«Ακτινογραφία» του οικονομικού εγκλήματος

Αναδημοσίευση απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης 19/02/2014

ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΘΡΟΥ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με το εύρος των μη νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων αξιωματούχων και παραγόντων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας αναδεικνύει η Εκθεση Πεπραγμένων για το 2013 της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, που κατατέθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από τα σημαντικότερα «ευρήματα» είναι η παραπομπή στον εισαγγελέα 413 περιπτώσεων βεβαιωμένων παραβάσεων του νόμου για το «πόθεν έσχες», η επισήμανση πως δεσμεύθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες (φοροδιαφυγή, ναρκωτικά,απάτες με υπολογιστή), ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για τον εντοπισμό ενός «καινοφανούς και ιδιαίτερου είδους οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας» με επίκεντρο τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», η Αρχή, της οποίας πρόεδρος είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Νικολούδης, έπειτα από «ευρείας έκτασης στοχευμένους ελέγχους» που διενήργησε, σημειώνει ότι καταγράφηκαν 413 περιπτώσεις παραβάσεων, που αφορούν 75 δημάρχους και άλλους από την Τ.Α., 62 ιατρούς-διευθυντές ΕΣΥ, 48 προέδρους και άλλα στελέχη ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, 37 προέδρους και μέλη αξιολόγησης διαγωνισμών, 27 μετόχους-εταίρους ΜΜΕ, 22 γενικούς και ειδικούς γραμματείς – μετακλητούς,18 δημοσιογράφους, 17 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς, 15 μέλη Αρχών και Επιτροπών και 14 εισηγητές επενδυτικών σχεδίων κ.ά. «Για τα επόμενα έτη, στόχος θα είναι ο έλεγχος εις βάθος της οικονομικής κατάστασης των υποχρέων», σημειώνεται.

Δεσμεύθηκαν 200 εκατ.

Στην ειδική έκθεση αναφέρεται ότι 207 περιπτώσεις εστάλησαν στον εισαγγελέα, με την παράλληλη σημείωση ότι δεσμεύθηκαν συνολικά 200 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα, 124 εκατ., προέρχονται από αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή στερητική της ελευθερίας, 73 εκατ. από φοροδιαφυγή, 1,5 εκατ. από περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, 1,1 από υποθέσεις ναρκωτικών και 33.500 ευρώ από περιπτώσεις προστασίας συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εντοπίζεται, πάντως, στο τμήμα των «σχολίων» που συνοδεύει την έκθεση. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται πως «διαβιβάσθηκαν προς το ΣΔΟΕ 719 και προς τις ΔΟΥ οκτώ πλήρως τεκμηριωμένες πληροφοριακές εκθέσεις, που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στη διαπίστωση παραβάσεων φοροδιαφυγής».

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Εκείνο που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει τη δράση της Μονάδας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η αντιμετώπιση ενός καινοφανούς και ιδιαίτερου είδους οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί «το φαινόμενο της καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω». Ηταν ένα πραγματικά επίπονο έργο, δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά δυσχερές να αντλήσουμε από τις τράπεζες πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία στρέφονταν κατά των διοικήσεών τους. Παρά τις εγγενείς δυσχέρειες», προστίθεται στην έκθεση, «η Μονάδα κατάφερε, σε αρκετές περιπτώσεις, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές, δεσμεύοντας σημαντικά ποσά εγκληματικού προϊόντος».

Τέλος, υπογραμμίζεται, με την επίκληση της εμπειρίας που έχει αποκομίσει από τη λειτουργία της η Αρχή, πως «θα πρέπει να καθιερωθεί η υποχρέωση της συμμετοχής στα παίγνια του ΟΠΑΠ με ονομαστικά δελτία, δηλαδή με δελτία στα οποία θα αναγράφεται το όνομα του παίκτη».

Πηγή

http://www.kathimerini.gr/754501/article/epikairothta/ellada/aktinografia-toy-oikonomikoy-egklhmatos