με το περιβάλλον και γενικότερα με την ύπαιθρο. Της μορφές της ο τουρισμός φύσεως ή φυσιολατρικός και ο περιβαλλοντικός τουρισμός σχετίζονται με τον οικοτουρισμό.

Τι δεν είναι αγροτουρισμός:

Η ένταξή του στον Τουρισμό Υπαίθρου. Σήμερα πολλοί επιτήδειοι ‘’ασελγούν’’ στον όρο «Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις», συγχέοντάς τον με τον Τουρισμό Υπαίθρου. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός των «Αγροτικών Επιχειρήσεων» από της «Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου», από τα Κέντρα Υδροθεραπείας ιαματικού ύδατος, από τα Κέντρα θαλασσοθεραπείας, από τα Ορειβατικά καταφύγια, από τα Θεματικά πάρκα, από τα Κέντρα τουρισμού Υγείας, από της Επιχειρήσεις Θαλάσσιου τουρισμού, από της Επιχειρήσεις Πολιτισμικού τουρισμού, από τις Επιχειρήσεις τουρισμού Ορεινών περιοχών(ορειβασία, αναρρίχηση, κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α.) και από τις Επιχειρήσεις τουρισμού Φύσης (περιοχές NATURA 2000, δάση, εθνικούς δρυμούς, εθνικά πάρκα κ.α.)

Η αγροτική επιχείρηση είναι κομμάτι της αγροτικής κοινωνίας και της κοινωνικής οικονομίας. Με καινούριο νομοσχέδιο, επιχειρείται η βίαιη υπαγωγή του αγροτουρισμού στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς και του Τουρισμού Υπαίθρου, όπου οι αλλοιώσεις θα την κάνουν αγνώριστη. Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες. Επομένως, δε μπορούν να εννοηθούν έξω από το χώρο άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος. Όλα τ’ άλλα είναι Τουρισμός Υπαίθρου από επιχειρηματίες.

Ο αγροτουρισμός αποτελεί εύστοχη επιλογή:

Για όσους επιθυμούν να ξαναγυρίσουν στη φυσική τους κατάσταση, να αντικαταστήσουν τους τεχνικούς θορύβους με φυσικούς, να γίνουν μέλος μιας φυσικής – βιολογικής αλυσίδας, να φυτέψουν, να ταΐσουν, να ασχοληθούν με αγροτικές δουλειές, να νιώσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, να αναζωογονηθούν, να χαθούν στα μονοπάτια της φύσης..

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μάλλον λανθασμένη επιλογή:

Για της μουντρούχους αλλά και για τους καθωσπρέπει, για τους ξενέρωτους, τους γραφειάκηδες, τους βολεμένους, για τους εγωϊστές – εγωπαθείς (κοινώς ‘παρτάκηδες’), για τους εθισμένους στον μαζικό τουρισμό που προτιμούν να ξεφαντώσουν στη Μύκονο από το να πάρουν μέρος σε αγροτικές δουλειές αλλά και για τους ψευτοεναλλακτικούς – ψευτοκουλτουριάρηδες..

Σε τι πρέπει να συμβάλλει:

Σε πρώτο επίπεδο, κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση ποιότητας ζωής και πολιτισμού των κατοίκων της υπαίθρου. Σε βαθύτερο επίπεδο, υποστηρίζει την εξασφάλιση της αειφορίας και βιωσιμότητας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις έναντι της αγοράς, μεριμνεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Σημαντική είναι η συμβολή του στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και των κατοίκων της, καθώς και στην διατήρηση των πολιτισμικών της στοιχείων.