O κύριος καθηγητής και ο δραστήριος ΟΝΝΕΔίτης

Αναδημοσίευση απο το ΕΘΝΟΣ

Ημερομηνία δημοσίευσης 23/02/2014

Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης διευθύνει με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου το οποίο από το 2007 έχει μετεξελιχτεί σε Οργανισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει των προνομίων και των ασυλιών που έχουν οι εκπρόσωποι και οι εγκαταστάσεις διεθνών Οργανισμών.

Στο εν λόγω Κέντρο έχει προσελκύσει σειρά σημαντικών παραγόντων, όπως και ο πρώην Ιταλός πρόεδρος Τζουλιάνο Αμάτο, και ο Οργανισμός διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις στα Λεγραινά. Ο κ. Φλογαΐτης, που διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009, φίλος και του Πρ. Παυλόπουλου και συνεργάτης παλιότερα του Χ. Παμπούκη, έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που αναλάμβανε για υλοποίηση σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου με χρηματοδότηση και από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα υπουργεία, ενώ πλέον διαθέτει χρηματοδότηση και από τα κράτη που έχουν υπογράψει την ίδρυση του Οργανισμού.

Ο ίδιος απαντά στην κριτική, προβάλλοντας τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στα προγράμματά του, και επισημαίνει την προβολή της Ελλάδας μέσω της παρουσίας του Οργανισμού σε διάφορες χώρες. Πάντως αρκετά προγράμματα παραμένουν ανοικτά εδώ και χρόνια, ενώ και καταγγελίες έχουν υπάρξει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στον Λίβανο το πρόγραμμα του «ALEXIOS» για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Λιβάνου επρόκειτο να διαρκέσει δύο χρόνια και να έχει ολοκληρωθεί το 2006.

Ο πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης που είχε ήδη καταγγείλει τη ΜΚΟ για τις Αποναρκοθετήσεις, είχε εκφράσει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του προγράμματος καθώς ήδη στη χώρα υπήρχε συνεργασία με την περίφημη γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ είχε σχηματίσει και προσωπικά αρνητική εικόνα από μία από τις δράσεις της ΜΚΟ που οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τα? επτά άτομα.

Ετσι όταν του ζητήθηκε να δώσει θετική εισήγηση για την καταβολή 150 χιλ. ευρώ στη ΜΚΟ, αρνήθηκε, αλλά αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από τον Λίβανο η δόση καταβλήθηκε.

Οι καταγγελίες του κ. Βαμβουνάκη, οι οποίες ποτέ δεν απαντήθηκαν, υποχρέωσαν όμως την ΥΔΑΣ να κρατήσει ανοικτό το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα.

Παραδόξως όμως στην ιστοσελίδα του EPLO είναι το μοναδικό πρόγραμμα για το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης! Αμέσως μετά δρομολογήθηκε με τη στήριξη και του υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου τότε υφυπουργός ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που είχε συνεργαστεί με τις ΜΚΟ του Σ. Φλογαΐτη και έτσι η ΜΚΟ άλλαξε όνομα και απέκτησε την ιδιότητα του «οργανισμού»!

Οπως είχε καταγγελθεί τότε είχε διαμορφωθεί ένα μοντέλο δράσεων, που προέβλεπε πρόσκληση και φιλοξενία μερικών παραγόντων από τη συγκεκριμένη χώρα στα Λεγραινά, όπου και οι εγκαταστάσεις της ΜΚΟ, και επίσκεψη αντιστοίχως του κ. Φλογαΐτη και μερικών συνεργατών του στη συγκεκριμένη χώρα και το μοντέλο αυτό εφαρμοζόταν σαν καρμπόν σε μια σειρά χωρών, που όμως χρηματοδοτούνταν αυτοτελώς.

Ο πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης μετατίθεται μετά μερικά χρόνια στην Ταϊλάνδη και εκεί συμπτωματικά διαπιστώνει ότι «υλοποιείται» έργο της EPLO με το όνομα «Γεράκης» με εταίρο το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας. Ο πρέσβης Βαμβουνάκης μετά πολλές οχλήσεις ενημερώνεται από την Αθήνα ότι έχει δοθεί μόνο ένα ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ όχι από την ΥΔΑΣ αλλά από τη Δ1 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ.

Ομως ο κ. Βαμβουνάκης ενημερώνει με τη σειρά του την Αθήνα ότι στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Ταϊλάνδης γίνεται μια αναφορά μόνο σε δυο επισκέψεις στην Ταϊλάνδη του κ. Φλογαΐτη το 2009 και 2010 και μιας επίσκεψης του Ταϊλανδού προέδρου του Δικαστηρίου στην Ελλάδα, αλλά τίποτε περισσότερο.

Αόρατο χέρι
Μετά τις εκλογές του 2004 ένα «αόρατο χέρι» φρόντισε ώστε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ να συνεχισθεί κανονικά και απλώς προστέθηκαν νέες ΜΚΟ στον κατάλογο των χρηματοδοτήσεων του ΥΠΕΞ. Πρωταθλητές ήταν η Ευρωπαϊκή Προοπτική του Παντελή Σκλιά παλιού ΟΝΝΕΔίτη, καθηγητή πανεπιστημίου, κουμπάρου και φίλου του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που έτυχε τότε να είναι και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ΥΔΑΣ. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική φαίνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005 να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση διαχείρισης των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.

Ο κ. Στυλιανίδης ήταν υφυπουργός όταν αγνόησε τις δύο, τουλάχιστον, υπηρεσιακές αναφορές του πρέσβη στον Λίβανο Ν. Βαμβουνάκη που προειδοποιούσε για την υπόθεση του Κ. Τζεβελέκου με το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης στον Λίβανο. Ομως παρά τις καταγγελίες του Ελληνα διπλωμάτη, ο κ. Τζεβελέκος κατόρθωσε και μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004 να εξοφληθεί κανονικά.

Δεν ήταν άσχετη με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανιδη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και η ακμή που γνώρισαν ΜΚΟ από τη Θράκη και ειδικά από την εκλογική περιφέρειά του, τη Ροδόπη.

Η ΜΚΟ «ΚΙΚΟΝΕΣ» χρηματοδοτήθηκε και εκτός των άλλων προγραμμάτων βρήκε την ευκαιρία να αναπλάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις Μαρώνειας (εκεί όπου φιλοξενηθήκαν συμπωματικά και κατασκηνώσεις του EPLO του κ. Φλογαΐτη, οργανισμό στον οποίο και πάλι συμπτωματικά είχε συνεργαστεί ο κ. Στυλιανίδης).

Το 2007 η ανθρωπιστική δράση «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία» έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ και αφορούσε την εκπαίδευση… 11 γυναικών από τη Σερβία.

Δυναμική εμφάνιση στη λίστα των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ έκανε η ΜΚΟ «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» που εισέπραξε 140.000 ευρώ για πρόγραμμα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης ορφανών και παιδιών ΑΜΕΑ στην πΓΔΜ. Οι υποθέσεις της προμήθειας από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» σιτηρών αξίας 900.000.000 ευρώ από την Κομοτηνή για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιορδανία αλλά και εκείνη της αγοράς με χρήματα του ΥΠΕΞ 340 τόνων πουλερικών που τελικά βρέθηκαν σάπια σε ψυγεία αποθήκες το 2007 κλόνισαν σοβαρά την αξιοπιστία όσων διηύθυναν τη ΜΚΟ αλλά και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών.

Πηγή

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63967583