Κοινωνικά Δίκαιη Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Οι Δήμαρχοι της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης , δεν πρόκειται να ταχθούν υπέρ της συνέχειας των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων. Είναι αποφασισμένοι να σεβαστούν τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες. Αυτά δήλωσαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε.

Η απόφαση αυτή των Δημάρχων αποκαθιστά, κατά την άποψη της Social Activism Αθηνών, την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί δεν μπορούν να είναι υπέρ των συμφερόντων των υπαλλήλων και των αιρετών αλλά υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτός είναι ο θεσμικός τους ρόλος . Δε μπορούν να διατηρηθούν προνόμια και κεκτημένα των υπαλλήλων μέσα στην κρίση επιβάλλοντας περισσότερους φόρους και χαράτσια στους πολίτες για να μη χάσουν από το σπάσιμο της «φούσκας» οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Το «δίκαιο» των εργαζομένων στους Δήμους δε μπορεί να υπερβεί το δίκαιο ολόκληρης της κοινωνίας και ειδικότερα των ανέργων και νεόπτωχων.

Οι δύο Δήμαρχοι της Πρωτεύουσας και της Συμπρωτεύουσας έχουν κάνει ιστορικά τη σωστή επιλογή. Σε αντίθεση με την πλειοψηφεία της Κ.Ε.Δ.Ε, που εμμένουν ακόμη σε αναχρονιστικές πρακτικές υπερασπίζοντας τις συντεχνίες στους Δήμους αγνοώντας το αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης προς τους πολίτες.

Αργά ή γρήγορα οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπερφορολόγησης για να περνούν καλά οι προνομιούχοι του πελατειακού πολιτικού συστήματος είς βάρος του συνόλου των δημοτών.