EDITORIAL 8ου Τεύχους
Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος
Το Social Activism Αθηνών για άλλη μία εβδομάδα σας καλεί στην παρέα του. Θα διερωτηθούμε για το ρατσισμό και το φασισμό που διέπει τους καιρούς μας. Θα σκιαγραφήσουμε τις διαστάσεις και τα όρια μεταξύ φιλανθρωπίας και κοινωνικού ακτιβισμού. Θα αναδείξουμε το παράδειγμα της Madi Sharma η οποία έκανε τις ιδέες της δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των γυναικών, και θα εστιάσουμε στο εναλλακτικό μοντέλο επιχειρηματικότητας που προκύπτει από τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κύριος Θ. Παπαηλιού μας συστήνει στους κοινωνικούς λαχανόκηπους.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης υποδέχεται την Έκθεση Φωτογραφίας «Χρόνος / Στιγμές από την Τουρκία»!
Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος
Η Social Activism Αθηνών παραβρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Χρόνος/Στιγμές από την Τουρκία» όπου μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης εκτελώντας με επιτυχία τα χρέη του οικοδεσπότη. Στην έκθεση παραβρέθηκαν εκτός από το Δήμαρχο Αθηναίων, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο κύριος Κώστας Μπιτζάνης Διευθυντής της Τεχνοπόλεως, ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Zaman, η οποία εφημερίδα στα πλαίσια της 25ης επετείου της, προσκάλεσε τους φωτογράφους για να αποτυπώσουν τη μεγάλη «φωτογραφία της Τουρκίας», και πολλοί άλλοι έγκριτοι προσκεκλημένοι.
Τα τρία συνήθη λάθη στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής
Άρθρο του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Μολονότι στην Αθήνα ξεπετάχτηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η «Χρυσή Αυγή», η πρωτεύουσα είναι η μόνη πόλη που τα εκλογικά της ποσοστά εμφανίζονται καθηλωμένα. Παρόλα αυτά, τα συνεχή πογκρόμ κατά μεταναστών, οι επιθέσεις «αγανακτισμένων» πολιτών κατά των νομίμων επιχειρήσεών τους, παραπέμπουν στις πιο μαύρες σελίδες ξενοφοβίας και ρατσισμού. Εδώ επιβάλλεται άμεση απάντηση.
Ανθρώπινα δίκτυα & διαχείριση της γνώσης. Δήμοι – δημότες – επιχειρήσεις: Μια επίκαιρη πρόκληση για τους ΟΤΑ
Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία και Media
Με ποιον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και των κατοίκων της εμπλέκοντας και τους τελευταίους στις διαδικασίες διαβούλευσης, κάνοντας προσβάσιμη και «φιλική» την πληροφορία, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ρίχνοντας φως στις υπάρχουσες παρεχόμενες υπηρεσίες τις οποίες ο πολίτης έχει σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Διεθνής Έκθεση Τουρισμού World Travel Market 2012: Επιτυχημένη η κοινή Συμμετοχή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑΑ)
Δελτίο Τύπου
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑΑ) συνένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν από κοινού στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού World Travel Market 2012, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου 2012 στο εκθεσιακό κέντρο ExCel στο Λονδίνο.
Φιλανθρωπία ή Κοινωνικός Ακτιβισμός;
Γράφει η Αθανασία Φουσέκη, Ψυχολόγος
Δύο όροι, δύο στάσεις ζωής στις οποίες δίδονται διαφορετικές νοηματοδοτήσεις και πρόσημα, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Πρόκειται, πράγματι, για μία διελκυστίνδα δύο αντίθετων μεταξύ τους στάσεων ζωής ή μήπως τελικά πρόκειται για ταυτόσημες εννοιολογικά έννοιες που όμως στη σύγχρονη εποχή διαφοροποιείται η πρακτική τους εφαρμογή;
Κάνε τις ιδέες σου δράση! – Το παράδειγμα της επιχειρηματία Madi Sharma
Γράφει η Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφος
«Για να απελευθερωθεί η μυρωδιά του τσαγιού, πρέπει να το βυθίσεις σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό». Ίσως η παραπάνω φράση εξηγεί την επιμονή της σε πείσμα των δυσκολιών και την ανάγκη της «να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει»… Η Madi Sharma είναι επιχειρηματίας που μιλά δημόσια ανά τον κόσμο και με το παράδειγμά της εμπνέει και παρακινεί όσους αγωνίζονται να φέρουν την αλλαγή στο πλαίσιο της δικής τους κοινωνίας. Παρουσιάζει και διδάσκει σε σχολεία, πανεπιστήμια, δίνει τροφή για σκέψη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μιλάει με πάθος για την επιχειρηματικότητα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την πολυμορφία, την ισορροπία μεταξύ των φύλων και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
«Μπες στη θέση μου» – Μία βιωματική έκθεση για τη φτώχεια
Γράφει η Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Με αφορμή την πρόσφατη βιωματική έκθεση της ActionAid Hellas με τίτλο «Μπες στη θέση μου», η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 11 Νοεμβρίου στο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, κατατίθενται ορισμένες σκέψεις και προβληματισμοί γύρω από το ζήτημα της φτώχειας. Μέσα από την παρουσίαση των σκοπών και των τρόπων δράσης της ActionAid διεθνώς υπογραμμίζεται η ανάγκη υιοθέτησης ενός μοντέλου για την καταπολέμηση της φτώχειας, το οποίο στηρίζεται στον ίδιο τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.
Η φτώχεια μάς διηγείται πολλές ιστορίες…
Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγος
Με τον όρο φτώχεια μπορούμε να αναφερθούμε σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας επιβίωσης. Αυτό συμβαίνει διότι φτωχός μπορεί να θεωρείται ένας άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης -ενδεχομένως να μην έχει ούτε στέγη- μπορεί όμως να θεωρείται και κάποιος ο οποίος δε δύναται να καλύψει εξ ολοκλήρου τις βιοτικές του ανάγκες ή να είναι σε θέση να καλύψει μόνον αυτές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Social Media: Αναδυόμενες όψεις ενός πολλά υποσχόμενου φαινομένου
Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος
Με την ανάδυση των Νέων Τεχνολογιών, η πολιτική των «μπαλκονιών» έχει μετεξελιχθεί σε πολιτική του «Διαδικτύου», ενώ τα πληκτρολόγια έχουν αντικαταστήσει την εξέδρα των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται δηλαδή για ψηφιακή επικοινωνία είτε για «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία, το ζητούμενο για τον πολιτικό είναι να κατέβει από το δικό του «μπαλκόνι», να γίνει δηλαδή προσιτός στο ευρύ κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ποιά όμως πρέπει να είναι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις αλλαγές που έχει σημάνει η έλευση του Social Internet;
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνικές Επιχειρήσεις
Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος, Οικονομολόγος
Στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που ζούμε, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.T.A.) βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα οξύτατα προβλήματα και οφείλουν να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν και μάλιστα αποτελεσματικά. Με τις δυσκολίες και τη δραματική πτώση των δεδομένων της ποιότητας ζωής στις ελληνικές πόλεις, το αίτημα για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στον αστικό χώρο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Επέκταση των Κοινωνικών Λαχανόκηπων στην Ύπαιθρο
Συνέντευξη του κ. Θ. Παπαηλιού, Δικηγόρου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στη Σοφία Κόκκαλη, Πολιτικό Επιστήμονα
Ζούμε σε μία εποχή, οικονομικής, ηθικής καθώς και πολιτικής κρίσης. Καθημερινά, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο διογκώνονται. Ωστόσο, υφίστανται κοινωνικοί φορείς οι οποίοι με την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης συμβάλλουν στη γόνιμη ανάπτυξη έξυπνων πρακτικών. Μετά τη δημιουργία του «Κοινωνικού Φαρμακείου», του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και του «Κοινωνικού Παζαριού», εμφανίσθηκαν και οι «Κοινωνικοί Λαχανόκηποι».
Άθληση στα πάρκα
Γράφει η Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφος
Ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί μία αξιόλογη πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να σηκώσει τους Αθηναίους από τον καναπέ, να τους βγάλει ξανά στα πάρκα και τους εξωτερικούς χώρους… Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ξανά μία καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς… Και όπως λέει κάποιος, «οι δυσκολίες δεν ξέρω αν σε κάνουν πιο δυνατό, αλλά σίγουρα πιο εναλλακτικό…».
Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών – Ρεύματα σκέψης
Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου, Κοινωνιολόγος
Οι έννοιες κοινωνικός ακτιβισμός, εθελοντισμός, κοινωνική οικονομία, κοινωνία των πολιτών, τριτογενής τομέας, μη κερδοσκοπικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται από ερευνητές, συγγραφείς και φορείς, χωρίς συνήθως να υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς το περιεχόμενό τους. Οι ιστορικές, πολιτισμικές, θεσμικές ιδιαιτερότητες ανάμεσα σε χώρες, συστήματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ανάμεσα σε συγγραφείς ή δεξαμενές σκέψης προδιαγράφει κάθε φορά διαφορετικές προσεγγίσεις, ορισμούς και προσδιορισμούς ως προς αυτούς
Η Συμμετοχική Δημοκρατία αποτελεί το αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό
Γράφει ο Νίκος Γκέκας, Δημοσιογράφος
Τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αναφέρουν ότι η Συμμετοχική Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο ως προς την επίλυση του δημοκρατικού ελλείμματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, μάλιστα, όπου αφενός η διαφθορά του πολιτικού συστήματος και αφετέρου ο υπερβολικός πλουτισμός μίας μικρής ελίτ έχει οδηγήσει στην πλήρη αποσάθρωση της αστικής δημοκρατίας, η ενίσχυση των θεσμών της συμμετοχικής δημοκρατίας κρίνεται απαραίτητη.
Ο ρατσισμός – φασισμός των ημερών μας
Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά, Πολιτικός Επιστήμων
Ο «σύγχρονος» φασισμός είναι καλυμμένος με το μανδύα της προάσπισης των δικαιωμάτων των «ντόπιων» πάντα σε σχέση με τους «άλλους», τους «ξένους» (το σύνθημα Λεπέν «πρώτα οι Γάλλοι», του Χάιντερ «πρώτα οι Αυστριακοί»), δίνοντας έμφαση σε μία κοινή συμπεριφορά και όχι σε μία κοινή άποψη και λογική. Παρουσιάζεται πιο «ευκίνητος» σε σχέση με παλαιότερες περιόδους, όταν ο αντισημιτισμός ένωνε την ακροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακριβώς διότι τώρα περιέχει στην ατζέντα του μία πληθώρα στόχων που μεταβάλλονται από τόπο σε τόπο ακόμη και εντός της ίδιας χώρας.
Πρόταση Σόρος για βοήθεια στην Ελλάδα
Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου, Κοινωνιολόγος
Πολλά τα ερωτηματικά και οι απόψεις που ακούγονται ή θα ακουστούν, όπως και ο προβληματισμός για την αξιοποίηση, την αποδοχή, τα κίνητρα ανάλογων προτάσεων ή πρωτοβουλιών «ιδιωτών κροίσων», μεγαλοεπενδυτών (Ελλήνων ή ξένων) ή των ιδρυμάτων τους σαν τους Soros, Gates, Νιάρχου, Baffet, Ωνάση, Λάτση, κ.ά. -αν και η «περίπτωση Soros έχει και μία ιδιομορφία λόγω της ταύτισης του συγκεκριμένου, τουλάχιστον στην συνείδηση πολλών- ως κατεξοχήν εκφραστή «σκοτεινών συμφερόντων, ξένων κέντρων ή του διεθνούς εβραϊσμού, της παγκοσμιοποίησης» και άλλων ανάλογων θεωριών συνωμοσίας. Ή όχι;
Γιάννης Ρίτσος «Ο απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου»
Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος
Γεννημένος την πρωτομαγιά του 1909 στη Μονεμβασιά, στα «πόδια» της θάλασσας, γαλουχήθηκε με τους ήχους της ενώ το άνυδρο και άγριο περιβάλλον του έκαναν την αίσθηση της οσμής τρισδιάστατη: το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο «αγκαλιάζονται» και αναδύουν ένα ανεπανάληπτο άρωμα, ενώ παράλληλα ο τεράστιος βράχος «ορθώνει» το ανάστημά του περήφανα στο Μυρτώο πέλαγος. Ένας άνθρωπος με τέτοιες προσλαμβάνουσες πώς να μη γίνει ποιητής;
Όταν η κρίση συναντά την τέχνη… Καλλιτεχνική αυθυπέρβαση ή παρακμή;
Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος
Είναι κοινή παραδοχή ότι τέχνη και κρίση έχουν σχέση διαλεκτική. Όμως, αυτή η σχέση είναι άραγε «συγκρουσιακή» περιθωριοποιώντας την τέχνη; Ή μήπως είναι «δημιουργική», πυροδοτώντας την καλλιτεχνική ανησυχία και έμπνευση, που δεν εφησυχάζεται σε χαλεπούς καιρούς; Στον απόηχο της κρίσης, ένας κυκεώνας σχετικών προβληματισμών έχει αναδυθεί, χωρίς κανείς να μπορεί να απαντήσει με απόλυτη ασφάλεια σε αυτούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχετικές απαντήσεις θα δοθούν στο μέλλον, όταν οι κριτικοί της τέχνης θα κάνουν ιστορική αναδρομή στα έργα της εποχής μας.