Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Καλλιόπης Γιαννοπούλου

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

[Φωτογραφία: Γεωργία Αλεξίου]

f7xaralampopoulou1

Βιώνοντας όλοι μας καθημερινά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναζητούμε μία χείρα βοηθείας προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην σκληρή αυτή πραγματικότητα. Από την πρώτη επαφή με την Κυρία Γιαννοπούλου, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά και με πολλές νέες ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Social Activism Αθηνών αλλά και εγώ προσωπικά, είμαι ευγνώμων που μας άνοιξε την πόρτα του γραφείου της, μας υποδέχτηκε με θέρμη και μας παραχώρησε αυτή τη διαφωτιστικότατη συνέντευξη.

Κυρία Γιαννοπούλου, γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιείστε σε έναν πολύ δύσκολο τομέα, όντας Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης. Είναι γνωστό ότι επιδεικνύετε ένα σημαντικότατο έργο. Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία συνοπτική παρουσίαση των δομών και των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Αθηναίων σε σχέση με τον τομέα ευθύνη σας;

Ο τομέας ευθύνης είναι αρκετά ευρύς και τολμώ να πω, πολυσύνθετος. Θα μπορούσε συνοπτικά να παρουσιαστεί ως εξής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η υπηρεσία αυτή τη στιγμή ασχολείται με 25 Λέσχες Φιλίας, το Τμήμα Λεσχών, όπου εκεί εξυπηρετούμε γύρω στους 10.000 συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Υπάρχουν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα από 2, 3 ή και 5 λέσχες, ανάλογα τη δυναμικότητα και την ανάγκη που υπάρχει. Επίσης, ενεργή παρουσία έχει το τμήμα Ισότητας και Συμβουλευτικής, όπου αυτή τη στιγμή ως κύριο έργο έχει την άμεση σύσταση του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Το πρόγραμμα τρέχει με το ΕΣΠΑ και αποτελούσε κυρίαρχη προτεραιότητα από τότε που ήρθα στο Δήμο, διότι ο Δήμος της Αθήνας, τον Αύγουστο του 2010 έκλεισε αυτόν που προϋπήρχε.

Ο νέος ξενώνας θα είναι δυναμικότητας 40 μονογονεϊκών οικογενειών. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά τους να σταθούν στα πόδια τους το πρώτο κρίσιμο διάστημα και με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγους, νομικούς, κ.τ.λ.) να τους δώσουμε την ευκαιρία να βρουν δουλειά και να προχωρήσουν ανοίγοντας το δικό τους σπίτι. Στην προσπάθειά μας αυτή θέλω να αναφέρω την άψογη συνεργασία που έχουμε με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Είμαστε σε επαφή με περισσότερα από 250 σωματεία , υπεύθυνη για τα οποία είναι η κυρία Ρίγλη, στον τομέα των σωματείων. Χρειάζεται συνεχής και απρόσκοπτη επαφή με όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί και σε χρειάζονται αλλά και τους χρειάζεσαι. Θέλω να πω, ότι βρισκόμαστε σε μία πόλη η οποία δεν είναι βιώσιμη για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά ούτε και προσβάσιμη.

Με τα συγκεκριμένα σωματεία, η υποστήριξη είναι πολυποίκιλη. Για παράδειγμα, τους φιλοξενήσαμε το καλοκαίρι στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα που είναι προσβάσιμη στα αναπηρικά καροτσάκια, τους φιλοξενούμε επίσης και το χειμώνα με διάφορα προγράμματα.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, παραλάβαμε 18.000 δικαιώματα επιδομάτων. Αυτή τη στιγμή, με την καινούργια καταγραφή ο αριθμός περιορίστηκε στις 15 με 16 χιλιάδες, καθώς βρέθηκαν αποδέκτες που δεν έπρεπε να τα παίρνουν και τώρα καλούνται να τα επιστρέψουν. Αυτό το κομμάτι ευθύνης ήρθε σε μας με βάση τον Καλλικράτη. Η χρηματοδότηση είναι ευθύνη του κράτους, κάτι που οι πολίτες δεν γνωρίζουν, και συνήθως επειδή το κράτος καθυστερεί να βάλει την επιχορήγηση, εισπράττει ο Δήμος τη δυσαρέσκεια των συγκεκριμένων ανθρώπων. Όμως, δεν είναι θέμα του Δήμου, και καθώς μιλάμε για 12, 13, 14 εκατομμύρια ανά δίμηνο είναι αδύνατο να τα καλύψει ο Δήμος.

Υπάρχουν και τα προνοιακά βιβλιάρια τα οποία αφορούν στους άπορους. Στα προνοιακά, εξυπηρετούμε και τους 9 υπόλοιπους δήμους του κεντρικού τομέα με βάση τον Καλλικράτη μέχρι το τέλος του 2012. Στη συνέχεια ελπίζουμε ότι ο κάθε δήμος θα αναλάβει να δίνει τα δικά του προνοιακά επιδόματα. Αυτό θα ελαφρύνει τη δική μας υπηρεσία κατά πολύ, θα μείνουν γύρω στις 10.000 δικαιούχοι που ανήκουν στο Δήμο της Αθήνας και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στους όμορους δήμους. Ήδη, γι’ αυτό το θέμα έχει πραγματοποιηθεί μια ημερίδα, τον περασμένο Απρίλιο, και τώρα, πρώτη Νοεμβρίου, θα κάνουμε μία δεύτερη σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, την κυρία Μπέκου, η οποία θα παραστεί για να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα.

ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Στην αρμοδιότητά μας έχουμε περίπου 500 ιδρύματα. Μεταξύ αυτών και το Γηροκομείο (η Ελεήμων Εταιρεία), το Χαμόγελο του Παιδιού, μεγάλου όγκου και σημασίας θέματα εργασίας για τα οποία πρέπει να έχεις ξεχωριστή υπηρεσία για να τα υποστηρίξεις. Καθώς το κάθε σωματείο από αυτά έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο ο χρόνος ενασχόλησης πολλαπλασιάζεται. Ο υπάρχον νόμος περιορίζει τη δυνατότητά μας για ουσιαστικό έλεγχο και παρέμβαση. Θα πρέπει να αλλάξει και αυτή η διαδικασία των σωματείων να μπει κυρίαρχα κάτω από τη δική μας ουσιαστική λειτουργία ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι του Γηροκομείου, εδώ και ενάμιση χρόνο, είναι απλήρωτοι και δε μπορώ να κάνω παρέμβαση. Εγώ, απλώς εποπτεύω αυτή την κατάσταση.

Επίσης, έχει έρθει με βάση τον Καλλικράτη, η λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, άδεια λειτουργίας, ελέγχου, εποπτείας τα πάντα. Και εκεί υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα και δυσλειτουργίες. Το πιο προφανές, έχει έρθει η αδειοδότηση σε εμάς και ο έλεγχος έχει παραμείνει στη νομαρχία.

Πέρα λοιπόν απ’ αυτά, ο Δήμος έχει ιδρύσει το ΚΥΑΔΑ, το ίδρυμα Αστέγων, όπου όποιος το χρειάζεται μπορεί να απευθυνθεί εκεί για βοήθεια, τρόφιμα και να ενταχθεί στη διαδικασία του φαγητού. Εκεί προσφέρουμε ημερησίως περίπου 500 με 600 μερίδες. Επιπλέον, παραχωρούμε καθημερινά το χώρο στις 14:30 στην Εκκλησία, η οποία δίνει με τη σειρά της γύρω στις 1.500 μερίδες. Αυτό γίνεται και το βράδυ. Το Ίδρυμα Αστέγων υποστηρίζεται ως προς τη σίτιση από το δημοτικό βρεφοκομείο. Το δημοτικό βρεφοκομείο μαγειρεύει για περίπου 8.000 άτομα την ημέρα, δηλαδή, για τα 5.000 παιδιά του βρεφοκομείου που σιτίζονται ,για τον ΚΥΑΔΑ, και ανταποκρινόμαστε και σε ανάγκες τρίτων φορέων όπως π.χ. στην Κιβωτό του Κόσμου και σε κάποιους παιδικούς σταθμούς που έχουν ζητήσει την βοήθειά μας. Επιπλέον, από πέρυσι έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στα ολοήμερα πρωτοβάθμια σχολεία όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν παιδιά τα οποία δεν είχαν φαγητό μαζί τους. Με πάρα πολύ διακριτικότητα, στέλναμε το φαγητό σε ταπεράκια, και όταν ο δάσκαλος ετοίμαζε τα υπόλοιπα, έβαζε και αυτά για να τα δώσει σε παιδάκια που δεν είχαν φαγητό. Ό,τι περίσσευε από αυτό το φαγητό, το δίναμε για να το πάνε στις οικογένειές τους στο σπίτι. Αυτό συνέβη και στο βρεφοκομείο, στα παιδιά που έχουμε υπό την ευθύνη μας στους παιδικούς σταθμούς.

Υπάρχει και μια νέα δομή, ο Κόμβος της Αλληλοβοήθειας, ο οποίος εδρεύει στο παλιό φρουραρχείο, και θα γίνουν σύντομα τα εγκαίνια. Ο Κόμβος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα με πάνω από 4.000 επισκέπτες. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, αλλά και πολύ μεγάλη προσφορά, πράγμα πολύ συγκινητικό. Η κρίση σου δείχνει ότι η αλληλεγγύη συσπειρώνει το λαό μας. Υπάρχει άλλη μια δομή στην οδό Τζιραίων, ένα σπίτι το οποίο παραχωρήθηκε από τη Λεγεώνα των Αμερικάνων στην Ελλάδα. Δόθηκε σε εμάς, και η COSMOTE ανέλαβε να το φτιάξει και για ένα χρόνο, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, να δίνει σε 100 οικογένειες φαγητό, ρούχα, και οτιδήποτε χρειάζονται. Στην ευθύνη μας έχουμε και την Προστασία Ανηλίκων και είμαστε σε άμεση επαφή με τον κύριο Λαμπρακάκη.

Επίσης, υπάρχει το βρεφοκομείο το οποίο εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή περίπου 5.200 παιδιά, σε 82 παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι υφίστανται στο Δήμο της Αθήνας. Φέτος, δόθηκε μοριοδότηση και στους ανέργους και εάν ήταν και οι δύο γονείς άνεργοι, έπαιρναν περισσότερα μόρια για να βάλουν το παιδί στο σταθμό, γιατί μέχρι τώρα, για να μπει ένα παιδί στο σταθμό έπρεπε να δουλεύει η μητέρα. Μειώσαμε και την εισφορά που δίνει ο δημότης για τον παιδικό σταθμό. Θεωρώ ότι το βρεφοκομείο αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ιδρύματα του Δήμου, στηρίζει την οικογένεια, στηρίζει τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε να βρούμε χώρους μεγαλύτερους για να εντάξουμε τα μαγειρεία μας εκεί, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερο φαγητό για περισσότερο κόσμο.

Δεν έχω αναφέρει, όμως, μια κοινωνική δομή του Δήμου η οποία προσφέρει χαρούμενες στιγμές στον κόσμο και δεν είναι άλλη από τις παιδικές εξοχές με χωρητικότητα 1.200 ανθρώπων. Φέτος το καλοκαίρι, στις 3 περιόδους των παιδιών, φτάσαμε να είμαστε στα 1.100 περίπου ανά περίοδο, δηλαδή, μιλάμε για 3.500 παιδιά, εντελώς δωρεάν με όλο το κόστος στο Δήμο. Η κάθε περίοδος είναι δεκαπενθήμερη, και υπήρχε και η περίοδος της τρίτης ηλικίας για 22 ημέρες όπου είχαμε περίπου 200 άτομα εντελώς δωρεάν. Είναι μια καταπληκτική δομή του Δήμου η οποία βρίσκεται σε ένα πολύ ωραίο σημείο, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής ενώ οι εγκαταστάσεις είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν συγκριτικά και με εκείνες των ιδιωτικών κατασκηνώσεων. Προσωπικά, θεωρώ ότι η κατασκήνωση του Δήμου είναι μία από τις καλύτερες των Βαλκανίων.

Ανοίγει τα σαββατοκύριακα για τα ΑΜΕΑ, ανοίγει καθημερινά για σχολικές εκδρομές σε συνεργασία με τους προσκόπους και με τον οδηγισμό, παραχωρούμε χώρους για διάφορες χρήσεις. Με το ΚΕΘΕΑ, με τη ΣΤΡΟΦΗ και με το 18ΑΝΩ, η κατασκήνωση λειτουργεί το χειμώνα ώστε να υλοποιούνται εκεί διάφορα προγράμματα.

Φέτος ήταν και λίγο δύσκολα τα πράγματα, γι’ αυτό μειώσαμε και μια περίοδο των παιδιών, ήταν 4 συνήθως κάθε χρόνο οπότε τις κάναμε 3. Για του χρόνου, δε γνωρίζω πως θα λειτουργήσει η δομή. Φέτος, πήρα πολύ μεγάλο βάρος για να τη λειτουργήσω, αλλά τα καταφέραμε. Προσπαθώ, βέβαια, να εντάξω αυτό το έξοδο στο ΕΣΠΑ και να αποδεσμεύσω το Δήμο, από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ κόστος. Βέβαια, δε θα πω ότι όπως είναι η κατάσταση δεν θα ανοίξει η κατασκήνωση του χρόνου, γιατί ακούγονται διάφορα. Ακούγεται ότι θα κλείσουμε τους σταθμούς, ότι θα τους ιδιωτικοποιήσουμε. Όμως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αν προχωρήσουμε κανονικά, η κατασκήνωση θα λειτουργήσει κανονικά. Αν υπάρξει, όμως, μια γενικότερη επιδείνωση, δε μπορώ να το ξέρω. Πάντως η πρόθεση και του Δημάρχου και η δική μου είναι να λειτουργήσουμε κανονικότατα, να μην κλείσει καμία δομή, απλώς να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε και άλλες. Να μην ξεχάσω να αναφερθώ εδώ στη δωρεά του ΟΠΑΠ ο οποίος έβαλε καινούργιες κούνιες στην κατασκήνωση. Επίσης, η Vodafone μας υποστήριξε να πάμε 250 παιδιά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όπου είδαν την έκθεση και παρακολούθησαν ένα βίντεο σε σχέση με την ορθή λειτουργία του κινητού και του διαδικτύου σε σχέση με τα παιδιά. Το εισιτήριο στοίχιζε 10 ευρώ το οποίο το πλήρωσε η Vodafone, μία προσφορά της προς το Δήμο της Αθήνας. Επιπλέον, η Vοdafone θέλει για το ίδιο πρόγραμμα πάλι για να ενημερώσουμε τα παιδιά στα σχολεία.

Κυρία Γιαννοπούλου, γνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας για τον τομέα της Υγείας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις δράσεις του Δήμου σε αυτό το επίπεδο;

Ο Δήμος, επίσης, θέλει να είναι πρωτοπόρος και στα ζητήματα υγείας των πολιτών. Σήμερα λειτουργούν 7 δημοτικά ιατρεία και βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη 2. Η προσβασιμότητα στα δημοτικά ιατρεία είναι ελεύθερη σε όλους. Το 2011 επισκεφθήκαμε όλη την πρώτη δημοτικού του πρώτου, του έκτου και ένα κομμάτι του τετάρτου δημοτικού διαμερίσματος. Εξετάζουμε όλα τα παιδιά για ελλιπή εμβολιασμό και προβλήματα στοματικής υγιεινής από ιατρικό κλιμάκιο που στελεχώνεται από παθολόγο, οδοντίατρο και παιδίατρο. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και αυτήν τη χρονιά στην 1η δημοτικού σε όλα τα διαμερίσματα και στη δευτέρα τάξη, στα διαμερίσματα που δεν προλάβαμε να πάμε πέρσι. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί, σε συνεργασία με τον κύριο Λαμπρακάκη, υπεύθυνο της παιδείας, πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για παροχή δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε συνεννόηση με τρία μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία. Ως πιο εστιασμένη κίνηση, θα κάνουμε πρόταση/πρόσκληση στη Νομική και στον Πρύτανη, να έρθουν σε μας όλες οι φοιτήτριες για δωρεάν τεστ ΠΑΠ.

Επίσης, υπάρχουν εν ενεργεία προγράμματα για τον καρκίνο του προστάτη αλλά και του μαστού. Τρέχει, επίσης, το πρόγραμμα για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έχουμε παραχωρήσει ένα χώρο στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ της κ. Σακκά, στο έβδομο δημοτικό διαμέρισμα, όπως έχουμε κάνει μνημόνιο συνεργασίας με το Νέστορα, όπου εκτός από το δεύτερο και το έκτο δημοτικό διαμέρισμα, σε όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα θα κάνει πρόγραμμα ψυχικής υγείας και πάλι σε σχέση με το Αλτσχάιμερ και με θέματα νευρολογικής φύσεως. Επιπροσθέτως, υπάρχει πρόγραμμα με την “Νovartis”, η οποία στις λέσχες φιλίας και στις παιδικές εξοχές το καλοκαίρι, την περίοδο της τρίτης ηλικίας, εξέτασε τα άτομα που έχουν αναπνευστικό πρόβλημα σε βαριά μορφή. Τώρα, η Νovartis επισκέπτεται τις λέσχες φιλίας και κάνει δωρεάν σπειρομέτρηση και εάν παρατηρηθεί ανησυχητική ένδειξη, δίνουμε παραπομπή για νοσοκομείο. Έχουμε έρθει σε επαφή και με τους επισκέπτες υγείας και με τα Τ.Ε.Ι.

Έχουμε άμεση συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, ήδη τελείωσε και το δεύτερο κύκλο σεμιναρίων. Το πρώτο σεμινάριο αφορούσε σε 25 άτομα -γιατροί και νοσηλευτές- με θέμα τα λοιμώδη νοσήματα που κυκλοφορούν στην πόλη και στόχος είναι να ενημερωθεί, καταρχάς, το προσωπικό το οποίο στην συνέχεια θα ενημερώσει προς κάθε κατεύθυνση. Ο δεύτερος κύκλος αφορούσε στην επικοινωνία με τον πολίτη, πώς, δηλαδή, συμπεριφερόμαστε σε έναν πολίτη ο οποίος έρχεται να ζητήσει τις υπηρεσίες μας και βρίσκεται σε ένταση. Θα γίνει και ένα τρίτο προς το τέλος του Νοέμβρη και θα δοθούν πιστοποιήσεις.

Με τους Γιατρούς του Κόσμου ξεκινάει μια σύμπραξη, η Αδαμαντιάδα η οποία αφορά στη στοματική υγιεινή. Οι Γιατροί του Κόσμου εξασφάλισαν ένα πακέτο ΕΣΠΑ αλλά θέλουν να βρίσκονται κάτω από την δική μας αιγίδα. Υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Υγείας που είχε υπογραφεί πέρυσι στο Ζάππειο με τον Υπουργό Υγείας, κ. Λοβέρδο, και με το Δήμαρχο κ. Καμίνη, και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία ενώ παράλληλα εντάσσονται η Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚKΑ. Είμαστε ένας Δήμος που δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Έχουμε καλύψει πολλές ανάγκες και θα καλύψουμε και άλλες.

Στις ημέρες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης που χειμάζει την χώρα, παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι άστεγοι. Τι πρωτοβουλίες λαμβάνει ο Δήμος σε σχέση με αυτό το κομμάτι;

Πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα των αστέγων. Στον ενάμιση χρόνο που είμαι σε αυτή τη θέση, έχω διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι από αυτούς είναι ψυχικά ασθενείς. Υπάρχει έλλειψη δομών για την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων. Το κράτος δεν έχει δομές που να μπορεί να τους απορροφήσει. Είχαμε μια συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, την κα Μπέκου, για να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του φαινόμενου. Πέρσι το χειμώνα, ως Δήμος, αναπτύξαμε πολυσχιδή δράση τις ημέρες με το πολύ κρύο ανοίγοντας στεγασμένους χώρους, παρέχοντας θέρμανση και τροφή και έχουμε αποκτήσει χρήσιμη τεχνογνωσία που είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με όποιον φορέα τη χρειάζεται.

Στην Αθήνα, λείπουν χώροι υπνωτηρίων και κέντρων ημέρας τους οποίους να μπορούν να επισκέπτονται όσοι τους χρειάζονται για να πλένονται, να αλλάζουν ρούχα, να τους βλέπει γιατρός. Είμαστε στη διαδικασία, να ανοίξουμε ένα τέτοιο χώρο άμεσα.

Υπάρχει, όμως, και η κουλτούρα σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που δε θέλουν να αφήσουν το δρόμο. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι «ακόμα και να με διώξεις εγώ θα ξαναρθώ και θα το ξανακάνω γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ κάτω από στέγη». Η σκέψη είναι πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Διότι ο Δήμος δε μπορεί να κάνει τη δουλειά που μπορεί να κάνει το κράτος. Πρέπει να αποκτήσει δομές που να μπορεί να εντάσσει αυτά τα άτομα. Ο Δήμος έχει δύο ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούν κόσμο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μετά από ένα γενικό ξεκαθάρισμα σε αυτά τα ξενοδοχεία, βρήκαμε ανθρώπους οι οποίοι φιλοξενούνταν, που δούλευαν κανονικότατα, νοίκιαζαν τα σπίτια τους και έμεναν εκεί. Επίσης, διαγνώσαμε 40 ανθρώπους οι οποίοι ήταν ασθενείς και έπρεπε να μεταφερθούν είτε σε νοσοκομεία είτε σε ιδρύματα για μακροχρόνια αποκατάσταση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο, καταφέραμε να βάλουμε αυτούς τους ανθρώπους σε κατάλληλα ιδρύματα. Αυτή τη στιγμή, το ένα μας ξενοδοχείο, που είναι στην οδό Νικηφόρου, φιλοξενεί γύρω στα 110 άτομα με χωρητικότητα γύρω στα 180. Έχουμε άλλο ένα ξενοδοχείο στην οδό Πατησίων στο οποίο διαμένουν 3 άτομα. Αυτό το ξενοδοχείο μας παραχωρήθηκε ως δωρεά, υπό τον όρο, ότι εκεί θα καλύπτει ανάγκες στέγασης μόνο υπερήλικων ατόμων.

Αντιμετωπίζουμε δυσκολία στις προσπάθειες καταγραφής των αναγκών αυτών των ανθρώπων, όπως π.χ. για την κάρτα συσσιτίου. Έχεις καταγράψει 500 ανθρώπους αλλά έρχονται και από άλλες περιοχές. Όταν, όμως, αρχίζεις μια καταγραφή για να ξεκινήσεις μια διαδικασία αποσυμφόρησης του κέντρου στα συσσίτια, να υπάρξουν σε δύο τρία μέρη της Αθήνας -και βρισκόμαστε σε μία τέτοια λογική βρίσκοντας κτίρια δυτικά και βόρεια- πρέπει να πεις ότι θα εξυπηρετήσω αυτούς τους 100 ανθρώπους που μένουν σε αυτές τις περιοχές. Όμως, δε σου δίνουν στοιχεία, είναι φοβισμένοι και καχύποπτοι και θεωρούν ότι αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Έχουμε βγάλει μια κάρτα δεδομένων και έχουμε αυτή τη στιγμή 500 ανθρώπους καταγεγραμμένους στην Αθήνα που έρχονται και λαμβάνουν συσσίτιο. Βέβαια, έχουμε διαπιστώσει ότι παίρνουν κάποιοι το φαγητό και το πουλάνε σε κάποιον άλλον.

Το κέντρο πρέπει να αλλάξει τη μορφή του πλέον. Βρισκόμαστε στη διαδικασία δύο συγκεκριμένων δομών για αποκέντρωση συσσιτίων όπως επίσης, θα βρούμε λύση για το πού θα στεγάσει η Εκκλησία το συσσίτιό της -1000 με 1500 μερίδες- γιατί αυτό που γίνεται στη Σοφοκλέους δεν τιμά κανέναν ως εικόνα.

 f7xaralampopoulou2

Καλλιόπη Γιαννοπούλου, Χριστίνα Χαραλαμποπούλου. [Φωτογραφία: Γεωργία Αλεξίου]

Είστε ικανοποιημένη με το επίπεδο συνεργασίας με τους διάφορους φορείς, κρατικούς και μη;

Είναι ένα θέμα. Δεν υπάρχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μακάρι να υπήρχε γιατί άμα υπήρχε θα είχαμε και καλύτερο κράτος. Επειδή είμαι από τους ανθρώπους που πιέζουν καταστάσεις, ίσως σε αυτό το γεγονός να οφείλεται η ταχεία εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν στην αρμοδιότητά μου. Η συνεργασία μου με τον κύριο Αποστολόπουλο στο Ίδρυμα Αστέγων είναι άψογη. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά και με το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο το επιχορηγεί το Carrefour, το κοινωνικό φαρμακείο και την Αθηναϊκή Αγορά μέσω των οποίων δίνουμε ρούχα σε εξαμηνιαία βάση σε όσους τα δικαιούνται. Υπάρχει ένας κατάλογος και εναλλάσσονται. Επίσης, υπάρχει και ο Κόμβος που μπορεί να καλύψει ευρύτερο φάσμα αγαθών. Οι ωφελούμενοι, όμως, που ψωνίζουν από το κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο κ.τ.λ. έρχονται ανά εξάμηνο. Διότι δεν έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να καλύψουμε όλο αυτό το φάσμα των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Για παράδειγμα, ήρθε μια κυρία με 6 παιδιά και δεν είχε γάλα να πιει. Είναι πράγματα τα οποία είναι πολύ επείγοντα και δίνεις βαρύτητα σε εκείνα.

Ένα κομμάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκα, είναι το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών το οποίο βρίσκεται στη δικαιοδοσία μου. Εποπτεύουσα αρχή είναι η κυρία Κουβέλη. Συμμετέχουν 11 κοινότητες στο συμβούλιο και παίρνουν αποφάσεις οι οποίες με τα καινούργια δεδομένα είναι πολύ δύσκολες. Πάντως, εγώ το βλέπω να προχωρά καλώς. Το θέμα είναι ότι δε βρίσκεις δίοδο για να λύσεις τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων σε σχέση με την επικοινωνία τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να βγάλουμε ένα φυλλάδιο το οποίο να είναι ενημερωτικό σε 2 ή 3 διαφορετικές γλώσσες ούτως ώστε να ξέρουν και αυτοί πού μπορούν να εξυπηρετηθούν ανά πάσα στιγμή αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Έχουν αναλάβει οι ίδιες οι κοινότητες να κάνουν την μετάφραση για να μετριάσουμε το κόστος.

Επίσης, άλλο ένα θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι το θέμα των ναρκωτικών, το οποίο είναι σε πάρα πολύ μεγάλη έξαρση. Έχουμε άψογη συνεργασία με την κ. Μαλιώρη. Υπάρχουν, όμως, 4 νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν ανοίξει τις πόρτες τους, όπως έγινε με τα υπόλοιπα, με το πρόγραμμα μεθαδόνης στα νοσοκομεία. Για αυτό υπάρχουν ακόμα 2.500 άτομα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα. Εάν αυτά τα 4 νοσοκομεία είχαν ανοίξει, ίσως να μην υπήρχε αυτό το πρόβλημα του κόσμου που βλέπουμε ακόμα εδώ. Βέβαια, θέλω να σας πω ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ το πρόβλημα των οροθετικών. Για αυτό το θέμα, θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια στα σχολεία σε συνεργασία με την Θετική Φωνή για το θέμα του HIV. Είναι όλα αυτά στην διαδικασία να τα ολοκληρώσουμε. Η Θετική Φωνή είναι μια ΜΚΟ με την οποία είμαστε πολύ κοντά. Στο τέλος του μήνα έχει μια ενημερωτική εκδήλωση υπό την αιγίδα μας. Τα γραφεία της είναι στην οδό Ψειρή όπου μπορεί να πάει ο καθένας να πάει να κάνει το τεστ σάλιου.

Τον τελευταίο καιρό, με αποτροπιασμό, παρακολουθούμε την έξαρση της ρατσιστικής βίας. Θα μπορούσατε να μου δώσετε μια εξήγηση για το φαινόμενο των ρατσιστικών επιθέσεων; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όταν υπάρχει κρίση, πάντοτε οι κοινωνίες από εκεί που είναι πιο απελευθερωμένες αρχίζουν να γίνονται πιο συντηρητικές και ρίχνουμε το βάρος σε ανθρώπους οι οποίοι για τον α ή β λόγο ήρθαν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή και αυτή τη στιγμή βρίσκονται να είναι σε χειρότερη κατάσταση. Κάποιοι, λοιπόν, εκμεταλλεύονται αυτή την ιστορία. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Ο Έλληνας δεν είναι ρατσιστής, πάντα ήταν φιλόξενος και πρόθυμος να βοηθά τον κόσμο. Θεωρώ ότι τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα. Το θέμα του τρόπου αντιμετώπισης είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω. Χρειάζεται πρώτα να βρεις αυτούς τους ανθρώπους είτε για να τους διοχετεύσεις σε χώρες οι οποίες έχουν την δυνατότητα να τους απορροφήσουν είτε να τους βρεις δουλειά είτε να πεις ότι επιστρέφουν πλέον στην χώρα τους. Ο Δήμος είναι της λογικής να βοηθά όποιον το χρειάζεται και ούτε ξεχωρίζω τον Έλληνα από τον αλλοδαπό, γιατί πάρα πολλές φορές έχει αναφερθεί η δικαιολογία -μα εμείς είμαστε Έλληνες- όμως δεν είμαστε μόνο Έλληνες, είμαστε και άνθρωποι. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος είτε είναι Έλληνας είτε είναι ξένος. Δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Είναι σημαντικό ότι καταδικάζεται και προσπαθούμε με τις δομές μας να βοηθήσουμε. Θα συμμετέχουμε σε ένα συνέδριο εκτός Ελλάδας, το οποίο έχει σχέση με το θέμα των αλλοδαπών στο εξωτερικό, για να πάρουμε δομές από το εξωτερικό για το πώς γίνεται η διαχείριση αυτών των ανθρώπων και τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι θα προτείνατε αυτή την περίοδο ως θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη δημόσια διαβούλευση και την τοπική αυτοδιοίκηση; Έχετε κάποια ατζέντα να προτείνετε;

Το οικονομικό και τα θέματα των κοινωνικών δομών είναι εκείνα που θα έπρεπε να μπουν σε μια διαδικασία διαβούλευσης. Οι πόροι, δηλαδή, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι στην ουσία, αυτή τη στιγμή, πέραν των άλλων, συρρικνώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια η δημοκρατία στην πράξη. Ο πολίτης δυσκολεύεται να πλησιάσει την κεντρική εξουσία της κυβέρνησης, όμως, στο Δήμαρχο και στους Συμβούλους μπορεί να πει το πρόβλημά του. Κυρίαρχο ζήτημα είναι τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι αυτό θέτει και η ΚΕΔΕ και τα κοινωνικά θέματα. Είναι από αυτά τα ζητήματα που θεωρώ ότι απασχολούν όλο τον κόσμο είτε είμαστε Έλληνες είτε είμαστε ξένοι και μιλώ και για το θέμα της αλληλοβοήθειας.

Θα θέλατε κάτι να συμπληρώσετε πριν κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

Θα ήθελα την βοήθειά σας να γίνουν γνωστές οι δράσεις του Δήμου στα θέματα της κακοποίησης και στο θέμα της πρόληψης με το τεστ ΠΑΠ και το τεστ μαστού. Υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι εκεί που πρέπει να είναι, έτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Το Άλμα Ζωής εξειδικευμένο στα θέματα του καρκίνου του μαστού κι ένας υπέρηχος ,προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, για δωρεάν εξέταση. Μέσα από εσάς, λοιπόν, θα ήθελα να προσκαλέσω όλες τις γυναίκες να μην αμελούν τις προληπτικές του εξετάσεις. Οι εποχές είναι δύσκολες και η υγεία μας είναι υπέρτατο αγαθό.