O Πολιτιστικός «Καύκασος» στη ζωή των Αθηναίων

Γράφει η Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφος

Ένα πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο με ιδρυτή και εμψυχωτή τον κ. Ανταντίλ λειτουργεί στην Πατησίων κοντά στο Πεδίο Άρεως, ο Πολιτιστικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Ο Καύκασος». Αποτελεί έναν καλαίσθητο χώρο μουσικής εκπαίδευσης και χορού καθώς και χώρο ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος της κοινωνίας στενάζει υπό το βάρος της ανέχειας και της ανεργίας και η ανάγκη αξιοποίησης του πάρκου του Πεδίου του Άρεως φαίνεται να είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η χάραξη νέων γραμμών πλεύσης για την εκμετάλλευση ενός από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου στην καρδιά της πόλης δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον.

Με αφορμή την πρόταση που υπέβαλε μια Σύμπραξη Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών στο στο Δήμο Αθηναίων με στόχο την Κοινωνική Αναζωογόνηση στο Πεδίο του Άρεως, η Social Activism παρουσιάζει τις οργανώσεις που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την πρωτοβουλία. Την πρόθεση συνεργασίας του στην «εκστρατεία» αξιοποίησης του πάρκου έχει εκφράσει και ο Πολιτιστικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Ο Καύκασος». Η Social Activism μίλησε με τον κ Avtandil V.Mikaberidze, Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου. Πληροφορήθηκε για τον κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό ρόλο που επιτελεί αλλά και τις δραστηριότητες τις οποίες ο Πολιτιστικός «Καύκασος» θα μπορούσε να μεταφέρει στον ανοιχτό χώρο του Πάρκου, σε έναν χώρο αναψυχής που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο κ Avtandil είναι Πρόεδρος του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών, ενός από τα 17 ερευνητικά Αρχαιολογικά Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Αθήνα, και Πανεπιστημιακός Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας. Εκφράζει την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, κυρίως, όμως, για την πόλη στην οποία ζει, την Αθήνα.«Ως παλιός πολίτης της Αθήνας, πονάει η καρδιά μου να βλέπω το πάρκο σε αυτήν την κατάσταση», αναφέρει ο κ Avtandil και συνεχίζει «Είναι κρίμα που τα Φεστιβάλ και οι Εκθέσεις που γίνονταν στο Πάρκο ανήκουν πλέον στο παρελθόν.» Ο κ. Αvtandil επισημαίνει το γεγονός ότι ο Σύλλογος αδυνατεί να δράσει από μόνος του. Απαιτείται η σύμπραξη των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και η επιτυχής συνεργασία με το Δήμο. Απώτερος στόχος όλων άλλωστε είναι από το καλοκαίρι και μετά η πρόταση αυτή να βρει εφαρμογή…

Οι ιδέες είναι πολλές… Όπως τονίζει ο κ Avtandil, tο Πεδίο του Άρεως ως θεματικό πάρκο μπορεί να συνδεθεί με τη μυθολογία, υπάρχουν ποικίλα παραδείγματα χωρών του εξωτερικού που ακολουθούν αυτή τη λογική, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προσελκύσει πλήθος τουριστών. Σε απόσταση μερικών μέτρων από το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, τουριστικός πόλος έλξης. Η βόλτα στο Πεδίο του Άρεως θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί φυσική συνέχεια των αρχαιολογικών περιηγήσεων με την ιδέα να διοργανώνονται παραστάσεις με μυθολογικά θέματα καθώς και χορευτικές παραστάσεις. Έρημες γωνίες του πάρκου θα μπορούσαν να «χρωματιστούν» από τις φυλές που κατοικούν στην Αθήνα, από την Αφρική μέχρι τον Καύκασο. Οι ομάδες των επιμέρους κοινοτήτων θα μπορούσαν ακόμα να συμμετάσχουν στην πολιτιστική ζωή της πόλης, διατηρώντας περίπτερα σε γωνιές του πάρκου. «Γιατί όλοι όσοι ζούμε στην Αθήνα, Έλληνες και ξένοι, αγαπάμε αυτήν την πόλη» σπεύδει να τονίσει ο κ. Avtandil.

«Η τουριστική ανάδειξη της Αθήνας ως πόλης πολιτισμού θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον πλέον οικονομικό τρόπο με την αξιοποίηση εθελοντών και ερασιτεχνών σε αυτήν την πρωτοβουλία», επισημαίνει στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ Avtandil.

Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, όμως, ο Γεωργιανός Σύλλογος θα μπορούσε να συμβάλει στην αξιοποίηση του πάρκου; Ο κ. Avtandil αναφέρει πως υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των Γεωργιανών με το χορευτικό και τραγουδιστικό τους συγκρότημα.

Ποιο είναι συγκεκριμένα το έργο που επιτελεί το Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος»; Πρόκειται για εκπαιδευτικό κέντρο με πολλές κατευθύνσεις. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά, απογευματινές ώρες και απευθύνονται σε Γεωργιανούς, Έλληνες και Αλλοδαπούς. Τα τμήματα που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση αφορούν στη διδασκαλία της Παραδοσιακής Τέχνης του Χορού και του Τραγουδιού της Γεωργίας. Λειτουργούν ακόμα τα παρακάτω τμήματα:

1.Στούντιο Γεωργιανής Παραδοσιακής, Εκκλησιαστικής και Σύγχρονης Μουσικής

2. Αθηναϊκή Χορωδία Γεωργιανής Πολυφωνικής Μουσικής- «Η Αγία Νίνα»

3. Εργαστήρι Εκμάθησης Υπολογιστών και Σύγχρονων Τεχνολογιών

4. Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Αγγλική γλώσσα και Βρετανικός Πολιτισμός (για παιδιά και ενηλίκους)

5. Γεωργιανή Παιδική Χαρά «Ani και Bani»

6. Γεωργιανό Σχολείο Αθηνών (Γεωργιανή Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό)

7. Εργαστήρι Εκμάθησης Κιθάρας

8. Εργαστήρι Διακοσμητικής Τέχνης

9.Γεωργιανή Βιβλιοθήκη Αθηνών

Επιπλέον, έντονος είναι ο Κοινωνικός ρόλος του Συλλόγου. Στο ιατρικό κέντρο, γιατροί (ψυχίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος, Χειρούργος και Νευροπαθολόγος) που εργάζονται ως εθελοντές και σε άλλες οργανώσεις (Γιατροί του Κόσμου) βοηθούν στην πρόληψη κα τη θεραπεία ασθενειών παρέχοντας ιατρικές συμβουλές στους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα «Ράδιο Φιλία» της ΕΡΤ και η Γεωργιανόγλωσση Ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Avtandil θα μπορούσε να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας για την προώθηση των ιδεών αξιοποίησης του πάρκου. Ο “ΦΙΛΙΑ” μιλά 12 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά, ισπανικά, ρώσικα, ρουμάνικα, τούρκικα , σερβοκροάτικα, βουλγαρικά, αλβανικά, και πολωνικά) και όπως υποδηλώνει και το όνομα του στοχεύει να καλλιεργήσει αμοιβαία αισθήματα αποδοχής και αλληλεγγύης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, αποσκοπώντας μέσα από την ενημέρωση και βέβαια τη μουσική να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Φιλία των λαών.

Η εκπομπή του δίνει έμφαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, τη μουσική, το θέατρο και επίκαιρα θέματα και ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι ίσως έχουν περισσότερο ανάγκη από αξίες και σταθερά σημεία αναφοράς.

Υπό τους ήχους της Γεωργιανής και ελληνικής μουσικής και της ανάλυσης της ιστορίας των καλλιτεχνών, Έλληνες και ξένοι έρχονται πιο κοντά μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής που εξαλείφει τις διαφορές και να ενώνει τους ανθρώπους. Η εκπομπή του αποτελεί πολύτιμη συντροφιά στα παιδιά, στις γυναίκες, τους ηλικιωμένους αλλά και στους Έλληνες καθώς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τα ερτζιανά του ραδιοφώνου έναν άλλο πολιτισμό.

«Οι παρεξηγήσεις γίνονται επειδή δε γνωρίζει ο ένας τον άλλον» επισημαίνει ο κ. Avtandil. «Η άγνοια του πολιτισμού του άλλου οδηγεί στο φόβο» και συνεχίζει «Πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στη Γεωργία ζούσαν πολλοί Έλληνες, είχαν τελεστεί 137.000 μεικτοί γάμοι μεταξύ Γεωργιανών και Ελλήνων». Ο μορφωτικός ρόλος της εκπομπής καθώς και οι Κύκλοι Συνομιλιών που διοργανώνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο, προσανατολίζονται στην οικοδόμηση των σχέσεων του Καυκάσου με τις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, στη συνειδητοποίηση ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Η Αθήνα ως σύγχρονη πρωτεύουσα είναι ένα σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών και πολιτισμών. Χρέος όλων όσων ζούμε σε αυτήν την πόλη, ανεξαρτήτως εθνικότητας είναι να εκτιμήσουμε την πόλη μας και την ιστορία της και αυτής της ιστορίας να καταστούμε άξιοι συνεχιστές.

Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος», Οδ. Πατησίων 81, Α’όροφος, Πλατεία Βικτωρίας

Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών, Λεωφόρος Β. Κωνσταντίνου 40, Αθήνα

Ράδιο «Φιλία», 106,7 FM