Αθηναίοι πολίτες: από την παθητικότητα στην ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία του χωρικού σχεδιασμού
Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος
Σχέδια, μελέτες, μακέτες βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας διαμορφώνοντας ένα νέο πρόσωπο για ζωτικά σημεία της πρωτεύουσας ή ακόμα και για ολόκληρη την Αθήνα. Πώς θα ήταν άραγε η πόλη αν οι πολίτες της είχαν ενεργότερο ρόλο στο χωρικό σχεδιασμό; Πώς θα ήταν η Αθήνα αν οι κάτοικοί της συμμετείχαν στη διαμόρφωση των σχεδίων για τις χρήσεις που προκρίνονται για κάθε περιοχή; Με ποιους τρόπους και διαδικασίες μπορούν να εμπλακούν οι πολίτες στο σχεδιασμό της πόλης τους και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν τελικά το πράξουν;
Δημοκράτης από το Α ως το Ω
Γράφει η Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Η δημιουργία και η επιτυχημένη λειτουργία αυτού του δικτυακού τόπου φανερώνει, αν μη τι άλλο, την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός πεδίου έκφρασης και διαλόγου για τον κοινωνικό ακτιβισμό. Μέσα από εδώ μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφραστεί και να αντλήσει πλούτο ιδεών, απόψεων, πληροφοριών και γνώσεων δημιουργώντας παράλληλα την προσωπική του παρακαταθήκη.
Προσωπικά δεδομένα στο Διαδύκτιο… προστατεύονται;
Γραφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός Επιστήμων
Η τεράστια ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως και οι νέες μορφές διαφήμισης και ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχουν ως συνέπεια την ανεξέλεγκτη καταχώριση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ατόμου από εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Διαδύκτιο. Έτσι η προστασία του ατόμου στη διαδυκτιακή κοινωνία δεν μπορεί να κατοχυρωθεί από τις παραδοσιακές ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
«Mπαμπά, μην τρελαίνεσαι!» Έρευνα του δικτύου “EU Kids Internet” για τους κινδύνους του διαδικτύου
Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή,
Επικοινωνία και Media
Πολύ πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν και στη χώρα μας τα πρώτα ευρήματα της έρευνας του δικτύου “EU Kids Internet” που έγινε με την καθοδήγηση του L.S.E. και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του κοινοτικού προγράμματος “Safer Internet” προκειμένου να υποστηριχθεί επιστημονικά η χάραξη πολιτικών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Άσυλο μεταναστευτικού πληθυσμού – Πρόγραμμα SOAM
«Υποστηρίζοντας οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα»
Έως την 1η Απριλίου 2013 μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για το πρόγραμμα SOAM, στο Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κέντρων υποδοχής μεταναστευτικού πληθυσμού και ιδιαίτερα ασυνόδευτων ανηλίκων σε αναζήτηση ασύλου, που λειτουργούν από ΜΚΟ με νομική υπόσταση στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, 2009-2014.
Το Πεδίο του Άρεως έχει πολλά ακόμα να μας δώσει
Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Πώς φαντάζεσαι το Πεδίο του Άρεως;
Πες μας την ιδέα σου και δες την να γίνεται πραγματικότητα…
Το Πεδίο του Άρεως έχει πολλά ακόμα να μας δώσει, πέρα από το ότι είναι ένα πάρκο στην καρδιά της Αθήνας και αφουγκράζεται τους σφυγμούς της είναι και χώρος πολιτιστικών δρώμενων. Οι Αθηναίοι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας και αυτό φαίνεται από τα ιστορικά μνημεία που διακοσμούν ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας.
Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε; … και άλλες απορίες μιας σε λίγο καιρό άνεργης ξανά και ξανά και ξανά…
Γράφει η Εφη Κοσκώση,
Κοινωνιολόγος
Αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία! Η σοβαρότητα του θέματος μάλιστα κατά την προσωπική μου άποψη, δεν περιορίζεται μόνο στο τεράστιο ποσοστό ανεργίας των νέων, στο 56,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Το γενικό 24,8% είναι από μόνο του καταστρεπτικό τόσο για τις προσωπικές ζωές των ίδιων των άνεργων ανθρώπων όσο και για το σύνολο των εργαζομένων!
Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον!
Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc
Πριν από πέντε μήνες (Σεπτέμβριος 2012) ξεκίνησε το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην ΑμΚΕ «Ερύμανθος». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος προσλήφθηκαν περίπου 50 άτομα, εντελώς άγνωστα μέχρι τότε, για τη διεκπεραίωση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, τη στελέχωση των δυο ηλεκτρονικών εφημερίδων Οίκοpress και Social Activism. Η ομάδα των ωφελουμένων αποτέλεσε ένα κράμα πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι κλήθηκαν να συνεργαστούν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο.
Πεδίον του Άρεως: Η φωνή του πολίτη
Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.
Η Κυψέλη καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον πλανήτη, με 0,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη χώρου πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το ρόλο καλείται να παίξει το πάρκο του Πεδίου του Άρεως, το οποίο αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και αναζωογόνησης για την πόλη.
«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»
Γράφει η Υψηλάντη Όλγα,
Περιβαλλοντολόγος
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί στα «αυτιά» των πολλών να ηχεί σαν ένα γνωστό φαινόμενο αλλά στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα καίριο θέμα που οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για το περιβάλλον και πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσης των εκπομπών του. Αρχικά, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποιες είναι οι συνέπειες στο περιβάλλον.
Αντέχουν τα βιολογικά την κρίση;
Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Βιολογικά προϊόντα στην κρίση;
Τι αλλάζει, παραμένουν στην πρώτη επιλογή των αγοραστών τους;
Η οικονομική εξαθλίωση που μαστίζει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας αναγκάζει πολλούς να στραφούν σε όλο και φτηνότερα τρόφιμα και σε μικρότερη ποσότητα. Πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν αν τα βιολογικά τρόφιμα αξίζουν της αγοράς τους;
Πεδίο του Άρεως: Ανάγκη για… «πράσινο»
Γράφει η Υψηλάντη Όλγα
Περιβαλλοντολόγος
Μέσα στην κρίση που διανύουμε σαν λαός τόσο οικονομικά, αλλά όσο και κοινωνικά ένα πάρκο σαν το Πεδίο του Άρεως δίνει την δυνατότητα σε μένα αλλά και σε άλλους απλούς πολίτες να έχουν ένα χώρο να κάνουν περίπατο, να αθλούνται, να κοιτούν τις ομορφιές της φύσης, αλλά το πιο σημαντικό να αναπνέουν καθαρό αέρα.
Κρυμμένοι άσοι στο μανίκι του ηλεκτρονικού εμπορίου
Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,
Χημικός
Με αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» η οποία για φέτος ορίστηκε και διοργανώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, έχουμε να παρουσιάσουμε μια άλλη πτυχή της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, αυτήν που αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.Συνήθως μας διαφεύγει το κομμάτι αυτό του διαδικτύου, μιας και μεγάλο μέρος της σκέψης μας πιάνει, προφανώς και δικαιολογημένα, το θέμα των παιδιών στο ίντερνετ και πώς θα τα προστατεύσουμε από κακόβουλους ανθρώπους.