Η Ευρωπαϊκή Έκφραση με πορεία πολλών χρόνων στο χώρο και με φανερή συνέπεια σε καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες μας υποδέχεται στα γραφεία της..
Συνέντευξη της Κατερίνας Αδρωνά, Διευθύντριας Διοίκησης της Μ.Κ.Ο «Ευρωπαϊκή Έκφραση»
στην Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγο
H Social Activism Αθηνών επισκέφθηκε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση. Συνομιλήσαμε με την κυρία Κατερίνα Αδρωνά, Διευθύντρια Διοίκησης της Οργάνωσης, η οποία απάντησε με χαρά σε όλες μας τις ερωτήσεις. Προτού περάσουμε στο κομμάτι της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, θα παρουσιάσουμε εν συντομία, την Ευρωπαϊκή Έκφραση.
Χρονιά ίδρυσης της είναι το 1989. Η Οργάνωση αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τον Ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο. Η Ευρωπαϊκή Έκφραση στοχεύει στα εξής, όπως αυτά περιγράφονται από την ίδια την οργάνωση :
• ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: προωθεί τις ιδέες του φεντεραλισμού και της κοινωνίας πολιτών, αποβλέποντας τελικά σε μια μορφή ομοσπονδιακής οργάνωσης και ολοκλήρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμέσου της σταδιακής διαμόρφωσης από την κοινωνία πολιτών ενός ευρωπαϊκού δήμου και τη δημιουργία μιας συνείδησης πολιτισμικής και πολιτικής κοινότητας στον ευρωπαϊκό χώρο
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: προσβλέπει σε μια ηθική οικουμενική διακυβέρνηση, την πολιτικοποίηση της παγκοσμιοποίησης, τη διεθνοποίηση της δημοκρατίας, μια συνολική βιώσιμη ανάπτυξη, θέλει να συμβάλλει στη σταδιακή δημιουργία μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας και προτείνει το ομοσπονδιακό πρότυπο ως την καταλληλότερη μορφή πολιτικής οργάνωσης σε όλων των ειδών τις πολιτικές κοινότητες
• ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ: στοχεύει στην ανάδειξη και ενίσχυση της κοινωνίας πολιτών (συμμετοχική δημοκρατία), την εμβάθυνση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών (αντιπροσωπευτική δημοκρατία), τη μη επιλεκτική υπεράσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης
• ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ: επιδιώκει την πρόκληση δημοσίου διαλόγου, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης με έμφαση στους νέους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, στη δια-πολιτισμική κατανόηση, εκπαίδευση και αλληλεγγύη, στην τροφοδότηση της ευρωπαϊκής συνείδησης, την εποικοδομητική προσέγγιση των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων της νεολαίας, τις ανταλλαγές και την κινητικότητα
• ΑΝΟΙΧΤΗ – ΑΝΕΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: συμβάλλει στην εξάπλωση και εδραίωση των αξιών της ανοιχτής και της ανεκτικής κοινωνίας, του κοινωνικού πλουραλισμού, της συνταγματικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, του εθελοντισμού και της κοινωνικής οικονομίας και της αγοράς
• ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ: προβαίνει σε επιστημονική μελέτη και παρουσίαση, ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του φεντεραλισμού, της κοινωνίας πολιτών και της δημοκρατίας, της νεολαίας, του περιβάλλοντος, της δια-πολιτισμικής εκπαίδευσης, των εθνικών πολιτισμών και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της κοινωνικής Ευρώπης.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Έκφραση εκτός από τις δράσεις και τα προγράμματα στα οποία είτε ηγείται είτε συντονίζει, εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό το οποίο είναι μία Τριμηνιαία επιστημονική και πολιτική έκδοση ευρωπαϊκού προβληματισμού. Η Ευρωπαϊκή Έκφραση είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική, περιοδική έκδοση πανελλήνιας κυκλοφορίας, προϊόν εθελοντικής εργασίας και συμμετοχής νέων ενεργών πολιτών, που έχει σκοπό την προώθηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σ’ αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Έκφραση εκδίδεται σε 3.000 αντίτυπα ενώ διακινείται μέσω συνδρομητών.
Η Ευρωπαϊκή Έκφραση εκδίδεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ευρωπαϊκή Κοινωνία, Πολιτική, Έκφραση, Θεσμοί” (Ε.Κ.Π.Ε.ΘΕ.). Η ύλη της Ευρωπαϊκής Έκφρασης περιλαμβάνει ειδήσεις, άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις και ειδικά αφιερώματα με ενημερωμένους βιβλιογραφικούς οδηγούς. Επίσης δημοσιεύονται κείμενα τεκμηρίωσης και ειδικά ένθετα-μελέτες. Η θεματολογία του περιοδικού αφορά θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και θεσμών, εξωτερικής πολιτικής, διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, οικονομικής και νομισματικής ένωσης, δημόσιας διοίκησης, περιβάλλοντος και κοινωνίας πολιτών.
Ας περάσουμε λοιπόν, στο διαδραστικό μέρος της συνέντευξης.
Ερώτηση :Σαν πρωτοβουλία το πεδίον του Άρεως πως το βλέπετε?
Απάντηση: Το βλέπουμε σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Γενικά συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλες τις δράσεις συνεργατών. Έχουμε πολλές συνεργασίες και συμμετέχουμε σε πολλές συμπράξεις οπότε θεωρούμε ότι και η συγκεκριμένη θα είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Θέλουμε να τη στηρίξουμε και θα σχεδιάσουμε τη δράση μας με βάση την εμπειρία μας και με βάση αυτά που πρεσβεύουμε. Πιστεύουμε ότι μάλλον θα εστιαστεί στην ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα που αφορούν την Ευρώπη και τους νέους. Μάλιστα, ίσως σχεδιάσουμε και μια κίνηση τύπου φεστιβάλ, καλώντας ΜΚΟ που συνεργαζόμαστε. Άλλωστε, εδώ και χρόνια διοργανώνουμε φεστιβάλ εθελοντισμού, με τίτλο «Έλληνας πολίτης- ευρωπαίος πολίτης», στο πλαίσιο του money show οπότε έχουμε πολύ καλή συνεργασία με ΜΚΟ που ενημερώνουν τον κόσμο για τις δράσεις μας και σκεφτόμαστε μήπως κάνουμε μια ανάλογη δράση, δηλαδή ένα φεστιβάλ στο πεδίον του Άρεως μια μέρα του καλοκαιριού ή της άνοιξης ώστε να έρθουν όλες οι ΜΚΟ και να ενημερώνουν για τις δράσεις τους. Κάπως έτσι το βλέπουμε και ελπίζουμε να πετύχει.
Ερώτηση : Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας πως θα χαρακτηρίζατε την συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης; Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή σε δράσεις;
Απάντηση: Είμαστε μια οργάνωση η οποία κατεξοχήν στηρίζει τη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης έχουμε ιδρυθεί από το 1989 όταν η Ελλάδα είχε πρωτομπεί στην Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει δουλειά, όμως, ως Έλληνες πολίτες έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε και να ενταχθούμε κανονικά και να δεχτούμε την διπλή μας ιδιότητα- και έλληνες πολίτες και ευρωπαίοι πολίτες- και γι’ αυτό κάνουμε πολλές δράσεις για να ενισχύσουμε την οικοδόμηση της Ευρώπης, όπως ημερίδες ενημερωτικά newsletter εκδίδουμε το περιοδικό μας κ.α. Οι περισσότερες δράσεις μας είναι δηλαδή δράσεις ευαισθητοποίησης.
Ερώτηση : Υλοποιήσατε ένα πρόγραμμα ΚΟΧ ποια είναι η εμπειρία σας και τι γνώμη έχετε σχηματίσει.
Απάντηση: Έληξε πριν από λίγες μέρες, «προσλάβαμε» μικρό αριθμό υπαλλήλων γιατί δεν ήμασταν σίγουροι για το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα. Ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ανέργους, δυστυχώς δε σχεδιάστηκε πολύ σωστά από το υπουργείο με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα στη διαχείριση του: προβλήματα με τους εργαζόμενους με τους συμπράττοντες φορείς κλπ. Η γενικότερη εμπειρία μας δεν ήταν καλή και ειδικά με το κομμάτι των πληρωμών. Eίχαμε μεγάλο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, η πρώτη δόση έφτασε στους τέσσερις μίση μήνες υλοποίησης του προγράμματος. Η χρηματορροή ήταν το μεγαλύτερο μας πρόβλημα δεδομένου ότι ο κόσμος εργάζεται και δεν πληρώνεται ακούγαμε παράπονα βλέπαμε τον κόσμο να δουλεύει απογοητευμένος χωρίς διάθεση και όρεξη για δουλειά. Πρόβλημα ήταν, επίσης, το γεγονός ότι δεν είχαν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα: δεν είχαν δικαίωμα στο να πάρουν άδεια, να πάρουν επίδομα ανεργίας με αποτέλεσμα όλα αυτά να δημιουργούν προστριβές και καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας κλπ.
Ερώτηση : Όσον αφορά τις αναπτυξιακές συμπράξεις είστε ευχαριστημένη με τον τρόπο που υλοποιούνται τα προγράμματα από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο ή θα ήταν προτιμότερο να έχουν αυτές πιο μόνιμο χαρακτήρα σε συνεργασία με τους ΟΤΑ?
Απάντηση: Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή μας στις αναπτυξιακές συμπράξεις αλλά αν είχαν πιο μόνιμο χαρακτήρα θα ήταν καλύτερα γιατί θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα να υλοποιούμε κάτι που έχουμε ξεκινήσει. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τις συμπράξεις στις οποίες συμμετέχουμε.