Εισαγωγή Δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη στη συνέντευξη τύπου για το βιομηχανικό μουσείο φωταερίου στη Τεχνόπολη

Κυρίες και κύριοι,

156 χρόνια, μετά από την έναρξη της λειτουργίας του, το Εργοστάσιο Φωταερίου, η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Αθήνα, αλλά και την Ελλάδα, γίνεται το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της πρωτεύουσας. Ο μουσειακός χάρτης της Αθήνας εμπλουτίζεται, με έναν πολιτιστικό κόμβο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που, όμως, αυτή τη φορά, εστιάζει στη νεότερη ιστορία μας, τη βιομηχανική παραγωγή και κληρονομιά. Ο χώρος είχε κηρυχθεί διατηρητέος, μετά τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, από τη δεκαετία του 1980. Μόλις τώρα όμως, συστήνεται ως μουσείο.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που, με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε το Σάββατο, και την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου της Αθήνας, και της αποφασιστικότητάς του να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες και έργα, που σκοπό έχουν να αντιστρατευτούν την ύφεση και το κλίμα αδράνειας που συχνά συνεπιφέρει. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει όραμα, όταν κινητοποιούνται οι δημιουργικές δυνάμεις και αν σηκώσουμε τα μανίκια και δουλέψουμε σκληρά. Το παράδειγμα στις δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, είναι – νομίζω – ξεκάθαρο.

Το Βιομηχανικό Μουσείο, θα συνυπάρξει στην Τεχνόπολι του Δήμου Αθηναίων, με τις άλλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που την τελευταία περίοδο γνωρίζουν εντυπωσιακή επιτυχία. Με ένα – και μόνο – ευρώ, ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει στα χρόνια του φωταερίου, να δει τις μοναδικά σωζόμενες – στην Ευρώπη – από τον 19ο αιώνα εγκαταστάσεις, και να γνωρίσει, με τη βοήθεια διαδραστικών και οπτικο-ακουστικών μέτρων, όπως και επιστημονικών ξεναγήσεων, την αλυσίδα παραγωγής. Το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής, το επιχειρηματικό πνεύμα των ανθρώπων του 19ου αιώνα, αλλά και τον σκληρό κάματο των εργατών.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, είναι ένα μουσείο στο Γκάζι, που τιμά και ομορφαίνει την πόλη μας, και θα αποτελέσει – όπως πιστεύουμε – πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Αθήνας, Έλληνες και ξένους. Για το Δήμο Αθηναίων, η έναρξη λειτουργίας του ήταν ένα στοίχημα που είχαμε βάλει, με ορίζοντα δύο ετών. Το αποτέλεσμα – που νομίζω ότι όλες και όλοι- θα συμφωνήσετε ότι μας δικαιώνει, μας δίνει συνάμα αισιοδοξία και ελπίδα, να προχωρήσουμε, με στόχο πάντα, μια Αθήνα, σύγχρονη, ενδιαφέρουσα, ανθρώπινη – μια πρωτεύουσα ευρωπαϊκή.

Μια Αθήνα που εισέρχεται και πάλι σε τροχιά ανόδου.

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων