Το κόκκινο κουμπί σώζει ζωές

 

grammi zwis

 

 

Η τηλεειδοποίηση είναι μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Γραμμή Ζωής (www.lifeline.gr) για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους. «H Γραμμή Ζωής είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με την επίλυση πρακτικών ζητημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ηλικιωμένοι», τονίζει η κα Πελίνα Θεοδοσίου, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας στη Γραμμή Ζωής

Το «κόκκινο κουμπί», η «εθνική γραμμή SOS», το “Silver Alert”, τα επισιτιστικά προγράμματα: «κάθε μέρα δίπλα τους» και «δίνουμε τροφή σε εκείνους που μας ανέθρεψαν» καθώς και νομικές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους, αποτελούν βασικούς πυλώνες της δράσης της.

Silver Alert

Όσον αφορά στη λειτουργία του Silver Alert, συμπληρώνει ήδη 18 μήνες ζωής και πρόκειται για ένα σύστημα που εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκυρης και έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων και έχει τεθεί επισήμως σε λειτουργία από τις 12 Απριλίου του 2011. Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι όσο πιο έγκαιρα γίνεται η δήλωση εξαφάνισης του ηλικιωμένου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες οι έρευνες να αποφέρουν καρπούς. Ελπιδοφόρος, άλλωστε, είναι ο απολογισμός του πρώτου 18μήνου λειτουργίας του Silver Alert καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, 7 στους 10 ηλικιωμένους εντοπίζονται. Ο συνολικός απολογισμός τεκμηριώνει και μια άλλη ανάγκη… την αντίστροφη λειτουργία του Silver Alert για την εύρεση του οικογενειακού περιβάλλοντος ηλικιωμένων που είναι αγνώστων στοιχείων και πάσχουν από γεροντική άνοια και συναφείς διαταραχές.

Τηλεειδοποίηση

Μέσω του συστήματος της τηλεειδοποίησης της Γραμμής Ζωής, οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότατα να επικοινωνούν με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, για να ζητήσουν βοήθεια. Πατούν, δηλαδή, το κόκκινο κουμπί που φορούν στο χέρι ή στο λαιμό τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε τηλεφωνικό αριθμό.

Πώς λειτουργεί το κόκκινο κουμπί;

gram zΟ ηλικιωμένος φορά το κόκκινο κουμπί στο χέρι ή στο λαιμό του. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να πατήσει το «κόκκινο κουμπί» και τότε η συσκευή που έχει εγκατεστημένη στο τηλέφωνο του ο ηλικιωμένος, δίνει σήμα στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής. Καταρτισμένο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.τ.λ.) αναλαμβάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να στείλουν την απαραίτητη βοήθεια.

Ακόμη και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος αδυνατεί να μιλήσει, το προσωπικό της Γραμμής Ζωής ειδοποιεί και στέλνει άμεση βοήθεια: συγγενείς, ασθενοφόρο, πυροσβεστική.

Την υπηρεσία τηλεειδοποίησης μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι ηλικιωμένοι ανεξάρτητα από την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση. Μπορούν να επικοινωνήσουν με τη «Γραμμή Ζωής» στα τηλέφωνα: 2106990885, 2106917125 και να αφήσουν τα στοιχεία τους. Ο κοινωνικός λειτουργός θα επισκεφτεί τους ηλικιωμένους για την αξιολόγηση των στοιχείων τους. Τέλος, ακόμη μία υπηρεσία που προσφέρει η ΜΚΟ είναι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065. Σκοπός της είναι η παροχή ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, η Γραμμή μπορεί να δεχτεί επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης, κακομεταχείρισης ηλικιωμένων.