Social Activism Αθηνών – Newsletter Κοινωνικής Οικονομίας

Κοινωνικό Ωδείο

Φίλιππος Μιχαλόπουλος,
Οικονομολόγος, MSc

«Αντίσταση στη θλιβερή καθημερινή πραγματικότητα από εθελοντές δασκάλους μουσικής»

Τα τελευταία χρόνια κάτω από συνθήκες συνεχούς εξαθλίωσης της ζωής μας και κατάρρευσής του, όποιου, κοινωνικού κράτους, αντανακλαστικά η ίδια η κοινωνία δημιουργεί κοινωνικές αντιδομές, με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την αντίσταση και τη διεκδίκηση.

Παραδείγματα επιτυχημένων Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Επιμέλεια κειμένου: Μιχαλόπουλος Φίλιππος,
Οικονομολόγος M.Sc.

Η ίδρυση της αλυσίδας εστιατορίων «Fifteen», μιας παγκόσμιας κοινωνικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε το 2002 από τον γνωστό σεφ Τζέιμι Όλιβερ και προβλήθηκε αρχικά στην τηλεόραση. Εκεί υλοποιείται ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα εκμάθησης για νέους, ηλικίας 18-24 και ταυτόχρονα λειτουργεί σε καθημερινή βάση ένα εστιατόριο.

Τομείς Εφαρμογής της Κοινωνικής Οικονομίας

Επιμέλεια κειμένου: Μιχαλόπουλος Φίλιππος, Οικονομολόγος M.Sc.

Η Κοινωνική Οικονομία αναφέρεται στο σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα, όπως κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ιδρύματα κ.ά., με στόχο το συλλογικό οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον αλλά και τη διασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος των ίδιων των μελών των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ΜΚΟ κ.τ.λ.

Μπορεί η κοινωνική οικονομία να γίνει «μόδα»;

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Η έμφαση σε ηθικές ανησυχίες, κοινωνικές ή οικολογικές, είναι αναμφισβήτητα μία από τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών.

H Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγοράς έσβησε τα 20 κεράκια των γενεθλίων της σε επετειακό διήμερο… (α)

Γράφει η Ελένη Βενιέρη
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Μέρος Α’ : Workshops

Το 2012 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Ενιαίας Αγοράς -του κοινού χώρου των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)- στον οποίο βασικές αρχές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων, αλλά πρωτίστως η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και η κινητικότητα της απασχόλησης.

H Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγοράς έσβησε τα 20 κεράκια των γενεθλίων της σε επετειακό διήμερο… (β’)

Γράφει η Ελένη Βενιέρη
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Μέρος Β’ : Μαζί για μια νέα ανάπτυξη

Έως τις 19 Οκτωβρίου, νέοι ηλικίας 18-22 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μπορούσαν να συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό παιχνίδι που δημιούργησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Tα 20 κεράκια των γενεθλίων της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς (Μέρος Γ’)

Γράφει η Ελένη Βενιέρη
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Υπενθυμίζω [1] ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενιαία Αγορά (15-20 Οκτωβρίου 2012) οργανώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την επισήμανση των επιτευγμάτων του παρελθόντος, των προβλημάτων του παρόντος, αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης στο μέλλον.

Euclides André Mance: Οικονομικά της αλληλεγγύης

Επιμέλεια κειμένου: Ξυράφης Αλέξανδρος, Γεωπόνος

Ο Euclides André Mance επευφημεί έναν νέο τρόπο παραγωγής, που επεκτείνεται σαν κομμάτι μιας επανάστασης των δικτύων, και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να σχηματίσει την υλική βάση για νέες, μετακαπιταλιστικές κοινωνίες.

ICAP – Έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος

Μία σημαντική και αρκετά ολοκληρωμένη απόπειρα καταγραφής της γυναικείας επιχειρηματικότητας έγινε από την εταιρεία ICAP GROUP , για να εξεταστεί ο βαθμός ανάπτυξής της, η επίδρασή της στη συνολική αλυσίδα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα χαρακτηριστικά της, όπως και τα στοιχεία των γυναικών επιχειρηματιών και των ανώτατων στελεχών και των μάνατζερ ,ιδίως, τα κίνητρα που τους ωθούν στην αναζήτηση και την συνέχιση της καριέρας, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.

Τα Ελεγκτικά Σώματα Δημόσιας Διοίκησης ως βοηθοί επιβίωσης στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Γράφει η Ελένη Βενιέρη
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Σε μια εποχή αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου και έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων η ύπαρξη και συνεισφορά των ελεγκτικών σωμάτων μπορεί να αποβεί πολύτιμη. Μπορεί να προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη απέναντι σε ενδεχόμενη αυθαιρεσία της δημόσιας διοίκησης.

Καταναλωτικό Κίνημα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Επιμέλεια κειμένου: Φίλιππος Μιχαλόπουλος
Οικονομολόγος

Tο καταναλωτικό κίνημα, δημιουργεί υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες-καταναλωτές, με συλλογική κοινωνική δράση, βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν, να επεμβαίνουν και να διαμορφώνουν την οικονομική αγορά προς όφελός τους.

Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου
Kοινωνιολόγος-Ερευνητής
Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας(ΕΣΔΥ
)

Tη βοήθεια του ΟΟΣΑ ζήτησε η κυβέρνηση για να «δαμάσει το τέρας» της γραφειοκρατίας, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης.

Κοινωνική Οικονομία: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

Γράφει η Αθανασία Φουσέκη Ψυχολόγος

Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από επιχειρήσεις και οργανισμούς, κυρίως συνεταιρισμούς, κοινωνίες αλληλοβοήθειας και σωματεία (ενώσεις), η ίδρυση και η λειτουργία των οποίων διέπεται από τις ακόλουθες αρχές: α) έχουν σκοπό κυρίως την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη τους ή την κοινωνία, παρά την επιδίωξη κέρδους, β) έχουν ανεξάρτητη διοίκηση, γ) εφαρμόζουν δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, δ) αποδίδουν προτεραιότητα στα άτομα και στην εργασία έναντι του κεφαλαίου κατά τη διανομή του εισοδήματος (Jacques Defourny, 2001).

Έξυπνες συμβουλές για να σου μείνουν λεφτά.. στη τσέπη

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος,
Οικονομολόγος

Τι θα έλεγες αν μπορούσες με 10 μόνο ευρώ το χρόνο να απολαμβάνεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ειδικές εκπτώσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, απλά επειδή είσαι κάτω από 30 χρονών και Ευρωπαίος πολίτης;

Αθήνα σε αδιέξοδο∙ υπάρχει λύση ; Είναι η κοινωνική οικονομία ένα άλλο μονοπάτι;

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια ένας ιδιαίτερα ευρύς προβληματισμός για το ρόλο, τη σπουδαιότητα και την ωφελιμότητα της κοινωνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα έχει υιοθετήσει αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την προώθησή της.

Κοινωνικές Επιχειρήσεις και Κοινωνικό Franchise

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος
Οικονομολόγος

Η ύπαρξη του τεράστιου ελλείμματος των τελευταίων ετών αποτελεί απόρροια της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια, δημιουργείται έλλειμμα στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών θεμάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η ανεργία, η φτώχεια, καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Έτσι, η επιχειρηματικότητα έρχεται για να καλύψει το κενό αυτό δημιουργώντας νέα μορφώματα, όπως είναι οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις και τα Κοινωνικά Franchise.

Το τέρας της γραφειοκρατίας απειλεί το κόστος ζωής (;)

Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη,
Κοινωνιολόγος

Η σχέση του Έλληνα πολίτη με την γραφειοκρατία αναμφίβολα είναι μια «πικρή» ιστορία. Αποτελεί αναγκαίο κακό σε πολλές περιπτώσεις αλλά σπάνια μπορεί να την αποφύγει κανείς μιας και διαπερνά και ρυθμίζει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό του βίο.

Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών – Ρεύματα σκέψης

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου
Κοινωνιολόγος

Οι έννοιες κοινωνικός ακτιβισμός, εθελοντισμός, κοινωνική οικονομία, κοινωνία των πολιτών, τριτογενής τομέας, μη κερδοσκοπικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται από ερευνητές, συγγραφείς και φορείς, χωρίς συνήθως να υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς το περιεχόμενό τους.

Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί απέναντι στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος

Σήμερα ζούμε σε μία εποχή που, εν μέσω κοινωνικής / οικονομικής / πολιτικής κρίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε συλλογικά και όχι ατομικά. Είμαστε στην εποχή που πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά, με βάση το «εμείς» και όχι το «εγώ», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλευρα καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες.

Ανταλλακτική Οικονομία

Γράφει η Μαντζαβρά Κωνσταντίνα
Πολιτικός Επιστήμων

«Μόνιμος στόχος μας ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιβιώνει με αξιοπρέπεια, προσφέροντας και εκείνος με τη σειρά του αυτό που μπορεί στο διπλανό του αλλά και στην κοινωνία.Όλοι μαζί χτίζουμε έναν κόσμο χωρίς ανταγωνισμό και φθόνο με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους.

Μια πόλη μέσα στην πόλη της άλλης οικονομίας

Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή,
Επικοινωνία & Media

Μία βόλτα από την ιταλική «πόλη της Κοινωνικής οικονομίας» ως τους πρόποδες του Φιλοπάππου

Σε συνέχεια της παρουσίασης της «Ηθικής Τράπεζας» της Ιταλίας θα αναδείξουμε πιο ολοκληρωμένα το εδαφικοποιημένο μοντέλο αλληλέγγυας οικονομίας στο πλαίσιο της σύμπραξης συνεταιρισμών στην Ιταλία, αλλά και μία εξαιρετική πρωτοβουλία αλληλέγγυου εμπορίου που έχει την έδρα της στην όμορφη γειτονιά του Θησείου, τις ρίζες της στο «Σπόρο» των Εξαρχείων και την καρδιά της να χτυπά από τα χωριά των Ζαπατίστας μέχρι τη Σαλονίκη, το Βόλο και την Κρήτη.

Flexicurity εργασίας

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη
Δημοσιογράφος

 Αναπτυξιακός μοχλός ή τροχοπέδη εργασιακών δικαιωμάτων;

Η δημοσιονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας, επηρέασε σημαντικά τις γενικότερες συνθήκες απασχόλησης. Η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων προβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία, ως η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, καθολικό υπήρξε το αίτημα για διασφάλιση γενικότερης ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζόμενων.

Η Ελλάδα στην κορυφή της… ακρίβειας!

 

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου, Πολιτικός Επιστήμων

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της λίστας με τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης. Βασικά προϊόντα καθημερινής διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές τιμών σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.