Social Activism Αθηνών – Newsletter 21ου Τεύχους

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών

Κοινωνικές Συμπράξεις για “θεματικά πάρκα” και “κοινωνικά Αγροκτήματα

 

Μια νέα ατζέντα για τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που διατηρούν δομές κοινωνικής, περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής δράσης προωθεί το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο σε όλη τη χώρα.

Μια ατζέντα για πραγματικές θεματικές “κοινωνικές Συμπράξεις” σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντιδιαστολή με τις ευκαιριακές συμπράξεις που διοργανώνονται απλώς για να απορροφήσουν ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ρίτσαρντ Σένετ:

«Οι πολιτικοί δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα»

Συνέντευξη του Ρίτσαρντ Σένετ,

Αμερικανού καθηγητή Κοινωνιολογίας και ακτιβιστή,

στον Τάσο Τσακίρογλου

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

 

«Το πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται μόνο για τους πλούσιους» τονίζει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αμερικανός διανοητής Ρίτσαρντ Σένετ, προσθέτοντας ότι το αντίδοτο στην κρίση δεν είναι η προσπάθεια να κάνουμε τις κυβερνήσεις να νοιαστούν για τα προβλήματα, αλλά η ανάληψη δράσης από την κοινωνία των πολιτών με νέους θεσμούς αυτοδιαχείρισης και νέα προσέγγιση της συνεργασίας. Προσθέτει ότι η αλληλοβοήθεια και η αυτοδιεύθυνση είναι το αντίπαλον δέος στην «ιεραρχία στο όνομα του λαού».

O Πολιτιστικός «Καύκασος» στη ζωή των Αθηναίων

 Γράφει η Κατερίνα Νάκου,

Δημοσιογράφος

 

Ένα πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο με ιδρυτή και εμψυχωτή τον κ. Ανταντίλ λειτουργεί στην Πατησίων κοντά στο Πεδίο Άρεως, ο Πολιτιστικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Ο Καύκασος». Αποτελεί έναν καλαίσθητο χώρο μουσικής εκπαίδευσης και χορού καθώς και χώρο ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων στο κέντρο της πόλης.

Η δημιουργική πορεία της «Ευρωπαϊκής Έκφρασης».

 Συνέντευξη της Κατερίνας Αδρωνά, Διευθύντριας Διοίκησης της Μ.Κ.Ο «Ευρωπαϊκή Έκφραση»

στην Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγο

 

H Social Activism Αθηνών επισκέφθηκε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση. Συνομιλήσαμε με την κυρία Κατερίνα Αδρωνά, Διευθύντρια Διοίκησης της Οργάνωσης, η οποία απάντησε με χαρά σε όλες μας τις ερωτήσεις. Προτού περάσουμε στο κομμάτι της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, θα παρουσιάσουμε εν συντομία, την Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας στον Δήμο της Αθήνας

 Σύνοψη και επιμέλεια: Άντρη Γεωρνταμιλή

Επικοινωνία & media

 

Ο Δήμος Αθηναίων, ως τελικός δικαιούχος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” για το διάστημα 2007-2013, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και του επισκέπτη της Αθήνας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ερευνώντας τα βήματα στα οποία έχει επιτυχώς προχωρήσει ο Δήμος της Αθήνας παρουσιάζουμε το υλοποιημένο έργο και τα όσα αναμένουμε στο άμεσο μέλλον.

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για γυναίκες

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

 

Προκηρύχθηκε η Δράση στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότας με ημερομηνία έναρξης τη 1/03/2013 και καταληκτική ημερομηνία τις 29/03/2013 και με τίτλο “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων”. Το πρόγραμμα αφορά τις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης της χώρας, δηλαδή τις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Ο κώδικας περί ναρκωτικών και οι αλλαγές στην δικαιοσύνη

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου, Κοινωνιολόγος

 

Την 2η Νοεμβρίου 2012, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο το σχέδιο νόμου «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», η οποία είχε ξεκινήσει την 25η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή, σχόλια, παρατηρήσεις πολιτών με τελικό σκοπό την τροποποίηση, τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και την προσπάθεια να προσαρμοστεί στις ανάγκες και εξελίξεις της εποχής μας.

“Γείτονες” της Αθήνας στη μάχη για μια πιο ανθρώπινη πόλη

 Αναδημοσίευση από την Ενημερωτική Δικτυακή πύλη «news247.gr»

 

Άλλος σκάβει, άλλος καθαρίζει, άλλος το επικοινωνεί, όμως όλοι μάχονται για μία πιο ανθρώπινη ζωή στην πόλη. Ποιοί είναι οι αφανείς “ήρωες” των γειτονιών της Αθήνας;

Κάτοικοι γειτονιών σε όλη την Αττική δεν μένουν απαθείς μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι συμπολίτες τους, αλλά ενώνονται σε ομάδες και δίνουν λύσεις όπου μπορούν.

Προσφορά Ανάπτυξης, διαχείρισης και προώθησης υπηρεσιών Διαδικτύου και ψηφιακού περιεχομένου

Για κοινωφελείς οργανισμούς Ο.Τ.Α. και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

35 νέοι συνεργάτες, επιστήμονες πληροφορικής, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης Διαδικτύου και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου σε πολύ προσιτές τιμές, προσαρμοσμένες στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Πρόκειται για νέους επιστημονικούς συνεργάτες που εμπλούτισαν και εφάρμοσαν τις γνώσεις τους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας των ηλεκτρονικών εφημερίδων “Social Activism Αθηνών” και “Οίκοpress”. Με την ολοκληρωμένη εμπειρία στη διαχείριση Διαδικτύου που απέκτησαν με το τέλος του προγράμματος, είναι διαθέσιμοι να καλύψουν ανάγκες χαμηλού προϋπολογισμού, είτε ως ομάδα είτε ως μεμονωμένοι συνεργάτες.

 

Επιδοτούμενοι άνεργοι για ιδιωτικές επιχειρήσεις

 

Κατά τη διάρκεια του A’ τριμήνου 2013 είναι ανοικτό Πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας με στόχο την επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των νεοεισερχόμενων άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία θα καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ειδικότερα το πρόγραμμα διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης και βελτίωσης των γνώσεών τους με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος και προσαρμογή των γνώσεων στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Επιδότηση επιχειρήσεων για νέους μέχρι 35 ετών

 

Κατά τη διάρκεια του A’ τριμήνου 2013 θα είναι ανοικτό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων με έμφαση σε αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση καινοτομικών ιδεών και περιβαλλοντικά φιλικών παραγωγικών διαδικασιών. Το πρόγραμμα εστιάζει κυρίως σε τομείς της οικονομίας που δύνανται να στρέψουν την ελληνική επιχειρηματικότητα προς την ουσιαστική εξωστρεφή ανάπτυξη.