Newsletter – «Καλές και κακές κριτικές για την κοινωφελή εργασία»

Editorial

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία δαιδαλώδης συζήτηση γύρω από το τι είναι κοινωφελής εργασία, τι σημαίνει εντέλει η έννοια του εθελοντή, ιδίως εν καιρώ παρατεταμένης κρίσης, και ποιός είναι ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. Προκειμένου να υπάρξει μία γόνιμη συζήτηση με ορθά συμπεράσματα, παραθέτουμε άρθρα τα οποία εμπεριέχουν και τις θετικές αλλά και τις αρνητικές απόψεις επί του θέματος. O συνάδελφός μας Αλέξανδρος Ξυράφης, απαριθμεί με ζωηρά χρώματα τον δεκάλογο του σύγχρονου εθελοντή σε μία ρημαγμένη Ελλάδα. Αλλάζοντας κλίμα, η συντάκτρια της Social Activism Αθηνών, Αναστασία Πρίφτη υποστηρίζει ότι «Η εργασία σε έναν κοινωφελή οργανισμό είναι επιλογή και αποτελεί πρόκληση για πολλούς και διάφορους λόγους». Εν συνεχεία, ο οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης, κ. Σκριάπας δηλώνει ότι «αντί να σκύψουμε, όλοι μαζί, χέρι-χέρι, όλες οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις και να σχεδιάσουμε το δικό μας αύριο, κανιβαλίζουμε, για άγνωστους και ακατανόητους λόγους, όλα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια προοπτική». Αλλάζοντας οπτική, ο κύριος Κατερίνης θεωρεί ότι η κοινωφελής εργασία είναι ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα επισημαίνοντας ότι «Οι εργαζόμενοι, ή αλλιώς «ωφελούμενοι», καλούνται να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει από το πάγωμα των προσλήψεων και το κύμα αποχωρήσεων στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η σύμβαση που υπογράφουν δημιουργεί ένα πραγματικό υβρίδιο εργαζόμενου της νέας εποχής. Το μόνο δικαίωμα που περιγράφει η σύμβαση είναι το μεροκάματο των 25 ευρώ ημερησίως και μέχρι 625 ευρώ μηνιαίως». Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το κείμενο του κυρίου Κατσούρου ο οποίος λέει ότι «έρχεται ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας μέσω ΜΚΟ να θέσει το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που θα επιχειρήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις να επιβάλουν για την άλλη μέρα. Επισφαλείς σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένες, ρουσφετολογικές, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, ένας εργασιακός μεσαίωνας». Αυτά και άλλα πολλά στο newsletter που ακολουθεί. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

Ο Δεκάλογος του σύγχρονου «εθελοντή» σε μια ρημαγμένη Ελλάδα

Γράφει ο Αλέξανδρος Ξυράφης,

Γεωπόνος

Όσον αφορά τον ευκόλως χρησιμοποιήσιμο και καταχρηστικά εκμεταλλεύσιμο όρο του «εθελοντή», ας αναφερθούν και ας προβληματίσουν ηθικοί κανόνες για το τι σημαίνει σε τελική ανάλυση ο συγκεκριμένος όρος, τουλάχιστον σε τούτη εδώ τη χώρα, θεωρώντας βέβαια το Δεκάλογο που ακολουθεί ως μία προσωπική και μόνο γνώμη.

Κοινωφελής εργασία: Ποιό το πραγματικό όφελος;

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,

 Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Το δικαίωμα στην εργασία και η οργάνωση της με τον πιο δίκαιο και παραγωγικό τρόπο είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει λίγο ως πολύ όλους μας. Σήμερα όμως που οι ευκαιρίες για εργασία σπανίζουν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό του φόβου, της ανασφάλειας. Ο φόβος ως κακός σύμβουλος δυστυχώς θολώνει τη σκέψη μας και μας εμποδίζει να αξιολογήσουμε σωστά τα δεδομένα. Τα εργασιακά δεδομένα στις μέρες μας χρειάζονται ψύχραιμη και μεθοδική αντιμετώπιση και πάνω απ’ όλα θετική και δημιουργική διάθεση, απέναντι σε κάθε εργασιακή ευκαιρία που μας δίνεται προκειμένου να ωφεληθούμε τελικά απ’ αυτήν.

Ένα σύντομο σημείωμα για την Κοινωφελή Εργασία, στο φίλο της διπλανής πόρτας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σκριάπας,

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης

Πρόεδρος Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

Μέλος του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

ΒΟΛΟΣ

Επειδή τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια δυσάρεστη κατάσταση, αναφορικά με το ρόλο των ΜΚΟ στην κοινωφελή εργασία και τη δημιουργία ενός κινήματος μίσους, από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα Προγράμματα αυτά, κατά των Εθελοντικών Οργανώσεων, που από τη φύση τους είναι οι μόνοι τους σύμμαχοι και υπερασπιστές τους, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.

«Κοινωφελής» εργασία χωρίς δικαιώματα

Του Γιώργου Κατερίνη

Συλλογική σύμβαση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου υπέγραψαν 1.237 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για να ενοικιαστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση της Μαγνησίας. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μέρος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που υλοποιείται μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συνολικά 57.000 άνεργοι προσελήφθησαν με 5μηνη σύμβαση μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να στελεχώσουν ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στις διάφορες ΜΚΟ που έσπευσαν να επωφεληθούν αυτού του προγράμματος (Ηλιαχτίδα στη Λέσβο, Δρόμοι της Ελιάς στη Μεσσηνία κ.λπ.), και το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το οποίο μάλιστα όπως καταγγέλλουν οι… ανταγωνιστές του κατόρθωσε να πάρει τη μερίδα του λέοντος – περίπου το 60% των θέσεων.

Το κίνητρο των διαφόρων «κοινωφελών» οργανώσεων που έτρεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι η προμήθεια 5%, η οποία ξεπερνά τα 8,9 εκατομμύρια ευρώ (αν υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα).

Γ.Σ.Ε.Ε.-Μ.Κ.Ο. : «σκάνδαλο» στην κοινωνική εργασία

Του Μάριου Κατσούρου*

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών του, η οποία εκτός των άλλων δεινών είχε και ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στην χώρα μας, έρχεται ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας μέσω ΜΚΟ να θέσει το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που θα επιχειρήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις να επιβάλουν για την άλλη μέρα. Επισφαλείς σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένες, ρουσφετολογικές, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, ένας εργασιακός μεσαίωνας έχει αρχίσει την λειτουργία του και με τη συμμετοχή της πράσινης ΓΣΕΕ. Ολόκληροι τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγηθήκαν σε πλήρη κατάρρευση, μετά από την εφαρμογή του δόγματος καμία πρόσληψη. Οι κοινωνικές καθώς και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων υπολειτουργούν, μετά και την παράνομη παρακράτηση πόρων από το Κράτος, οδηγώντας τους ΟΤΑ σε ασφυξία και αναστολή των κοινωνικών παροχών.

Μ.Κ.Ο. και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Οι Δουλέμποροι του 21ου αιώνα!

Για μία ακόμα φορά Δήμοι της χώρας πρωτοστατούν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονίου. Με την προθυμία (με το αζημίωτο) των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στις περιοχές που δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες ΜΚΟ για πεντάμηνη απασχόληση (εδώ), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.