«Διάλογος… για το πραγματιστικό φαινόμενο της κοινωνικής οικονομίας»
Όταν ζευγαρώνονται οι σκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι ιδέες, καλλιεργείται το όραμα. Στη «Social Activism Αθηνών» ο Διάλογος υπήρξε πάντοτε κύριο εργαλείο, μέσο και τρόπος ανάδειξης επιμέρους ζητημάτων, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό τελικά σκοπό. Η κοινωνικοποίηση της γνώσης υπήρξε βασικός άξονας για τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παρουσίας της στα βαθιά νερά του διαδικτύου. Σε ένα νέο Διάλογο, ο Διευθυντής της και τρεις συντάκτριες ψηλαφίζουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στη συντακτική ομάδα της «Social Activism Αθηνών» (που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας) και επικεντρώνονται για μια ακόμα φορά στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού ακτιβισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Διάλογος για τον κοινωνικό ακτιβισμό και την κοινωνική οικονομία
Ο Βασίλης Τακτικός, Διευθυντής της «Social Activism Αθηνών»
συζητά με την Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο
και Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο
Συμμετέχει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος
«Διάλογος…. για το πραγματιστικό φαινόμενο της κοινωνικής οικονομίας»
Όταν ζευγαρώνονται οι σκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι ιδέες, καλλιεργείται το όραμα. Στη «Social Activism Αθηνών» ο Διάλογος υπήρξε πάντοτε κύριο εργαλείο, μέσο και τρόπος ανάδειξης επιμέρους ζητημάτων, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό τελικά σκοπό.
Οι αφανείς «ήρωες» και η δημοσιογραφία πολιτών
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Ξυράφη, Γεωπόνου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
Ο Αλέξανδρος Ξυράφης αφηγείται την εμπειρία του ως συντάκτης και διαχειριστής των δύο ηλεκτρονικών εφημερίδων «Social Activism Αθηνών» και «Οίκοpress». Όπως αναφέρει, η συγκεντρωτική αξιοποίηση των γνώσεών του κατά το εγχείρημα των δύο εφημερίδων όπως προέκυψε, αποτελεί για κείνον μία ανέλπιστη δημιουργική «όαση» βασιζόμενη στη συμμετοχικότητα ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει: «… οι αφανείς αγωνιστές, οι αφανείς ήρωες, οι αμφισβητίες του οτιδήποτε μη δίκαιου, οι ονειροπόλοι «ενός καλύτερου αύριο» βρίσκονται εκεί έξω. Ολοένα αυξάνονται, διεκδικώντας μαχόμενοι τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων μας. Και για λογαριασμό εκείνων οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στον καναπέ τους. Κι ας μην το γνωρίζουν…».
Όταν «βολεύονται» πολλοί…
Συνέντευξη της Sitsa_K, Γραφίστρια,
στην Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
«…Ακόμα και σήμερα, με όλη αυτή την πληροφόρηση, υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους θέσεις εργασίας και απειλούν προκειμένου να πας με τα νερά τους… Και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ρίχνουν τις αξίες και τα ιδανικά τους, απαρνιούνται την ελευθερία της έκφρασής τους, για να κρατήσουν με νύχια και με δόντια αυτή τη «δουλίτσα» των 400, 500, 625€…
Αν δεν σου αρέσει κάτι άλλαξε το…
Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός
Το σύστημα πάντα ήταν και θα είναι τραγικό και άδικο. Η διαφθορά υπάρχει από τον χρυσό αιώνα του Περικλή και όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα τα έχουν ζήσει οι γονείς μας, οι γονείς των γονιών μας, οι γονείς των γονιών των γονιών μας…
Η δημοσιογραφία πολιτών από τη θεωρία στην πράξη
Συνέντευξη της Ελένης Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγου,
στην Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφο
Η Ελένη Καλησπεράτη ως κοινωνιολόγος μας αφηγείται πώς πέρασε από τη θεωρία στην πράξη μέσα από την εργασιακή της εμπειρία στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας για την έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Social Activism Αθηνών».
Οικοενέργεια και Υδάτινοι Πόροι
Γράφει η Όλγα Υψηλάντη
Η περιβαλλοντολόγος Όλγα Υψηλάντη αφηγείται την εμπειρία της και την δραστηριότητα της ως συντάκτρια στην εφημερίδα οίκοpress, στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας και των προσπαθειών της να εκλαϊκεύσει πληροφορίες για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας και της οικολογικής διαχείρισης του νερού.
Διαχείριση Περιβάλλοντος
Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος
Ο περιβαλλοντολόγος Αθανάσιος Κόκκοτος αφηγείται στην Όλγα Υψηλάντη την εμπειρία του και την δραστηριότητα του, ως συντάκτης στην εφημερίδα οίκοpress, στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας και την προσπάθεια του να εκλαϊκεύσει την πληροφορία για την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος.
Διαχείριση περιεχομένου και Social Media
Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Πανταζή, αποφοίτου Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών,
στην Όλγα Υψηλάντη, Περιβαλλοντολόγο
«Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικές για τους νέους επιστήμονες. Οι ευκαιρίες που τους δίνονται είναι μηδαμινές τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και σε επίπεδο καριέρας καθώς και εξευτελιστικές σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι νέοι βρίσκουμε πολλές κλειστές πόρτες παραμένοντας σε δυσμενή θέση.
Το ζήτημα των αστέγων και η πρακτική μου εμπειρία
Συνέντευξη της Χριστίνας Ανδρέου, Κοινωνιολόγου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
«Αισθάνομαι αρκετά τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μία ομάδα της οποίας σκοπός είναι η εδραίωση μιας επικοινωνίας με το κοινό, για την ανθρωπιστική δράση. Ορμώμενοι όλοι από την ίδια αρχή και ταυτόχρονα αξιοποιώντας ο καθένας τις δικές του γνώσεις, καταφέραμε πιστεύω να κατανοήσουμε τυχόν προβλήματα, να συλλέξουμε πληροφορίες, να ξεχωρίσουμε και να τονίσουμε τις χρηστικότερες εξ αυτών και να τις παρουσιάσουμε στο κοινό».
Social activism ως δίαυλος επικοινωνίας
Συνέντευξη της Χριστίνας Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγου,
στη Sitsa_K, Γραφίστρια
«Mας φτάνει να μιλήσουμε απλά
όπως πεινάει κανείς απλά
όπως αγαπάει
όπως πεθαίνουμε απλά.»
Τάσος Λειβαδίτης
Η καταθλιπτική ψυχολογία της φτώχειας
Γράφει η Αθανασία Φουσέκη,
Ψυχολόγος
Είναι η φτώχεια, η δυστυχία που οδηγεί στο αδιέξοδο και το τέλος ή το έναυσμα για μία ουσιαστική προς το βέλτιστο αλλαγή; Είναι αυτό που εμείς διαμορφώνουμε ή είναι αυτό που μας διαμορφώνει; Είναι χειρότερο κανείς να γεννιέται ή να πεθαίνει φτωχός; Κι όταν λέμε φτώχεια, εννοούμε οικονομική ή πνευματική/ψυχολογική; Ή μήπως και τα δύο; Η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται στην προσπάθεια προσέγγισης της.
Η πρακτική μου εμπειρία ως συντάκτρια στην οίκοpress
Συνέντευξη της Λένας Κατσίμπρα στον Σταύρο Μαραγκό
Η δημιουργία και διάδοση μιας έγκυρης και χρηστικής πληροφορίας, εκτός από απλή ενημέρωση, μπορεί να αποτελέσει το στάδιο για τη δημιουργία μιας συλλογικής κίνησης πολιτών ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η παρούσα συνέντευξη έγινε στα πλαίσια του έργου της κοινωφελούς εργασίας από τους συντάκτες για τους συντάκτες.
«Στην εργασία πλέον δεν είναι τίποτα δεδομένο…»
Συνέντευξη της Μαντζαβρά Κωνσταντίνα
στην Ελένη Πισιμίση
Κωνσταντίνα, είσαι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχεις την ευκαιρία να εργάζεσαι ως συντάκτρια στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Social Activism Αθηνών” . Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία; Πιστεύεις πως θα σου φανεί χρήσιμη στο επαγγελματικό σου μέλλον;
Η αγορά των Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες «φούσκες»
Συνέντευξη της Άντρης Γ., Επικοινωνία και Media,
στη Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφο
Το τι μπορεί να αποκομίσει κανείς από ένα 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα είναι αρκετά σχετικό και σίγουρα θέλει το χρόνο του και μια απομάκρυνση από την ένταση της στιγμής για να αποκρυσταλλωθεί μια προσωπική εκτίμηση αλλά και να έρθει κανείς εκ νέου σε επαφή με την αναζήτηση εργασίας. Σίγουρα όμως, η βαλτωμένη αγορά εργασίας αλλά και οι οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο καθένας τείνουν να μας τραβούν πίσω αναφορικά με πιθανές ανάγκες ακόμη και επαναπροσδιορισμού αντικειμένου σπουδών και εργασίας. Αν κάτι έχω αποκομίσει σε ατομικό επίπεδο, πάντως, είναι μάλλον η δυνατότητα να παίζω με τα όρια της κατευθυντήριας γραμμής και της προσωπικής κοσμοθεωρίας ή μεμονωμένης άποψης.
Συνέντευξη της Sitsa_K, Γραφίστρια
στην Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
«…Ακόμα και σήμερα, με όλη αυτή την πληροφόρηση, υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους θέσεις εργασίας και απειλούν προκειμένου να πας με τα νερά τους… Και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ρίχνουν τις αξίες και τα ιδανικά τους, απαρνιούνται την ελευθερία της έκφρασής τους, για να κρατήσουν με νύχια και με δόντια αυτή τη «δουλίτσα» των 400, 500, 625€…
Ανακαλύπτοντας τη «Δημοσιογραφία Πολιτών»
Συνέντευξη του Νίκου Γκέκα, Δημοσιογράφου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό
«Μέσω της «Social Activism Αθηνών» είχα την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με όλα σχεδόν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα, ενώ παράλληλα είδα και τις τιτάνιες προσπάθειες των ανθρώπων του Δήμου για την επίλυσή τους. Εγώ από την πλευρά μου έκανα ό,τι περισσότερο μπορούσα, προκειμένου να καλύψω τα θέματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ευαισθητοποιήσω το κοινό σχετικά.»
Μια εμπειρία από πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στη Σερβία
Συνέντευξη της Θένιας Φέτση,
στο Νίκο Γκέκα, Δημοσιογράφο
Η Α.Μ.Κ.Ε. «Ερύμανθος» συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ισότητα των φύλων: Ο Δρόμος για μια περιεκτική κοινωνία», ένα πρόγραμμα ανταλλαγών νέων στη Σερβία. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Club for Youth Empowerment 018», στα πλαίσια του προγράμματος «Youth In Action». Η Θένια Φέτση, που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μας μίλησε για την εμπειρία της. Διαβάστε τι μας είπε…
Social Activism: «Ταξίδι» στη γνώση και την εμπειρία
Συνέντευξη της Γεωργίας Κεραμάρη, Δημοσιογράφου,
στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο
«Το επίτευγμα της «Social Activism Αθηνών» στο οποίο νοιώθω συμμέτοχη, είναι ότι επέτρεψε το «γεφύρωμα» μεταξύ συμβατικής και εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Δεν θα ήθελά επ’ ουδενί να μείνω σε έναν περιχαρακωμένο ρόλο, να βάλω τα στεγανά του οιδήμονα δημοσιογράφου, αγνοώντας την ιδιότητά μου ως πολίτης και το αντίστροφο. Πιστεύω πως μέσα από το δημιουργικό «πάντρεμα» της ιδιότητας του πολίτη και του μαχόμενου δημοσιογράφου μπορεί να προκύψει η «πεμπτουσία» της δημοσιογραφίας, μιας δημοσιογραφίας δηλαδή, που ασπάζεται τις αξίες της αντικειμενικότητας, του πλουραλισμού των απόψεων και του δημοκρατικού διαλόγου.»
Η Γνώση ως αγαθό που μπορείς να μοιραστείς
Συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζεβελέκος Δημήτριος (ΙΤ),
στη Φουσέκη Αθανασία, Ψυχολόγο
«Η γνώση αποτελεί αγαθό και τα αγαθά πρέπει να μοιράζονται στον κόσμο, χωρίς περιορισμό. Η χρηστική ενημέρωση και η χρήσιμη πληροφορία λοιπόν, πρέπει εξ΄ορισμού να μοιράζεται. Νιώθω λοιπόν περήφανος που μπόρεσα να δώσω σε ένα μέρος της κοινωνίας μας την ευκαιρία να δει και να σκεφτεί πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο νέος τρόπος ενημέρωσης.Η ενημέρωση και η είδηση γράφονται στο δρόμο και το διαδίκτυο είναι λεωφόρος.»
Μαραγκός Σταύρος : “Η εκλαίκευση της γνώσης και ο Δημοσιογράφος πολίτης είναι αυτό που χρειάζεται η σημερινή εποχή’’
Μια συνέντευξη από τον Θάνο Κόκκοτο ( Συντάκτη oikopress – Διαχειριστή Περιβάλλοντος)
Θ.Κ: Είσαι Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος με γνωστικό αντικείμενο και εξειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως συντάκτης στην εφημερίδα oikopress και έχεις διανύσει τον τέταρτο μήνα στην εφημερίδα, τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πως σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;
Συνέντευξη που παραχώρησε η Πισιμίση Ελένη, ως ωφελούμενη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην ΑμΚΕ «Ερύμανθος»
Ε1: Ελένη, είσαι Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και συμμετέχεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ως συντάκτρια στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Οικοpress». Το πρόγραμμα αυτό, όπως ξέρεις, έχει σκοπό όχι μόνο να σε καλύψει ένα μικρό διάστημα οικονομικά, ως επίδομα ανεργίας, αλλά και να δημιουργήσει, αν είναι δυνατόν, κάποια εργασιακή ευκαιρία, για την εύρεση κάποιας ανάλογης εργασιακής διεξόδου μετά το πέρας αυτής. Από την 4μηνη εμπειρία σου σ’ αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει κάποια σχετική προοπτική;
Ένα βήμα και ένα δείγμα της «Δημοσιογραφίας Πολιτών»
Συνέντευξη της Νίκης – Αικατερίνης Μπαρπαγιάννη, Κλινικής Ψυχολόγου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό
«Μαζί με τον αναγνώστη μάθαινα και εγώ. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι με την κλασική έννοια του όρου, αλλά απλοί πολίτες, και μάλιστα νέα παιδιά, με περγαμηνές, άνεργα, από αυτά για τα οποία όλοι μιλούν αλλά όλοι θέτουν στο κοινωνικό περιθώριο, είχε τη σημασία του γιατί μας δόθηκε φωνή. Ποιος μας ρώταγε πριν τι πιστεύουμε; Τι προτείνουμε; Άρα η εφημερίδα μας είναι ένα βήμα και ένα δείγμα δημοσιογραφίας πολιτών.»
Η στάση μας απέναντι στην εργασία και πώς να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας δίδεται
Συνέντευξη της Σοφίας Κόκκαλη, Πολιτικού Επιστήμονα,
στην Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφο
Κ. Ν.: Είσαι Πολιτικός Επιστήμων, είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως συντάκτης στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Social Activism Αθηνών» και έχεις διανύσει τον τέταρτο μήνα του πεντάμηνου προγράμματος. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πώς σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;
Διανύουμε μια περίοδο κρίσης
Συνέντευξη που πήρε ο Αθανάσιος Κόκκοτος από τη Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη
Απόφοιτη της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ερώτηση 1: Γαρυφαλλιά, ως οικονομολόγος και συγκεκριμένα εξειδικευμένη στην διοίκηση επιχειρήσεων, είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως συντάκτης στην εφημερίδα οικοpress. Διανύοντας τον 4ο μήνα της πρακτικής σου εξάσκησης τι έχεις αποκομίσει από αυτήν την εμπειρία και πως σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις στο μέλλον?
Όταν ένας Συντάκτης μιλά για την εμπειρία του στην Oikopress…Συνέντευξη της Κωτσοβίνου Ευαγγελίας στην ΑμΚΕ «Ερύμανθος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κας ΚΩΤΣΟΒΙΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ OIKOPRESS
Κα Ευαγγελία Κωτσοβίνου είσαι Γεωπόνος, με γνωστικό αντικείμενο «τα Σύγχρονα Συστήματα Φυτικής Παραγωγής, Φυτοπροστασίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου», είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως συντάκτης στην εφημερίδα Oikopress και έχεις διανύσει τον τέταρτο μήνα της πρακτικής εξάσκησης, τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πώς σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;
Συνέντευξη της Έφης Κοσκώση στην Άντρη Γεωρνταμιλή
Ερώτηση 1 Είσαι κοινωνιολόγος και εργάστηκες ως συντάκτρια στην εφημερίδα Oikopress. Έχοντας διανύσει τον τέταρτο μήνα της πρακτικής εξάσκησης, τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία; Σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;
Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να δοκιμάσω τις ικανότητές μου στη συγγραφή άρθρων μη επιστημονικών στα οποία είχα μια μικρή εμπειρία. Επιπλέον νομίζω πως βελτίωσε τη γραπτή μου έκφραση. Πρώτα από όλα αυτή την εμπειρία θα την προσθέσω στο βιογραφικό μου ως προϋπηρεσία, ενδεχομένως να αναζητήσω και στο μέλλον εργασία σε κάποιο έντυπο ηλεκτρονικό ή μη… αν δηλαδή η κρίση στα Μ.Μ.Ε. δεν τα κλείσει όλα…