H ομερτά, η ισχυρή αδελφή και η φίλη της μαμάς

Αναδημοσίευση απο το ΕΘΝΟΣ

Ημερομηνία δημοσίευσης 23/02/2014


Την επείγουσα ανάγκη για άμεσο ξεκαθάρισμα του Μητρώου των ΜΚΟ και από μηδενικής βάσης έλεγχου όλων των προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αναδεικνύει η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων με τη ΜΚΟ για τις Αποναρκοθετήσεις, καθώς κινδυνεύει να αμαυρωθεί και υπονομευθεί ο σημαντικότατος θεσμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της παροχής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

Οσο παραμένουν οι σκιές τόσο κινδυνεύουν να καούν και τα «χλωρά» (σημαντικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου) μαζί με τα ξερά, των δεκάδων ΜΚΟ που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικές γνωριμίες, το θεσμικό κενό και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού για να καταχραστούν δημόσιο χρήμα.

Ηδη οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και απαντήσεις δεν μπορεί να δοθούν από τους Ορκωτούς Λογιστές που ήδη δουλεύουν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, καθώς θα απατηθεί χρόνος και οργάνωση για να διαπιστωθεί το πιο σημαντικό: η πραγματική υλοποίηση του έργου και όχι απλώς η υπερτιμολόγηση ή οι πλασματικές χρεώσεις.

Πρόγραμμα το οποίο, όπως έχει ήδη γραφεί, αφορούσε την αδελφή γνωστής πολιτικού έκλεισε ενώ υπήρχαν αναφορές για ελλιπέστατη εκτέλεσή του, καθώς το σχολείο το οποίο επρόκειτο να κατασκευάσει στην Αφρική και για το οποίο καταβλήθηκαν σχεδόν 600.000 ευρώ, ήταν μια πρόχειρη κατασκευή μερικών χιλιάδων ευρώ.

Στην Ινδία διατέθηκαν σε ΜΚΟ περίπου 800.000 ευρώ για την επέκταση σχολείων που τελικά ήταν παράγκες με τσίγκους.

Για το συνέδριο που διοργάνωσε η ΜΚΟ γνωστού καθηγητή και προνομιούχου σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, στην Αλεξανδρούπολη και την Τουρκία, φέρεται να έχουν κατατεθεί παραστατικά την εγκυρότητα των οποίων δεν επιβεβαίωσαν οι τουρκικές αρμόδιες αρχές, καθώς αγνοούσαν την ύπαρξη των συγκεκριμένων εταιρειών που υποτίθεται ότι είχαν εκδώσει για την παροχή υπηρεσιών.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Ορκωτοί Λογιστές μετά από την έρευνα που πραγματοποίησαν (σε ό,τι αφορά μόνο τα παραστατικά) αντί των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ ως υπόλοιπο για το έργο που έχει επιτελέσει, αναγνωρίζουν οφειλή μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ.

Τα…τυχερά
Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της οργάνωσης ΚΕΔΕ (Κέντρο Ερευνας και Δράσης) που ιδρύθηκε το 1988, αλλά το 1999 όταν ήταν πλέον υπουργός Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, άλλαξε νομική μορφή και έγινε γυναικείο σωματείο ενώ είχε αναπτύξει ήδη δράσεις με κορυφαία δραστηριότητα τη Winpeace, που αποτέλεσε την ειρηνευτική πρωτοβουλία γυναικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, την οποία εμπνεύστηκε και προώθησε η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Στο τιμόνι της ΚΕΔΕ, που στην περίοδο 2001-2004 συμμετείχε σε προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν μόνο από την ΥΔΑΣ με 1.050.000 ευρώ, ήταν η κ. Θεοδώρα Κόκλα, ενώ στα μέλη του ΔΣ συμμετείχε και η κ. Αμαλία Σκέπερς.

Η κ. Κόκλα μετά τις εκλογές του 2009 διορίζεται περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η κ. Σκέπερς διευθύντρια του Νοσοκομείου Κορίνθου. Αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την ΚΕΔΕ να χρηματοδοτείται και να εκτελεί έργα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς?

Η ΚΕΔΕ εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών κερδίζει προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Απασχόλησης, το υπουργείο Υγείας και τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτούνται δράσεις από τον ΟΠΑΠ και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το 2011 ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (την περίοδο για την οποία ελέγχεται η διοίκησή του) που χρηματοδότησε δράση της.

Πάντως, ενδεικτικό της δυσκολίας έλεγχου της ολοκλήρωσης προγραμμάτων που αναλάμβαναν οι ΜΚΟ είναι ο απολογισμός της ΚΕΔΕ (http://www.kede.org-Προφίλ) που περιγράφεται ακριβώς αυτό το ασαφές και μη μετρήσιμο αντικείμενο των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Καθώς η Winpeace επικεντρώθηκε κυρίως σε δράσεις που αφορούσαν απλώς και μόνο τη διοργάνωση κάποιων συναντήσεων στην Τουρκία και στην Ελλάδα μικρών ομάδων γυναικών από τις δύο χώρες που «ψυχή» τους ήταν η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου, θα πρέπει για να διαλυθούν οι παρεξηγήσεις, να επανελεγχθούν αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη κλείσει και συγχρόνως να δημοσιοποιηθεί το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ από οποιονδήποτε κρατικό φορέα.

Πηγή

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63967582