Αγροτική επιχειρηματικότητα και τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης “Α.Μ.Κ.Ε. Ερύμανθος”

Στο πλαίσιο του προγράμματος Α.ΚΟΙ.Σ.Δ.Α. με την ονομασία «Κοινωφελείς Συνέργιες Επιχειρήσεων», η οργάνωση «Ερύμανθος Α.Μ.Κ.Ε.» στην προσπάθειά της να προωθήσει και να στηρίξει τις αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ετοίμασε ένα επιμορφωτικό υλικό πάνω σε θέματα καινοτομίας του αγροτικού επιχειρείν. Παρακάτω, παρουσιάζονται οι κυριότεροι τίτλοι άρθρων του εν λόγω εκπαιδευτικού υλικού, όπως αυτοί δημοσιεύτηκαν στις σελίδα “Oikopress(www.oikopress.gr) που διατηρεί η «Ερύμανθος Α.Μ.Κ.Ε.»

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά – Ο «θησαυρός» της ελληνικής γης

aromatikaΗ αυτοφυής χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, στην χλωρίδα της Ελλάδας έχουν καταγραφεί 6.000 είδη. Από τα οποία 500-600 είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και περισσότερα από 200 παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον. Τα σημαντικότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα είναι: η ρίγανη, ο βασιλικός, ο μάραθος, ο κρόκος, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα, το χαμομήλι και το δίκταμο.  

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος

Η «Α.Μ.Κ.Ε. Ερύμανθος» μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, εκτός των άλλων, ανέδειξε ποιές καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν σε εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές, για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, στο πλαίσιο της «Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας». Τις καλλιέργειες αυτές τις προωθεί πιλοτικά στην ορεινή περιοχή του Ερυμάνθου, προσπαθώντας να δημιουργηθεί μία σύμπραξη μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών Συνεταιρισμών και μεμονωμένων καλλιεργητών.  

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Ευκαιρίες που προσφέρει η ύπαιθρος – Αποξηραμένα φρούτα 

Η στροφή των νέων ανθρώπων στη γεωργία είναι γεγονός. Ολοένα και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και αναζητούν στην ύπαιθρο ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω «έξυπνων» καλλιεργειών. 

Η μεγάλη αύξηση στη ζήτηση των αποξηραμένων φρούτων στις αγορές του εξωτερικού αποτελεί μια ευκαιρία για στροφή των νέων αγροτών σε καλλιέργειες, των οποίων οι παραγόμενοι καρποί καταναλώνονται εκτός από νωποί και αποξηραμένοι. Στην Ελλάδα, τα κυριότερα είδη που οι καρποί τους αποξηραίνονται και είναι ευρέως γνωστά είναι η συκιά, η δαμασκηνιά, η βερικοκιά, οι σταφίδες (κυρίως Σουλτανίνες αλλά και Κορινθιακές). Επιπλέον, σε μικρότερη κλίμακα αποξηραίνονται ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και χουρμάδες. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στην ελληνική γεωργική παραγωγή και νέες εναλλακτικές καλλιέργειες όπως το ιπποφαές, το goji berry, τα μύρτιλλα, τα cranberries κ.τ.λ.  

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Εισαγωγή στην Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Μικρές Καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην επαρχία, είτε είναι ο τόπος καταγωγής τους, είτε όχι. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η τεράστια ανεργία των αστικών κέντρων είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτή τη μεταστροφή των νέων κυρίως ανθρώπων. Πλέον η ενασχόληση με την αγροτική γη όχι μόνο δεν αποτελεί ταμπού, αλλά είναι και μία ελπιδοφόρα διέξοδος στη σημερινή ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα. 

Η δική μας άποψη είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά για να ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ανέργων. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάψει η ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα να θεωρείται υποδεέστερη από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και να αξιοποιηθούν μικρές, ανεκμετάλλευτες έως τώρα εκτάσεις. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία μικρών καλλιεργειών στα πλαίσια της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, με τη μορφή Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία αποτελεί ήδη μια πολύ διαδεδομένη μορφή γεωργίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Με τον ίδιο τρόπο είναι δυνατή η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος και στην Ελλάδα.

 Για συνέχεια πατήστε εδώ

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία 

Μια νέα μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA), έρχεται σαν εναλλακτική πρόταση στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Κάτι που έχει ξεκινήσει έστω και σε μικρή κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ’60, σήμερα αποτελεί μια επίκαιρη για τη χώρα μας πρόταση που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρει μεγάλη ανταπόκριση.  

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την ανάπτυξη Κοινωνικών Αγροκτημάτων

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών που συγκροτείται από τα περιφερειακά παρατηρητήρια και 337 συλλογικές οργανώσεις με εμπειρία στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας λαμβάνει την πρωτοβουλία να προτείνει στους συναρμόδιους φορείς την πρόταση για την κατάρτιση σχετικού προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για καλλιέργειες Κοινωνικών Αγροκτημάτων με στόχο τον μακροπρόθεσμο περιορισμό της ανεργίας.

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο απευθύνει επίσης την πρόταση προς όλους τους Δήμους της χώρας στις αγροτικές περιοχές να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία των Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων για την Κοινωνική Γεωργία με τοπικούς συλλογικούς φορείς και συνεταιρισμούς ώστε να αξιοποιηθεί συνολικά το κοινωνικό κεφάλαιο και διαθέσιμοι πόροι της κάθε περιοχής.

 Για συνέχεια πατήστε εδώ

Κοινωνικά αγροκτήματα – Μια πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο διευθυντής των ηλεκτρονικών εφημερίδων της Social Activism και Oikopress που εκδίδονται με συμπράττοντες φορείς την ΑμΚΕ «Ερύμανθος», το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, κ. Βασίλης Τακτικός έχει απευθύνει σε μία σειρά δήμων της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, την πρόταση για τη δημιουργία «κοινωνικών αγροκτημάτων». Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα γίνει μέσω μνημονίων συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, στο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και του Νόμου 4019/2011.

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου με «Κοινωνική Γεωργία»

Τα οφέλη που έχει ο άνθρωπος από την επαφή του με τη φύση είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση έχει στηριχθεί μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξη και επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων αλλά και τη θεραπεία και ανακούφιση ατόμων με ψυχιατρικές παθήσεις ή πνευματικές αναπηρίες. Πώς επιτυγχάνονται αυτά;

 Απλά με την παροχή φροντίδας, προσωπικής και ομαδικής εργασίας σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες λειτουργούν ως εγκαταστάσεις παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

 Για συνέχεια πατήστε εδώ

Kαλλιέργεια ρίγανης στην Ελλάδα

Η εποχή άνθησης έχει σχέση με την καλλιεργούμενη ποικιλία. Σε ορισμένες ποικιλίες ξεκινά από τέλος Μαΐου ενώ σε κάποιες τέλος Ιουνίου. Συλλογή: Η συλλογή της ρίγανης γίνεται όταν το φυτό είναι στην πλήρη άνθηση.Σε μικρές εκτάσεις η συλλογή μπορεί να γίνει με δρεπάνια, ενώ σε μεγαλύτερες με χορτοκοπτική μηχανή. Μετά τη συλλογή ακολουθεί η μεταφορά του προϊόντος στο αποξηραντήριο.

Τον πρώτο χρόνο η απόδοση είναι ελάχιστη που δεν αξίζει να συγκομισθεί. Καλλιεργητικές φροντίδες α) Καταπολέμηση ζιζανίων: Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει είτε μηχανικά με σκαλίσματα είτε χημικά με κατάλληλα προφυτρωτικά ή μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα β) Λίπανση: Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη λίπανση καθώς η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αζωτούχων λιπασμάτων θα μειώσει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αιθέρια έλαια Συνίσταται μια λίπανση το Νοέμβριο-Δεκέμβριο με Φωσφορική Αμμωνία (16-20-0) ή 20-10-10 σε ποσότητα 30-40 κιλά/στρ.

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Δενδρώδεις Καλλιέργειες

ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

Η εγκατάσταση του δαμασκηνεώνα συνήθως γίνεται κατά τετράγωνα και ορθογώνια παραλληλόγραμμα ή γραμμές, ο αποστάσεις φύτευσης συνήθως κυμαίνονται από 6 έως 7 μέτρα για τα ελεύθερα σχήματα μόρφωσης και 3 έως 4 μέτρα για τα γραμμοειδή σχήματα μόρφωσης. Η κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι από τον Νοέμβριο μόλις συμπληρωθεί η φυλλόπτωση έως τις αρχές της άνοιξης, πριν εκπτυχθούν οι οφθαλμοί. 

Η δαμασκηνιά έχει απαιτήσεις συνεχούς εδαφικής υγρασίας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πότισμα είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί πολύ για τον περιορισμό των σχισιμάτων των καρπών.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Η εγκατάσταση του καστανεώνα απαιτεί την προετοιμασία του εδάφους, το οποίο οργώνεται σε βάθος 30-40 εκ. Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται χωρίς μπάλα χώματος. Τα συνηθέστερα συστήματα φύτευσης είναι τα ισόπλευρα τρίγωνα, τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα ή γραμμές. Οι αποστάσεις φύτευσης ποικίλουν ανάλογα με το είδος. Για το Castanea sativa συνίσταται απόσταση 10 x 10 μ. Η φύτευση γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Τα νεαρά δένδρα έχουν ανάγκη από νερό και ιδιαίτερα σε εποχές παρατεταμένης ξηρασίας. Επίσης, απαιτήσεις σε πότισμα έχουν στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε και αναπτύσσονται οι καρποί.

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος

Η «Α.Μ.Κ.Ε. Ερύμανθος» μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, εκτός των άλλων, ανέδειξε ποιές καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν σε εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές, για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, στο πλαίσιο της «Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας». Τις καλλιέργειες αυτές τις προωθεί πιλοτικά στην ορεινή περιοχή του Ερυμάνθου, προσπαθώντας να δημιουργηθεί μία σύμπραξη μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών Συνεταιρισμών και μεμονωμένων καλλιεργητών.

Το πρώτο πακέτο αφορά καλλιέργειες δενδρώνων για αποξηραμένα φρούτα όπως η συκιά, η δαμασκηνιά, η βερικοκιά. Το δεύτερο πακέτο αφορά άλλες δενδροκομικές καλλιέργειες για παραγωγή νωπών φρούτων, κηπευτικές καλλιέργειες και καλλιέργειες όσπριων, όπως η φακές και τα φασόλια.

Για συνέχεια πατήστε εδώ

Εκτροφή σαλιγκαριών: Χρηματοδότηση από τον επενδυτικό νόμο και δωρεάν χρήση γης

Mία επιπλέον δυνατότητα χρηματοδότησης έχουν όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν με τα σαλιγκάρια, καθώς η εκτροφή τους εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο, ενώ με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει δυνατότητα ένταξης των εκτροφέων σαλιγκαριού και στις επιλέξιμες δράσεις για δωρεάν χρήση αγροτικής γης.

Ειδικότερα στον επενδυτικό νόμο (3908/2011 ΦΕΚ 8/Α/1-2-2011) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα μπορούν να υπάγονται εφεξής οι εκτροφείς σαλιγκαριών, προκειμένου να επιδοτηθούν για την επένδυσή τους.

Για συνέχεια πατήστε εδώ