Υφαρπαγή των πόρων του ΕΚΤ για την Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα! Μα, είναι δυνατόν;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σκριάπας,

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης
Πρόεδρος Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας
Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Θεσσαλίας

 

«Η γνώση προκαλεί οδύνη. Προτιμώ, όμως, την οδύνη της γνώσης, από τη μακαριότητα της άγνοιας»
[Γκαίτε]

Konstantinos-SkriapasΜεγάλη απορία, δυσφορία, αλλά και οργή, προκαλεί στις χιλιάδες υγιείς Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και στο οποίο εκτός των άλλων διατάξεων, πέρασε επί της ουσίας η επαναφορά των προγραμμάτων STAGE για τους Δήμους, που φυσικά ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, σβήνοντας έτσι την όποια προοπτική υπήρχε για την ανάπτυξη του τρίτου πόλου της Οικονομίας, της λεγόμενης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, την οποία τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Όπως αποδεικνύεται, όλοι αυτοί που κατάντησαν τη χώρα στα σημερινά χάλια, χτύπησαν την τελευταία στιγμή, εξυπηρετώντας παλαιοκομματικές συνταγές, που, όμως, έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού, ο οποίος, αλίμονο, πάσχει και -ακόμα(;)- ελπίζει.

 

Άγρια οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη της χώρας

Και το θέμα είναι, ότι και σήμερα, σε μια εποχή άκρατης κρίσης χωρίς τελειωμό, όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, με τις πολιτικές τους, όλοι αυτοί οι οποίοι καταδίκασαν τον Ελληνικό λαό σε φτώχεια, που έκοψαν τα όνειρα όλης της Νέας Γενιάς, για την οποία -τρομάρα τους- καμώνονται ότι κόπτονται, δεν έχουν σταματημό.

Μα δεν βλέπουν, ότι όλα αυτά που δρομολογούν, κατά της κοινωνίας, με πλήρη αδιαφάνεια και με τις συνταγές του άγριου κομματισμού του παρελθόντος, που με τόση ευλάβεια, αλλά και κομματικό φανατισμό, οι περισσότεροι από αυτούς υπηρέτησαν, είναι βέβαιο ότι δεν οδηγούν στην καταπολέμηση της ανεργίας και ακόμα περισσότερο δεν δημιουργούν εκείνους τους μηχανισμούς, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα δώσουν μόνιμες λύσεις στην απασχόληση των νέων και στη μείωση της ανεργίας σε μόνιμη βάση;

Και φυσικά αναφέρομαι στην επαναφορά, από το παράθυρο, των προγραμμάτων εκείνων που καταργήθηκαν ως παράνομα το 2009 (άραγε, τι άλλαξε;), αφού αποκαλύφθηκε τότε το όργιο ρουσφετιού του πολιτικού συστήματος και ότι τα προγράμματα αυτά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τη θεμελιακή νομική βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

Κοινωνική Οικονομία – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ανάπτυξη

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τη νομική καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοινωνικών οργανώσεων του τρίτου τομέα της οικονομίας, πρόκειται και για την απροκάλυπτη υφαρπαγή πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, διογκώνοντας και πάλι έναν σπάταλο και αναποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα.

Και γεννιέται εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατό, το πολιτικό σύστημα και η Βουλή να μην γνωρίζει τις νομικές ασυμβατότητες επαναφοράς των προγραμμάτων stage του Δημοσίου, με άλλο όνομα αυτή τη φορά;

Ασφαλώς και το γνωρίζουν! Γι’ αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νομικό κείμενο ότι τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως στην πραγματικότητα θα γίνει, καταστρατηγώντας την Κοινοτική Οδηγία για τη χρήση των πόρων!

Μα, στην Ευρώπη, η Κοινωνική Οικονομία, που υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τον Άνθρωπο και που εμείς ως χώρα έχουμε σήμερα τόση ανάγκη, καλύπτει το 10% της επιχειρηματικότητας και μάλιστα δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας, που στηρίζονται από σύσσωμη την Κοινωνία.

 

Νομικά τερτίπια παλαιοκομματικής κοπής ερήμην του ΕΚΤ;

Το νομικό τέχνασμα είναι, ότι ψήφισαν μια νομική διάταξη, που ήλθε την τελευταία στιγμή -άρα και εκ του πονηρού και σίγουρα πρόχειρα- η οποία απλά επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους.

Και από πρώτη άποψη δεν είναι παράνομο, εάν η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους.

Είναι όμως νομικά ασύμβατο εάν οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ, όπως και θα συμβεί.

Είναι, δηλαδή, πρόδηλο, ότι οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που διαφημίστηκε εξάλλου από εκείνους που ζήτησαν και επέτυχαν αυτή την τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Έχουμε λοιπόν, μια ξεκάθαρη παρέμβαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος κατά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και κατά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, γεγονός, φυσικά, που δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Μια συνεχιζόμενη λανθασμένη πολιτική καθηλώνει τη χώρα στο αδιέξοδο της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου, που για μια ακόμα φορά θα αναλάβει να υπηρετήσει πελατειακούς και μόνο σκοπούς, όπως έκανε πάντα.

 

Απαντήσεις από την Κοινωνία των Πολιτών

Είχε πει κάποτε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, αναφερόμενος όχι μόνο στο Άτομο, αλλά κυρίως στις Κοινωνικές Ομάδες και στη Συμμετοχική Δημοκρατία:

«Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις. Αν δεν αγωνιστείς, είσαι ήδη χαμένος.»

Για τον λόγο αυτό, οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, που, με μεγάλη σοβαρότητα και θυσίες, τόσα προσφέρουν σε αυτό που λέγεται Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Κοινωνική Οικονομία και πολλά άλλα, δεν θα μείνουν απαθείς θεατές του συνεχιζόμενου πολιτικού εγκλήματος, που τροφοδοτεί τη ρουσφετολογία και τη διαφθορά, στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, που, όμως, προορίζονται για την ανάπτυξη μηχανισμών, για να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή προοπτική, που σε άλλες χώρες έχει ήδη ακολουθηθεί, εδώ και χρόνια.

Είναι βέβαιο, ότι οι συντεταγμένες δυνάμεις των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών σε όλη τη χώρα, προφανώς θα κινητοποιηθούν και θα καταγγείλουν την άθλια μεθοδολογία στα Ευρωπαϊκά Όργανα αλλά και στη Διεθνή Διαφάνεια κατά της διαφθοράς, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα και αναφορές.

Η Ελλάδα και δικαιούται και αξίζει, επιτέλους, φωτισμένες πολιτικές, που να μας οδηγούν προς το μέλλον, σε ένα μέλλον της προόδου, της καινοτομίας, των καλών πρακτικών, της διαφάνειας, της προοπτικής και της ελπίδας. Γι’ αυτό είμαστε όλοι υπόλογοι, αλλά κυρίως, αυτοί που νομοθετούν.

Και στις συνειδήσεις μας, αλλά κυρίως στα παιδιά μας που ξενιτεύονται, αφήνοντας πίσω, ίσως για πάντα, μια πατρίδα, που ακόμα, αδιόρθωτα και εξαιτίας μας, συνεχίζει να τα πληγώνει.

Ντροπή μας!

 

 


Κωνσταντίνος Σκριάπας

Οικονομολόγος – ΝΟΕ ΑΠΘ

Πρόεδρος Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας

Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Θεσσαλίας