Ο απολογισμός του συνεδρίου για την ανάπτυξη του βιοτουρισμού στις Πρέσπες

Του Αθανάσιου Κόκκοτου

Στις 5-7 Οκτωμβρίου στο θεματικό κέντρο του χωριού Πύλη Πρεσπών πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Καινοτόμες Πρακτικές Βιοτουρισμού, Νέες Διαστάσεις Ανάπτυξης Πρέσπα-Κορυτσά. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία» 2007-2013 και από εθνικούς πόρους των δύο κρατών, με στόχο την διαμόρφωση ενός κοινού τουριστικού προϊόντος προστιθέμενης αξίας, την δημιουργία δομών συνεργασίας τοπικών επιχειρηματιών και την προώθηση των αρχών του βιοτουρισμού, μέσω της προώθησης της βιώσιμης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας σε κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των απομακρυσμένων τοπικών κοινωνιών της Πρέσπας και της Κορυτσάς.

 

img 0525

 

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Βιοτουρισμός (αρχές, φιλοσοφία, παραδείγματα, Βιοτουρισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βιοτουρισμός & Τοπική κοινωνία, Η ζωή και η διατήρησή της), Τουρισμός & Διασυνοριακή Συνεργασία (Καλές πρακτικές, Προβλήματα & Λύσεις, Διασυνοριακές τοπικές κοινωνίες), Το διασυνοριακό τουριστικό πακέτο: η προώθηση και οι αγορές του (Παρουσίαση του τουριστικού πακέτου «Πρέσπα–Κορυτσά», Η Προώθηση και οι αγορές μας), Ομάδες-στόχοι για το τουριστικό μας προϊόν, Επιρροή των συνόρων στην τοπική τουριστική ανάπτυξη, Εναλλακτικός τουρισμός αντί του μαζικού τουρισμού-προοπτικές, Oικοδομώντας το Μέλλον.

Το πνεύμα συνεργασίας και το κλίμα που επικρατούσε σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου, ήταν θερμό και φιλικό. Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία για τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στην πρόοδο της συνεργασίας τους, δίνοντας έμφαση τόσο σε κοινά σημεία αναφοράς που υπάρχουν μεταξύ τους, όσο και στις βασικές διαφορές τους και πως αυτές θα απορροφηθούν και θα χρησιμοποιηθούν κατα τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύσουν πιο πολύ την μεταξύ τους συνεργασία. Φυσικά, το μεγάλο ατού αυτού του συνεδρίου, ήταν πως τελικά επιτεύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών τόσο σε επίπεδο τοπικών αρχόντων, όσο και σε επίπεδο των απλών πολιτών, αφήνωντας την αίσθηση μιας κοινής και αληθινής συμφωνίας καθώς και μιας υπόσχεσης για μια άριστη μελλοντική συμμετοχή και συνεργασία.

Αυτές τις δύο μέρες του συνεδρίου, έλαβε χώρα κατάθεση απόψεων απο τους επίσημους προσκεκλημένους ομιλητές, χωρίς μεγάλη ή σπουδαία συμμετοχή των τοπικών παραγόντων καθώς η μορφή του συνεδρίου ήταν τέτοια, ώστε να περιορίζει στον απλό ρόλο του ακροατή τους τοπικούς παράγοντες εμποδίζοντας και την ενεργή συμμετοχή τους. Τα πράγματα όμως άλλαξαν άρδην την τρίτη ημέρα, όταν το συνέδριο πήρε την μορφή των workshops, εκεί παρατηρήθηκε μεγάλη συμμετοχή απο τους τοπικούς παράγοντες και αυξημένο ενδιαφέρον να λάβουν περισσότερη γνώση σχετικά με το βιοτουριστικό προιόν.

 

img 0469

 

Οι τοπικοί παράγοντες και απο τις δύο περιοχές Πρέσπας-Κορυτσάς που λάβαν μέρος σε αυτά τα workshops, ήταν ντόπιοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του τουρισμού όπως, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιάτορες, ιδιοκτήτες αγροκτημάτων που ενδιαφέρονταν για τον αγροτουρισμό κ.λπ. καθώς και αντιπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο περιοχών. Το απτό συμπέρασμα που βγήκε απο την συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στο συνέδριο, είναι ότι τελικά η κλασική μορφή ενός συνεδρίου δεν είναι και τόσο λειτουργική πλέον και πως μόνο καινοτομίες όπως τα workshops, που δίνουν ευκαιρία σε όλους τους ομιλητές να αναπτύξουν την γνώμη τους, έχουν μεγαλύτερη πέραση στο ευρύ κοινό. Τώρα, σχετικά με τα workshops που υλοποιήθηκαν κατα την διάρκεια του συνεδρίου και ο γόνιμος διάλογος που έλαβε μέρος σε αυτά, έφεραν στην επιφάνεια την κοινή πεποίθηση των τοπικών παραγόντων και των δύο περιοχών Πρέσπας-Κορυτσάς για μια ουσιαστική συνεργασία στον τομέα του βιοτουρισμού, ώστε αυτός να εδραιωθεί, να εφαρμοστεί και να αναπτυχθεί σωστά στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που εντυπωσίασε κατ’αρχήν, ήταν η πολύ καλή οργάνωση και ο συντονισμός του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ όμορφο συνεδριακό χώρο, στο χωριό Πύλη Πρεσπών.Πέρα όμως απο την οργάνωση και την υλικοτεχνική υποδομή του συνεδρίου, αυτό που εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν η ποιότητα του περιεχομένου του. Όλες οι ομιλίες ήταν εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες, αλλά αυτές που τράβηξαν το γενικό ενδιαφέρον, ήταν όσες αναπτύχθηκαν στην ενότητα των καλών πρακτικών καθώς και στην ενότητα Επιχειρηματίες τουρισμού Πρεσπών. Οι ομιλίες αυτές ξεχώρισαν γιατί παρουσιάστηκαν κάποια παραδείγματα προυπάρχουσων επιτυχημένων επιχειρήσεων κοινωνικού τουρισμού, όπως ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, Χειροτεχνίες και δεξιότητες στην λίμνη Shkodra καθώς επίσης και πολλά παραδείγματα απο την λίμνη Οχρίδα, δείχνωντας οτι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κοινωνικού τουρισμού μπορούν να είναι βιώσιμες και άριστα λειτουργικές αποδίδωντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προιόν της περιοχής στην οποία αναπτύσσονται.

Η μεγάλη δυναμική που υπάρχει στην περιοχή των Πρεσπών για την δημιοργία και ανάπτυξη τέτοιου είδους επιχειρήσεων προσανατολισμένες στον κοινωνικό τουρισμό, υποστηρίχθηκε και ενισχύθηκε απο τoυς κυρίους Τάσο Γούσιο Ιδρυτή Alpha Marketing, υπεύθυνο Marketing Air Maritime SA και της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας καθώς και απο τον κύρiο Στέφανο Χατζημανώλη επιχειρηματία της silverholiday στις καταπληκτικές ομολογουμένως ομιλίες τους, οι οποίες μου κάναν ιδιαίτερη εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους για την υποστήριξη της άποψής τους.

Όπως φάνηκε απο το συνέδριο. αυτό που μπορούν να αποκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι απο το πρόγραμμα, είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και αξιόπιστου δικτύου, το οποίο θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μία αναπτυξιακή σύμπραξη αναδυόμενη απο την συνεργασία των τοπικών παραγόντων των δύο περιοχών Πρέσπας-Κορυτσάς και η οποία θα προωθεί σταθερά τον βιοτουρισμό στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, διαμέσου του δικτύου αυτού, θα υπάρχει μια ομαλή και άμεση κυκλοφορία της πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων με την χρήση του διαδικτύου, κυκλοφορία υλικών πόρων αλλά και άυλων, όπως καλές πρακτικές, τχνογνωσία κ.λπ. Επίσης, το δίκτυο θα αξιοποιεί το διαδίκτυο στον τομέα του marketing και της διαφήμισης απο την χρήση λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης (social media) όπως facebook,twitter κ.λπ. για την προβολή όλων των μελών του που συμμετέχουν σε αυτό. Άλλωστε, κύριως σκοπός υλοποίησης αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός τέτοιου εκτεταμένου δικτύου που θα λειτουργεί σε συνεχής και μόνιμη βάση στην περιοχή για την μεγιστοποίηση του οφέλους όλων των ενδιαφερομένων που εμπλέκονται σε αυτό.

 

img 0547

 

Γνωστή είναι άλλωστε σε όλους, η ευρεία χρήση των social media στην ζωή μας, αλλά αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό, είναι η ευκολία στην χρήση της λειτουργίας των social media για ευρεία προβολή. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν είναι άνθρωποι της πόλης με γνώση επι της χρήσης των διαδικτυακών εργαλείων, αυτό όμως μπορεί εύκολα να λυθεί, εφόσον ο καθένας απο αυτούς, μέσω elearning μαθημάτων που το ίδιο το δίκτυο που αναφέρθηκε προ ολίγου θα τους τα προσφέρει, θα είναι εις θέση να χειρίζεται πολύ εύκολα τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης για την δική του προβολή.

Αυτή η ευκολία λοιπόν στην χρήση των διαδικτυακών εργαλείων καθιστά τον κάθε επιχειρηματία, να αναλάβει απο μόνος του το έργο της προβολής του, αλλά και το πιο σημαντικό, να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες του. Η χρήση blogs, forums κ.λπ. επιτρέπει τον μετέπειτα σχολιασμό των τουριστών που επισκέφθηκαν την περιοχή, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες στο επιχειρηματία σχετικά με το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει. Εν ολίγοις, το διαδίκτυο απελευθερώνει τον επιχειρηματία απο τους μεσάζοντες του Marketing, κάνοντας τον ίδιο υπεύθυνο να επιλέξει για το πως θα προβληθεί, αλλά και το πιο σημαντικό, οτι δεν προσφέρει ένα μη-διαδραστικό marketing αλλά ένα διαδραστικό και ουσιαστικό που επιτυγχάνει καλύτερα το έργο του.