Editorial
H ηλεκτρονική έκδοση Social Activism/Κοινωνικός Ακτιβισμός προέκυψε από την ανάγκη κινητοποίησης των ανθρώπινων πόρων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που ειδικότερα ο Δήμος Αθηναίων καλείται αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο να αντιμετωπίσει: την εξαθλίωση που παρατηρείται ιδιαιτέρως στο Κέντρο της Αθήνας, μίας πόλης που έχει καταλήξει «πόλη – φάντασμα», όπως είναι και ο χαρακτηρισμός που έχει δώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Καμίνης.
Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Καλλιόπης Γιαννοπούλου
Συνέντευξη της Αντιδημάρχου στη Χριστίνα N. Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
Βιώνοντας όλοι μας καθημερινά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναζητούμε μία χείρα βοηθείας προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην σκληρή αυτή πραγματικότητα. Από την πρώτη επαφή με την Κυρία Γιαννοπούλου, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά και με πολλές νέες ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Social Activism Αθηνών αλλά και εγώ προσωπικά, είμαι ευγνώμων που μας άνοιξε την πόρτα του γραφείου της, μας υποδέχτηκε με θέρμη και μας παραχώρησε αυτή τη διαφωτιστικότατη συνέντευξη.
Εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Αθήνα – Οι παράλληλες ιστορίες της πόλης μας
Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος
Με άξονα παραμυθένιο ξετυλίγουμε το πλέγμα των ιστοριών που κρύβουν (ή μήπως φανερώνουν;) τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Αθήνα κι αναζητούμε τις «μαγικές» λύσεις που θα τα επαναφέρουν σε δημιουργικούς και λειτουργικούς ρόλους. Ανιχνεύοντας τις ιστορίες τους, μοιραία διαβάζουμε την ιστορία της ίδιας της πρωτεύουσας. Καλή παρατήρηση και Καλή μας Ανάγνωση!
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Ταξιδεύοντας στο χρόνο
Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγος
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή και συνδέοντας το τότε με το τώρα, παρατηρούμε τη μεγάλη εξέλιξη και πρόοδο του νυν Πνευματικού Κέντρου αλλά και γεγονότα τα οποία δεν έχουν βγει στο φως έως τώρα ή τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε. «Ξεσκονίζοντας» παλιά βιβλία, μάλιστα, από την τρίτη καλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, αυτή του κέντρου, καταφέραμε να αντλήσουμε πληροφορίες άξιες θαυμασμού.
Το πρόβλημα της σίτισης των Αστέγων και των Απόρων. Τα κοινωνικά παντοπωλεία δίνουν τη λύση;
Γράφει ο Νίκος Γκέκας, Δημοσιογράφος
Υπάρχουν πρωτοβουλίες είτε από το Δήμο είτε από ιδιωτικούς φορείς για τη σίτιση των αστέγων και αν ναι, ποιες είναι αυτές; Πέρα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τη σίτιση των αστέγων εστιάζουν σε δυο τομείς, αφενός στη σίτιση των αστέγων αυτή καθαυτή η οποία παρέχεται από το Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ και αφετέρου στη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων, τα οποία βοηθούν άπορες οικογένειες ώστε να προμηθευτούν τα βασικά είδη διατροφής σε πολύ χαμηλές τιμές.
Κοινωνικά ερείπια αφήνει πίσω της η Ανεργία. Νέοι στο περιθώριο
Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγος
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και περισσότερο στους νέους. Το φαινόμενο της ανεργίας είναι κοινωνικό και έχει ως συνέπεια κυρίως τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όλα αυτά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει δυστυχώς αρκετές «παράπλευρες απώλειες» με βασικά θύματα άτομα ηλικίας έως 30 ετών. Πρακτικά οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι πολυάριθμες.
«Κοινωνικός Ακτιβισμός»: Αντίδοτο στην Κρίση και μοχλός Κοινωνικής Ανάπτυξης
Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο
Ο εθελοντικός και κοινωνικός ακτιβισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέκταση της ανθρωπιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης; Μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη δημιουργική αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων; Η συνέχεια της συνέντευξης του κ. Βασίλη Τακτικού, διευθυντή της Social Activism.
Απλούστευση-ταχύτητα και διαφάνεια-λογοδοσία
Επιμέλεια: Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος
Τα χαρακτηριστικά της πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ σύμφωνα με νέους κανόνεςΜε στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την απλούστευση των διαδικασιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε νέους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του, προσφάτως τεθέντος σε ισχύ, νέου δημοσιονομικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Κοινωνία Πολιτών και Ψυχική Υγεία
Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου, Κοινωνιολόγος
Για ένα μεγάλο διάστημα από την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω πολλών αιτιών, (απουσία πόρων, μη ύπαρξη κρατικής σταθερότητας, υποδομών, προτεραιότητας στην άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομική επιβίωση), αλλά και λόγω της αντίληψης πως η ψυχική πάθηση αποτελεί επέκταση της απόκλισης του ατόμου από τους ιερούς κανόνες –η οποία και στην Ευρώπη μόλις είχε αρχίσει να ξεπερνιέται– δίνει στα εκκλησιαστικά ιδρύματα και κάπως αργότερα στα φιλανθρωπικά ιδρύματα των πλουσίων ομογενών, κυρίως την πρωτοκαθεδρία στην όποια κάλυψη των αναγκών των ψυχικά αρρώστων.
Το φαινόμενο των αστέγων
Γράφει η Χριστίνα Ανδρέου, Κοινωνιολόγος
Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει συμβάλλει σημαντικά στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των αστέγων. Η απώλεια εργασίας και η δυσκολία που συναντά κανείς στην εύρεση νέας, η ανικανότητα να αποπληρωθούν χρέη έχει δημιουργήσει μια νέα «τάξη» αστέγων, που έρχεται κι αυτή να προστεθεί στην ήδη πολυπληθή αυτή ευάλωτη ομάδα.
Ανταλλακτική Οικονομία
Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά, Πολιτικός Επιστήμων
«Η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην προσπαθείς να ξεφύγεις από αυτή. Και το κάνουμε όλοι μαζί! Συνεχίζουμε…»
Στόχος ενός Δικτύου Ανταλλακτικής Οικονομίας είναι κάθε άνθρωπος να επιβιώνει με αξιοπρέπεια, προσφέροντας και εκείνος με τη σειρά του αυτό που μπορεί στο διπλανό του αλλά και στην κοινωνία. Όλοι μαζί χτίζουμε έναν κόσμο χωρίς ανταγωνισμό και φθόνο με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους. Ένας κόσμος που όχι απλά είναι εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση για το κέρδος δεν έχει θέση και οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα. Ένας νέος τρόπος επιβίωσης γεννήθηκε και μία καινούρια φιλοσοφία για την κατανάλωση κερδίζει έδαφος καθημερινά και στη τοπική μας κοινωνία.
Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί απέναντι στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό
Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος, Οικονομολόγος
Σήμερα ζούμε σε μία εποχή που, εν μέσω κοινωνικής / οικονομικής / πολιτικής κρίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε συλλογικά και όχι ατομικά. Είμαστε στην εποχή που πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά, με βάση το «εμείς» και όχι το «εγώ», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλευρα καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες. Αυτή η απότομη αλλαγή της καθημερινότητάς μας εντός των 2-3 τελευταίων ετών έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής σκέψης όλων μας. Και αυτή η αλλαγή μπορεί να «εκφραστεί» μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας και πιο συγκεκριμένα μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Εθελοντισμός: Όψεις και Ανταλλακτική Αξία
Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου, Κοινωνιολόγος
Η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σήμερα κάτω από το φάσμα του κινδύνου που προκαλεί η υπερδιογκωμένη ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Στη βάση αυτή, πραγματική κοινωνική οικονομία δε μπορεί να θεωρηθεί ότι υφίσταται ουσιαστικά στη χώρα μας. Και τούτο διότι το τελευταίο απαιτεί δημιουργική, συμμετοχική οργάνωση της κοινωνίας και ενεργοποίηση πολλών ή ευρύτερων δυνάμεών της ώστε να υπάρξει και να λειτουργήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας.
Τελικά η γκλαμουριά μας τελείωσε;
«Το lifestyle είναι μαγικό. Από μηδενικό σε κάνει νούμερο»
Γράφει η Νίκη-Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη, Κλινική Ψυχολόγος
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τα αίτια που η «γκλαμουριά» αναδείχθηκε σε δαφνοστεφανωμένο νικητή των προηγούμενων ετών. Ίσως ήταν η απότομη εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό σε ένα φτωχό μέχρι πρότινος έθνος με αδυναμία στο να τα διαχειριστεί ορθά και σε ένα ήδη βαθιά διεφθαρμένο και αδηφάγο κράτος. Ίσως ήταν η ξαφνική απόκτηση ελευθεριών σε ένα λαό απαίδευτο, που έβγαινε από μία μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ίσως το ότι «εν μια νυκτί» κληθήκαμε να διανύσουμε όσα χιλιόμετρα είχαν καταγράψει στο κοντέρ τους οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έπειτα από προσπάθειες ετών. Άλλοι θα πουν ότι η κύρια ευθύνη οφείλεται στο καπιταλιστικό σύστημα που ωθεί τον άνθρωπο στο κυνήγι της επιτυχίας και του άκρατου καταναλωτισμού…
Τα social media ως επιταχυντής κοινωνικών διεργασιών και forum κοινωνικού ακτιβισμού
Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία και Media
Νέα μέσα; «Καινά δαιμόνια»; Όπως κι αν χαρακτηρίσει κανείς τα social media, αυτά έχουν ήδη επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν, ακόμη και στην αντίληψη της συμμετοχής υπό την έννοια μίας άτυπης ισηγορίας που υπόσχεται σήμερα το διαδίκτυο. Αρκούν όμως τα μέσα για να επέλθει κοινωνικός μετασχηματισμός προς όφελος των μελών μίας κοινωνίας ή προέχουν τα περιεχόμενα;
Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται τον Gustav Klimt στην πόλη μας!
Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος
Αν ο Klimt βρισκόταν εν ζωή, φέτος θα έκλεινε τα 150 του χρόνια. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για να αφιερωθεί το 2012 στον Gustav Klimt. O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα δίνουν το δυναμικό παρόν στους εορτασμούς προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου και διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Gustav Klimt – Wegbereiter der Moderne» («Γκούσταφ Κλιμτ – Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού»).
Αντικουλτούρα μιας πόλης
Γράφει η Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφος
Η αντικουλτούρα αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μετά το 1985, αποτύπωσε την οργή μίας κοινωνίας σε αναβρασμό, στους τομείς της τέχνης, της κοινωνίας και της πολιτικής. Πυρήνας των επαναστατικών ιδεών η πλατεία των Εξαρχείων σε αντίθεση με το Κολωνάκι και την «πολιτικά ορθή» νεολαία της. Ένας άλλος κόσμος, λοιπόν, που δε συνάδει με τις αποδεκτές νόρμες συγκεντρώνεται γύρω από την πλατεία: αμφισβητίες, περιθωριακοί, μοναχικοί, άνθρωποι θυμωμένοι με όλους και με όλα, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Αντικείμενο προβληματισμού; Ο φεμινισμός, ο πολιτισμός, η τέχνη, η συμπαράσταση σε ποινικούς κρατούμενους και σε έγκλειστους στα ψυχιατρεία, η διεκδίκηση της ελευθερίας, η ιδέα του «όλα είναι επιτρεπτά».
Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Φάρου Τυφλών και του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»
Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου, Πολιτικός Επιστήμων
Το χριστουγεννιάτικο κλίμα έχει αρχίσει σιγά-σιγά να εξαπλώνεται στην Αθήνα, με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια να κάνουν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα γιορτινά bazaar έχουν σκοπό να μας βάλουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων και αποτελούν μία πολύ ωραία ιδέα για βόλτα και χριστουγεννιάτικες αγορές.
Δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα
Ζήστε την πόλη δωρεάν!
Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου, Πολιτικός Επιστήμων
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι επιτακτική ανάγκη να προωθούνται ενέργειες και πρωτοβουλίες που προσφέρουν ψυχαγωγία και επιμόρφωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η Αθήνα, μέσα από μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων και θεατρικών παραστάσεων, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους ή σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, να τις επισκεφτούν δωρεάν. Έτσι, διαλέξαμε και σας προτείνουμε μερικές από αυτές, οι οποίες μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και σας τις παρουσιάζουμε για να περάσετε την ώρα σας ευχάριστα και δημιουργικά και το κυριότερο, δωρεάν.
Επίσκεψη στην Έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» από εξυπηρετούμενα άτομα του Φάρου Τυφλού Ελλάδος
Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου, Πολιτικός Επιστήμων
Με μία λεπτομερή περιγραφή για το ιστορικό του ναυαγίου, η ομάδα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ανακάλυψή του καθώς και για τις διαδικασίες που ακολούθησαν για την ανέλκυση των ευρημάτων. Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1900, από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 60 μέτρων. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη το 1900-1901 και η δεύτερη το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του περίφημου ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ. Το γεγονός αυτό, θεωρείται η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Στις αίθουσες της έκθεσης φιλοξενούνται 378 αντικείμενα που βρέθηκαν στο βυθό και χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα, ενώ το ναυάγιο γύρω στο 50-60 π.Χ.