Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «Μαμά πεινάω»

Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν τη δράση τους πριν από 22 χρόνια με την πρώτη τους αποστολή στο Κουρδιστάν. Σήμερα γυρίζουν εδώ στην Ελλάδα καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία τους στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσαν τη δράση τους για το φετινό χειμώνα ζητώντας ουσιαστική στήριξη στο έργο τους. Για να μην αποδειχθεί ο φετινός χειμώνας φονικός ζητούν από τον κάθε άνθρωπο που θέλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε δεκάδες συμπολίτες μας που πεινούν και κρυώνουν, να προσφέρει τρόφιμα.

Τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα του μνημονίου είναι σοκαριστικά. Ένας στους έντεκα ανθρώπους που ζουν στην χώρα μας δεν τρέφεται σωστά και έξι στους δέκα έχουν μειώσει την κατανάλωση τροφίμων. Στα συσσίτια της Αθήνας, 13.000 συνάνθρωποι μας σιτίζονται καθημερινά. Ο Ν. Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου ανέφερε ότι η ανθρωπογεωγραφία των ανθρώπων που απευθύνονται στα τέσσερα πολυϊατρεία της οργάνωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, έχει αλλάξει. «Από τους 30.000 ανθρώπους που πέρασαν φέτος το 30% είναι Έλληνες ενώ πέρσι ήταν μόλις 6%. Κυρίως μικροσυνταξιούχοι με χρόνια προβλήματα υγείας που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακά τους και έρχονται στα ιατρεία, ακόμα και με συνταγές γιατρών από δημόσια νοσοκομεία, για να τους τα παράσχουμε δωρεάν». Ενδεικτικό είναι ότι το μέσο εισόδημα των Ελλήνων που απευθύνονται στους Γιατρούς του Κόσμου είναι 200 ευρώ το μήνα. Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον οι ανάγκες δεν περιορίζονται σε φάρμακα αλλά έχουν φτάσει μέχρι και τα βασικά τρόφιμα. Όπως δήλωσε ο Ν. Κανάκης: «Συναντάμε ανθρώπους σαν τον πατέρα, τον παππού, το παιδί μας με μεγάλες ανάγκες σε τρόφιμα και δεν μπορούμε να τους αγνοούμε. (…) Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. (…) Μεγάλη ανάγκη έχουν τα παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα διατροφής διότι τρώνε όταν και ό,τι βρουν.»

Τα προβλήματα εντείνονται καθώς η αναίρεση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα πολλών κοινωνικών υπηρεσιών στερεί από μεγάλη μερίδα ανθρώπων τη δυνατότητα να προσφύγουν σε δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες. «Φέτος αλλάζουμε προσανατολισμό και ενώ πέρσι είχαμε στείλει 5-6 κοντέινερ με τρόφιμα στην Ουγκάντα, φέτος τα θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτό που ζούμε εμείς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα αυξάνονται συνεχώς», είπε ο γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης. Η συμπαράσταση από τις 18 χώρες όπου υπάρχουν οργανώσεις των Γιατρών είναι μεγάλη. Ενδεικτικά η γερμανική οργάνωση έστειλε εξοπλισμό για το ιατρείο της Αθήνας. Τέλος, η οργάνωση τονίζει ότι η κάθετη μείωση, σε σημείο κατάργησης, των κονδυλίων από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω κρίσης έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους των Γιατρών του Κόσμου με αποτέλεσμα τώρα που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, να μην διαθέτουν τα μέσα.