Καλές πρακτικές στην Αγγλία – Outset: Προώθηση του επιχειρείν σε αποκλεισμένες πληθυσμιακές ομάδες

Επιμέλεια: Ελένη Καλησπεράτη,
Κοινωνιολόγος

Το πρόγραμμα Outset που εφαρμόζεται στο Μπρίστολ (Αγγλία) στοχεύει στο να προωθήσει το επιχειρείν σε πληθυσμιακές ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι γυναίκες ή τα μέλη εθνοτικών μειονοτήτων.

Όλοι αυτοί υποεκπροσωπούνταν στον κλάδο των επιχειρηματιών στην Ευρώπη. Έτσι, το Outset τους επιτρέπει εδώ και λίγα χρόνια να πραγματοποιούν τις ιδέες που έχουν και να τις μετατρέπουν σε επιχειρηματικά σχέδια.

Το πρόγραμμα έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καινοτόμα προσέγγισή του στην προώθηση του επιχειρείν.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο ΜάικλΜπένετ, ο οποίος μίλησε στο Euronews για την εμπειρία του. Όντας δύο χρόνια χωρίς δουλειά, εντάχθηκε στο πρόγραμμα και σήμερα, όχι μόνο έχει τη δική του επιχείρηση στέγασης φοιτητών, αλλά και έχει δημιουργήσει έξι θέσεις εργασίας. Μόνο το περασμένο έτος, είχε κέρδη 300.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μπρίστολ Τζορτζ Φέργκιουσον, όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «δημιούργησαν περίπου 170 επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος, πάνω από 200 δουλειές και πρόσθεσαν στην οικονομία του Μπρίστολ πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες». Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί σε εθνικό επίπεδο: 1.500 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Αγγλία.

Η λειτουργία του προγράμματος έχει να κάνει με την κινητοποίηση των ενδιαφερομένων, ώστε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματικό επίπεδο, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του Outset.

Η δημιουργός του OutsetΜπιβΧέρλι τόνισε, μιλώντας στο Euronews, πως «έχουμε μαζέψει περίπου ένα εκατομμύριο μέχρι σήμερα για τους συμμετέχοντες στο Outset, ακόμη κι αν κάποιοι είχαν χρεοκοπήσει ή αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση».

Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας, ο ΜάικλΜπένετ είναι σαφής: «Για μένα, τα κλειδιά της επιτυχίας είναι: να έχεις μια ιδέα, κάτι για το οποίο είσαι αληθινά παθιασμένος, να πιστεύεις στον εαυτό σου και να θέσεις σε κίνηση αυτές τις ιδέες και σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα για επιτυχία».

Για περισσότερα:

gr.euronews.com