Οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της Αθήνας

Γράφει ο Νίκος Γκέκας
Δημοσιογράφος

 

gekas1Στα προηγούμενα κείμενα της “Social Activism Αθηνών”, αναφερθήκαμε στις ενέργειες που κάνει τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και οι διάφορες ΜΚΟ για την ανακούφιση των αστέγων. Όμως, όπως αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, κύριο Αποστολόπουλο, οι κοινωνικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων δεν περιορίζονται μόνο στους άστεγους, αλλά και στους άπορους γενικότερα. Έτσι, σήμερα σας παρουσιάζουμε όλα τα προγράμματα του Δήμου που σχετίζονται με την κάλυψη των βασικών αναγκών των ευπαθών ομάδων της Αθήνας.

 

Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην οικογένεια

gekas2

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που υλοποιεί τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την «Cosmote» και το οποίο μας τόνισε ο κύριος Αποστολόπουλος, είναι το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την παροχή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορες οικογένειες και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των ΚΥΑΔΑ και « Cosmote».

Η αρχική ιδέα για τη στήριξη των οικογενειών οι οποίες βρίσκονται σε ανάγκη ήταν της Ηλιάνας Καραβιώτη και αποτέλεσε τη δεύτερη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ο κόσμος μας, εσύ». Η υλοποίησή της ξεκίνησε από την ανακήρυξή της ως νικήτρια, στις 20 Μαρτίου.

Μέσω του «Προγράμματος Αλληλεγγύης στην Οικογένεια» δίνονται τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία, πρόσβαση στο internet, καθώς και υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε 200 οικογένειες για ένα χρόνο.

Για την ακρίβεια, εξυπηρετούνται 100 οικογένειες ανά εξάμηνο, οι οποίες ενημερώνονται από το Κ.Υ.Α.Δ.Α και παραλαμβάνουν τα δέματα από το κέντρο σε προκαθορισμένες ώρες και ημέρες λειτουργίας του Προγράμματος. Επιπλέον, οι οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενημερώνονται από τους υπαλλήλους και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που τους παρέχει το κέντρο.

Το πρόγραμμα φιλοξενείται σε τριώροφο κτίριο της περιοχής Μακρυγιάννη, το οποίο παραχωρήθηκε από το ΚΥΑΔΑ και ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή 200 εθελοντών, ενώ η επιλογή των 200 οικογενειών οι οποίες συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια» πραγματοποιήθηκε από το Κ.Υ.Α.Δ.Α με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει δηλωθεί (σύμφωνα, δηλαδή, με τα νόμιμα έγγραφα (φορολογική δήλωση, Ε9), την κάρτα ανεργίας και το βιβλιάριο απορίας).

Επίσης, το ΚΥΑΔΑ, προτού επιλέξει τις οικογένειες που μπήκαν στο πρόγραμμα, συνυπολόγισε τον αριθμό των μελών, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε οικογένειας, όπως τα ανήλικα τέκνα, οι ηλικιωμένοι και τα μέλη με αναπηρία.

Τα μέλη των οικογενειών πρέπει να είναι είτε δημότες είτε κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, ενώ δίνεται προτεραιότητα στους κατοίκους του Κουκακίου, του Μακρυγιάννη αλλά και των γύρω περιοχών, με στόχο το πρόγραμμα να ενταχθεί στη ζώνη της περιοχής.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλα τα έξοδα αγοράς των παρεχομένων ειδών στις οικογένειες, αλλά και το κόστος πλήρους ανακατασκευής και εξοπλισμού του κτιρίου που στεγάζει το Πρόγραμμα, καλύπτονται από την «Cosmote».

Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει είτε υλικά είτε με εθελοντική εργασία, μπορεί να απευθυνθεί στο Κ.Υ.Α.Δ.Α, στο τηλέφωνο 2105246516.

 

Σταθμός τροφίμων

gekas3Ένα εξίσου σημαντικό πρόγραμμα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της Αθήνας αποτελεί ο «Σταθμός Τροφίμων», ο οποίος έχει ως στόχο να παράσχει τρόφιμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το βασικό πρόβλημα, όμως, του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το ότι στηρίζεται σε δωρεές και κατά συνέπεια έχει συνεχώς ανάγκη από δωρεές και χορηγίες σε είδη τροφίμων, προκειμένου να τα διανείμει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους άπορους.

Τόπος συγκέντρωσης των τροφίμων αποτελούν οι εγκαταστάσεις του ΚΥΑΔΑ, στην οδό Πειραιώς 35, ενώ όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια, μπορούν να επικοινωνούν είτε μέσω τηλεφώνου, είτε με επίσκεψή τους στο Ίδρυμα.

 

Αθηναϊκή Αγορά

gekas4

Η «Αθηναϊκή Αγορά» είναι ένα άλλο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που έχει ως στόχο την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, (πολύτεκνων και μονογονεϊκών με ανήλικα και ενήλικα τέκνα) αλλά και μοναχικών ατόμων, ώστε να γίνει δυνατή, η όσο το δυνατόν ομαλότερη επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Οι δικαιούχοι του Προγράμματος έχουν πρόσβαση στις παροχές της «Αθηναϊκής Αγοράς» με την επίδειξη του «Ειδικού Κουπονιού», το οποίο παρέχεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος κατόπιν της κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και την έγκριση αυτών από ειδική επιτροπή. Στο «ειδικό κουπόνι», αναγράφεται το είδος και η ποσότητα των υλικών αγαθών που δικαιούται να πάρει ο εκάστοτε άπορος ανάλογα με τις ανάγκες του, (οικονομική κατάσταση, μέλη οικογένειας κ.ά.). Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δύο φορές τον χρόνο, εκτός των περιπτώσεων που κρίνονται ως εξαιρετικής ή επείγουσας ανάγκης, σύμφωνα με την κρίση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Η «Αθηναϊκή Αγορά» στεγάζεται στην πλατεία Βαρβακείου και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008, όλη την εβδομάδα 09:00 – 15:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Η «Αθηναϊκή Αγορά» παρέχει είδη ένδυσης, υπόδησης, εσωρούχων, οικιακού εξοπλισμού, (ηλεκτρικές συσκευές, οικιακά σκεύη κ.ά.), ενώ η στελέχωσή της πραγματοποιείται από εθελοντές, οι οποίοι εκπαιδεύονται για την ομαλή λειτουργία του Προγράμματος.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η «Αθηναϊκή Αγορά» συνεργάζεται με φορείς που έχουν παρόμοιους καταστατικούς σκοπούς, όπως την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.), μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.).

Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης

gekas5

Τέλος, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την ενίσχυση των απόρων αποτελεί ο «Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να καταγράψει την προσφορά και τη ζήτηση ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ στη συνέχεια προχωρεί, κατόπιν ραντεβού, στη διανομή τους. Τα αιτήματα και οι προσφορές καταγράφονται στο τηλεφωνικό κέντρο 15422 και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι καθορίζουν το χρόνο κατά τον οποίο ο δικαιούχος θα παραλάβει τα είδη που έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Δήμου, η λίστα με τους άπορους και τους οικονομικά αδύναμους αριθμεί ήδη 4.200 ονόματα. Ωστόσο, λίαν συντόμως εκτιμάται ότι θα έχουν συμπεριληφθεί και οι άνεργοι του 2012, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο παραπάνω αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Πάντως, έως και τώρα, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν δράσει ταχύτατα, καθώς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είχαν γίνει 3.572 κλήσεις σε μέλη της λίστας απόρων και οικονομικά αδύναμων της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια κλείστηκαν ραντεβού, προκειμένου οι πολίτες να παραλάβουν τα τρόφιμα που τους αναλογούσαν. Η διανομή πραγματοποιήθηκε από τις 10:00 το πρωί έως και τις 8:00 το βράδυ.

Ο «Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» εδρεύει στο Παλαιό Φρουραρχείο του Σταθμού Λαρίσης, ενώ όποιος ενδιαφέρεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών», χρειάζεται ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ καθώς και φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό οικονομικού έτους 2010 ή 2011, από τα οποία να πιστοποιείται ότι το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000 ή Βιβλιάριο Απορίας ή Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας

Ο «Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης», αν και αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ενισχύεται σημαντικά από τις χορηγίες των πολιτών. Έτσι, ο Δήμος αποφάσισε σε επτά διοικητικά διαμερίσματα της πόλης να δημιουργηθούν Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, στα πρότυπα των ΚΕΠ, όπου και θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν ήδη πρώτης ανάγκης. Πάντως, μέχρι να δημιουργηθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Δημότη, όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν είδη πρώτη ανάγκης, μπορούν να καλούν στο 15422 καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως και τις 5:00 το απόγευμα.

Τα επίσημα εγκαίνια του συγκεκριμένου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου, η οποία αποτελεί και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φτώχειας.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου, το οποίο έχει ως πρόθεση την επίτευξη χρηματοδότησης απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ήδη έως το τέλος του έτους, θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας.