Social Activism Αθηνών – Newsletter Ανθρωπιστικής κρίσης

Τα δεδομένα απέναντι στην ελληνική ανθρωπιστική κρίση

Eπιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Ξυράφης
Γεωπόνος

Η Ευρώπη στα όρια της κοινωνικής διάλυσης και η Ελλάδα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, όπως υποστηρίζεται από πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αθήνα: η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Η Αθήνα βιώνει την οικονομική κρίση των τελευταίων τριών ετών, σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Έχοντας στους κόλπους της γύρω στους 3.000.000 κατοίκους αλλά και φιλοξενώντας πολλούς μετανάστες, εμφανίζει ένα πρόσωπο σκυθρωπό που ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Η φρενήρης αύξηση της ανεργίας, η κατακόρυφη αύξηση των αστέγων, ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν πλέον πολλές κοινωνικές ομάδες αλλά και ο ρατσισμός που εκδηλώνεται από φασιστικά- ναζιστικά μορφώματα τα οποία ενδύονται πλέον και τον κοινοβουλευτικό μανδύα, έχουν οδηγήσει την Αθήνα αλλά και ολόκληρη τη χώρα στη δίνη μίας ανθρωπιστικής κρίσης που ζητάει άμεσες απαντήσεις.

«Δεν πρέπει να προκαλέσουμε ανθρωπιστική κρίση»

Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ.

Οι νέοι άστεγοι της Αθήνας. Όσα έδειξε η έρευνα της ΜΚΟ Κλίμακα

Νίκη-Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη
Κλινική Ψυχολόγος

Ποιοι είναι πραγματικά οι νεοάστεγοι; Πώς διαγράφεται το προφίλ των ανθρώπων που έκαναν το δρόμο σπίτι τους, δίνοντας τη δική τους πινελιά στον καμβά που απεικονίζει την Ελλάδα της κρίσης; Σε αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει η έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ Κλίμακα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, στο χώρο του Κέντρου Στήριξης Αστέγων.

Η ανθρωπιστική κρίση και ο ρόλος των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα σήμερα

Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Την ώρα που, στο εσωτερικό της χώρας, πολλοί κοιτούν με βλέμμα καχύποπτο τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στο εξωτερικό πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για απόδοση ενεργότερου ρόλου στις οργανώσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κοινωνική (ή ανθρωπιστική) κρίση. Οργανώσεις, πολίτες και δημόσια διοίκηση είναι άραγε, έτοιμοι να συν-αποφασίζουν και να δρουν από κοινού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου;

Το AIDS επιστρέφει και απειλεί με φόντο την κρίση στη χώρα

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Eπιδημική μορφή, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, έχει λάβει η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τον ιό HIV/AIDS κατά τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 46,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το σύνολο των νέων περιστατικών που καταγράφηκε μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2012 ήταν 1.049, (883 άνδρες και 166 γυναίκες), ενώ η μεγάλη αύξηση είναι μεταξύ των ΧΕΝ (χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, με 487 νέα περιστατικά).

 Διαβάστε περισσότερα…

Στις φαβέλες της Παραγουάης…

Γράφει η Κατερίνα Νάκου
Δημοσιογράφος

Οι άνθρωποι που ζουν στις παραγκουπόλεις των αστικών περιοχών της Λατινικής Αμερικής, στις λεγόμενες φαβέλες έρχονται αντιμέτωποι με τα καρτέλ ναρκωτικών και ζουν σε συνθήκες φτώχειας ως αποτέλεσμα της άνισης κατανομής του πλούτου στις περιοχές αυτές. Στις παραγκουπόλεις οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα και κλέβουν ακόμα και τον ηλεκτρισμό προκειμένου να ζήσουν.

Κοινωνία και ανεργία

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός αυτοκτονιών λόγω ανεργίας στην Ελλάδα και οι ταχείς πλέον ρυθμοί του μεταναστευτικού κύματος στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του εξωτερικού για την εξασφάλιση εργασίας και ποιότητας ζωής δείχνουν την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από την πλευρά της ψυχολογίας ενός ολόκληρου λαού που μοιάζει να καταρρέει κάτω από το βάρος των εξελίξεων που τον προσπερνούν και τον συνθλίβουν.